Διορθώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, κρατά την επαφή με τις 580-585 μονάδες το ΧΑ.
Μέτριων συναλλαγών και ανάλογου τζίρου το ξεκίνημα της συνεδρίασης νωρίτερα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο, σε ανάλογο ρυθμό και τα πρώτα 25'-30' της συνεδρίασης στην Αθήνα.
Εμφανής η διάθεση μερικής κατοχύρωσης θέσεων και με αφορμή τα νέα αρνητικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία, με ενδεικτική την εκ νέου υποχώρηση του DAX χαμηλότερα των 10.000 μονάδων, τις απώλειες 1,05% στις 4.398 για τον CAC 40, ή το μείον 0,75% στις 6.159 μονάδες για τον FTSE100.
Με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις η αρχή της συνεδρίασης στο ΧΑ, με συνέπεια τη διολίσθηση του ΓΔ προς τις 578 και του FT 25 προς τις 160 μονάδες. Υπαίτιος ο τραπεζικός κλάδος, όπου εύλογα μετά από μηνιαία απόδοση 31,46% για τον ΔΤΡ και θεαματικές διψήφιες αποδόσεις και για τις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών επιχειρείται μικρής έκτασης κατοχύρωση θέσεων.
Για τις ευρωπαϊκές αγορές, αρνητικά επιδρά η ανακοίνωση των στοιχείων για το οικονομικό κλίμα, που τον Μάρτιο παρουσιάζουν υποχώρηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Σημειωτέον πως η τιμοληψία της Κομισιόν είχε ολοκληρωθεί πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Μάλιστα η πτώση του Μαρτίου ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που αρχικά εκτιμούσαν οι αναλυτές (έκαναν λόγο για 103,8).
Ωστόσο στο ΧΑ η προσοχή παραμένει στραμμένη στην "αξιολόγηση", με τις όποιες προσδοκίες να καλλιεργούνται -σε αυτή τη φάση- πέριξ της ζώνης των 580-585 μονάδων. Δεδομένου ότι ο ΓΔ υπερέβη χθες και έκλεισε πάνω από τον ΚΜΟ 100 ημερών των 576 μονάδων, μπορεί να συντηρεί την τάση, ωστόσο η ευρύτερη περιοχή θεωρείται και παραμένει ισχυρή αντίσταση. Εκτίμηση αρκετών αναλυτών πως για την πειστική υπέρβασή της απαιτούνται περισσότερα καύσιμα και νεότερα. Για την αξιολόγηση και τις προσδοκίες της κυβέρνησης, η Ελενα Λάσκαρη εστιάζει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (15/4) και στο Eurogroup (22/4), σημειώνοντας πως πρώτος στόχος της Αθήνας είναι μία συμφωνία με τους τρεις της Ευρώπης, με παράλληλη... πάσα στο ΔΝΤ.
Κλάδος-κλειδί (και) για τη βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στο εύρος των 44,41-45,46, μονάδες θυμίζοντας πως στο προ υνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε πως ρυθμιστής παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, που απέφερε διψήφιες αποδόσεις στον μήνα, αλλά με τον ΔΤΡ να απαιτεί πειστικό "κλείσιμο" στις 46 μονάδες, προκειμένου να συντηρηθεί η αντίδραση από τα "ελάχιστα" των 17 μονάδων, την 1η Φεβρουαρίου.
Προς το παρόν υπέρβαση των 46 δεν έχουμε ,αλλά ούτε και προϋποθέσεις για κίνηση πάνω από τις 162-163 μονάδες για τον FT 25, οπότε περιοριζόμεθα σε επιλεκτικές κινήσεις και μερική κατοχύρωση θέσεων.
Το αν η τελευταία φάση της αντίδρασης οφείλεται κυρίως σε προσπάθειες εξωραϊσμού/window dressing ή όχι θα αποσαφηνισθεί πολύ σύντομα, ωστόσο στο ΧΑ είναι κοινό μυστικό πως συγκεκριμένα κεφάλαια ποντάρουν στο ενδεχόμενο της αξιολόγησης και εξ αυτής μίας συνέχισης της κίνησης για δοκιμή-πιθανή υπέρβαση των 610 μονάδων.
Διόλου αμελητέο στοίχημα που βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο -που θεωρείται ότι ευνοείται περισσότερο από το κλείσιμο της αξιολόγησης- να οδηγήσει υψηλότερα την αγορά, ουσιαστικά τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Ομως στο προσυνεδριακό σχόλιό μας εστιάσαμε στους υψηλούς τζίρους που πραγματοποιήθηκαν στα υψηλά ημέρας, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της μετοχής του ΟΠΑΠ, γεγονός που δεν θα έπρεπε να περνά απαρατήρητο.
Από το 0,252 ευρώ οι συναλλαγές -κυρίως ρευστοποιήσεις- στη μετοχή της Εθνικής, ενώ από τα "υψηλά ημέρας" γίνονται πράξεις και σε Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank.
Με τον ΔΤΡ χαμηλότερα των 46 μονάδων οι πωλητές/short έχουν τον πρώτο λόγο και μέχρις ότου προχωρήσουν οι εντολές που περνούν στο σύστημα μετά τις 11:05.
Σημειωτέον πως το 37% του χαμηλού τζίρου έχει γίνει στον τραπεζικό κλάδο, καθώς πρώτη στη σχετική κατάταξη είναι η μετοχή της Jumbo, με τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, Frigoglass, MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ακολουθούν.
Στα 6,18-6,25 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2015, χθες έως τα 3,23 συνέχισε η μετοχή της ΔΕΗ που ως κύρια βραχυπρόθεσμη αντίσταση έχει τα 3,31 ευρώ.
Χαμηλές συναλλαγές σε ΕΛ.ΠΕ - Motor Oil παρά την υπερθετική έκθεση της HSBC, με τον ξένο οίκο να "βλέπει" σημαντικά περιθώρια για αμφότερες.
Συναλλαγές κορυφής και στο εύρος των 11,74-11,98 ευρώ για την Jumbo, μετά την προσέγγιση της "κορυφής" των 11,98 ευρώ (από τις 24/3). Αισθητά ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή η Alpha Finance, που δίνει στόχο τα 13,9 από τα 9,3 ευρώ πριν.
Συναλλαγές στη... νέα κορυφή των 8,30 ευρώ για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, με την εισηγμένη να αποτιμάται μία... ανάσα από το όριο των 600 εκατ. ευρώ.
Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζει φυσικά η Frigoglass με 20% στο 0,694 ευρώ, σε μία προσπάθεια -όπως αναφερόταν προσυνεδριακά- αποκόλλησης από το "ιστορικό χαμηλό" του 0,455 ευρώ της 29ης Μαρτίου.
Με ικανοποιητικές συναλλαγές συνεχίζεται η κίνηση της MIG, ενισχύεται από τα αποτελέσματα 2015 η ΑΝΕΜΟΣ, στο 1,13 ευρώ σταθεροποιείται η Intralot μετά την ανακοίνωση ζημιών χρήσης 2015.
Με μόλις 50 κομμάτια ενισχύεται κατά 2,45% στα 2,93 ευρώ η μετοχή της ΕΥΑΘ (με ομολογουμένως άριστο ισολογισμό και χρηματοοικονομική θέση το 2015), στα 8,49 ο (εκτός Mid Cap) Σαράντης σε αναμενόμενη διόρθωση μετά την καταγραφή υψηλών 8ετίας στα 8,80 ευρώ (στη συνεδρίαση της 22/3).
Χαμηλός ο τζίρος, ενδεικτικό το ότι ξεπέρασε το όριο των 10 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11:15 κι όταν οι δείκτες μετά από μία μικρή υποχώρηση "γύριζαν" εκ νέου σε θετικό πρόσημο.
Στο ΧΠΑ ελάχιστα τα Συμβόλαια τρέχοντος και χωρίς ξεκάθαρη απόκλιση, με την τιμή πολύ κοντά σε αυτήν της υποκείμενης.