Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά ξεκίνησε το Χρηματιστήριο

Κέρδη για το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η εγχώρια αγορά ποντάρει σε «βοήθειες» από το εξωτερικό, λόγω της απουσίας ουσιαστικών ειδήσεων από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Ποια blue chips συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα στις τράπεζες.

Νέα υψηλά για Dow Jones και S&P, συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές και συνέχεια στο ανοδικό σερί μετά το... διάλειμμα στο ΧΑ.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν έβγαλε ειδήσεις -δεν αναμενόταν άλλωστε-, πλην ίσως της ρητής αναφοράς του πρωθυπουργού προς την αντιπολίτευση να ξεχάσει τις εκλογές. Στη σχετική θεματογραφία του Euro2day.gr γίνεται αναφορά σε... εξεταστικές για τα δάνεια κομμάτων - ΜΜΕ, για το... λεκτικό λάθος Μουζάλα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εταίρο κ.ο.κ.

Στα δικά μας, καθώς το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν καλό από νωρίς σε Ευρώπη, Χ.Α., συνεχίστηκε στο ελληνικό, για να "κορυφώσει" αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Στο Χ.Α., περιορισμένες οι συναλλαγές, στα 67,9 εκατ. μετοχές, χαμηλός ο τζίρος, στα 41,2 εκατ. ευρώ, πλην όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για να συμπληρωθεί ένα ανοδικό "καρέ" για τον τραπεζικό κλάδο, με απόδοση 12,48% όπως "μέτρησε" ο Θανάσης Σταυρόπουλος, και τον Γενικό Δείκτη να αποκομίσει κέρδη 4,61% σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Είναι προφανές πως μερίδα επενδυτών και traders παραμένει εντός παιδιάς, ή ενισχύει μερικώς τις θέσεις της με γνώμονα την προεξόφληση της αξιολόγησης, που σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει συμφωνία για δημοσιονομικό-ασφαλιστικό με κατάθεσή τους στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να βεβαιωθούμε για τον χρόνο επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, εάν οι συζητήσεις θα επαναληφθούν από Δευτέρα 4 - Τρίτη 5 Απριλίου και τι μηνύματα θα σταλούν στις "αγορές". Πάντως, κοινή είναι η εκτίμηση πως αμφότερες οι πλευρές θέλουν να τελειώνουν με την αξιολόγηση, καθώς τα μέτωπα για την Ευρώπη είναι πολλαπλά, σύνθετα και σοβαρότερα.

Θεωρώντας ως πιθανότερο αυτό το σενάριο κινείται η αγορά, πιστεύοντας ως εφικτή την προσέγγιση των 580-585 μονάδων και ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας της μετέπειτα δοκιμασίας υπέρβασης των 605-610 μονάδων.

Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, που συντηρείται από περιορισμένες συναλλαγές και χαμηλούς τζίρους -άρα μέτριου κόστους-, ο FT 25 επανήλθε πάνω από τις 155 μονάδες. Στα επιμέρους επικεντρώθηκε το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη ΔΕΗ να απογοητεύει -όπως ήταν αναμενόμενο-, με τα αποτελέσματα 2015 και τη μετοχή να "ταλαιπωρείται" μέχρι τα 2,86 ευρώ. Για τη μετοχή της ΔΕΗ το σήμα παραμένει διορθωτικό/short, όσο η τιμή διατηρείται χαμηλότερα των 3,31 ευρώ.

Ωστόσο, στην εικόνα του FT 25 η υπέρβαση των 155 μονάδων ενεργοποίησε εκ νέου τις θέσεις αγοράς/long, με ζητούμενη την κίνηση του δείκτη πάνω από την πρώτη ασθενή βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 127 μονάδων.
Εκτίμησή μας πως εάν στην αρχή της συνεδρίασης ο δείκτης περάσει τις 157 μονάδες, θα μπορούσε να ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς με στόχευση υψηλότερη σήμερα-αύριο. Θυμίζοντας πως αύριο Πέμπτη είναι η τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, ενός μήνα που εν τέλει χρηματιστηριακά μόνο... γδάρτης δεν ήταν.

Η στόχευση για τον Γενικό Δείκτη παραμένει η επαναφορά προς το "τελευταίο υψηλό" στην περιοχή των 580-585 μονάδων, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο. Σημειωτέον πως για τον Δείκτη Τραπεζών, όπως "μετρά" ο Ηλίας Ζαχαράκης, στις 45 μονάδες είναι το σημείο make or break, με την αγορά να εκτιμά πως ένα κλείσιμο της αξιολόγησης θα αποφέρει σημαντικά κέρδη για τις μετοχές του κλάδου. Αλλωστε, η υπεραπόδοση του ΔΤΡ έναντι των άλλων βασικών κλαδικών δεικτών ακριβώς αυτό αποτυπώνει, δηλαδή την προεξόφληση πως ο τραπεζικός κλάδος θα είναι αυτός που (βραχυπρόθεσμα) θα είναι ο περισσότερο ευνοημένος από οποιονδήποτε άλλο. Θα δείξει...

Βραχυπρόθεσμα ενδιαφέρουσα η χθεσινή κίνηση της μετοχής του ΟΠΑΠ, καθώς έκλεισε πάνω στο ημερήσιο make or break και ενδεχόμενη διάσπαση των 6,27 ευρώ δίνει εκ νέου σήμα long. Για το προνομιούχο του Τιτάνα η χθεσινή αντίδραση λίγο έως πολύ αναμενόμενη, μετά τη συναλλαγή της Πέμπτης, καθώς αναπτύσσεται και πάλι η εικοτολογία για μετατροπή του σε κοινή. Σε κάθε περίπτωση, η ενέργεια αυτή των οικογενειών Κανελλόπουλου - Παπαλεξόπουλου θα πρέπει να θεωρηθεί ως μακροπρόθεσμη επενδυτική κίνηση, ψήφος εμπιστοσύνης στην ίδια τους την εταιρεία και... διαβάζοντάς την ως έμμεση απάντηση προς την αγορά για το ότι η εισηγμένη θα παραμείνει στην Ελλάδα.

Για την Αεροπορία Αιγαίου, η εκτίμηση της στήλης είναι λίγο ως πολύ γνωστή, με την αγορά να ποντάρει στην υπέρβαση των τελευταίων υψηλών, κάτι που επιχειρήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση και πιθανότατα θα δοκιμασθεί σήμερα- αύριο.

Αξιοπρόσεκτη η εκ νέου αντίδραση για τη μετοχή της Viohalco, προσέχοντας πως για ακόμη μία συνεδρίαση πραγματοποιείται με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους. Να σημειωθεί ο αυξημένος τζίρος στη μετοχή της Πειραιώς στο χθεσινό κλείσιμο, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η παράμετρος πως αύριο Πέμπτη κάνουν ταμείο 3μήνου traders αλλά και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Το τελευταίο μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία για όσους συμμετείχαν στην 3η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπερ διευκολύνονται αφάνταστα από τις υψηλές αποδόσεις που θα εμφανίσουν. Θυμίζω ότι η κίνηση για τον ΔΤΡ ξεκινά από τα ιστορικά ελάχιστα των 17,93, φθάνοντας χθες έως τις 43,81 και κλείνοντας τελικά λίγο χαμηλότερα στις 43,16 μονάδες.

Τις 45 μονάδες δείχνει να τις έχει ο ΔΤΡ σήμερα-αύριο με άνεση, και βλέπουμε...

Τεχνικά για τον FT 25 αντιστάσεις διαμορφώνονται -στη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας- στις 157 και 160 μονάδες, ενώ στηρίξεις στις 154, 152 και 150 (όσον αφορά στην κίνηση των τελευταίων 4 ημερών).

Για τον Γ.Δ. ο Βασίλης Μαρκάκης εκτιμά πως η ανακατάληψη των 560 μονάδων και μάλιστα με ανοδικό χάσμα αποτελεί μία ενθαρρυντική εξέλιξη. Ζητούμενο πλέον η επιβεβαίωσή της και σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v