ΧΑ: Κινήσεις προεξόφλησης ενόψει Απριλίου

Ανοδικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο, μετά την τετραήμερη αργία. Με θετικά πρόσημα κλείνει ο Μάρτιος με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην... επόμενη μέρα. «Κλειδί» οι τράπεζες, καταλύτης και οι εξελίξεις σε αξιολόγηση-προσφυγικό.

Επιστροφή στο ταμπλό για τις ευρωαγορές και το Χ.Α. Με άνοδο στο νήμα για Dow Jones και S&P 500 και στην Αθήνα να μαίνεται ο... πόλεμος.

Σε αξιολόγηση-προσφυγικό δοκιμάζεται η κυβέρνηση (και όχι μόνο), με τη σκιαμαχία στη Βουλή για τη διαφθορά να ανεβάζει στο κόκκινο το ήδη νοσηρό κλίμα που κυριαρχεί στη χώρα.

Μία συζήτηση που δεν μπορεί να «κρύψει» τον επώδυνο συμβιβασμό με τους δανειστές, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, με την κυβέρνηση να θέτει ως ορόσημο την 15η Απριλίου. Οπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα των Μαρίνας Μάνη και Ελενας Λάσκαρη, το τίμημα για αυτόν τον συμβιβασμό υπολογίζεται σε μέτρα ύψους στο 3% του ΑΕΠ.

Είναι εμφανές πως στο Μαξίμου επιδιώκουν να έχουν κλείσει ασφαλιστικό-δημοσιονομικά μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα και έστω 1-2 μέρες πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, για λόγους στους οποίους έχουμε αναφερθεί κατ' επανάληψη.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Maurice Obstfeld τονίζει στη Handelsblatt την ανάγκη βραχυπρόθεσμα να υπάρξει ευελιξία λόγω της κρίσης του προσφυγικού, ενώ ζητά μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους.

Στον Γολγοθά για τους επενδυτές και τα στοιχήματα... Ανάστασης είχαμε αναφερθεί χθες, με το Χ.Α. να έχει «σκαρφαλώσει» λίγο πάνω από τις 555 μονάδες, με ορατό το όριο διακύμανσης μεταξύ 520-585 μονάδων, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει ο βασικότερος ρυθμιστής της τάσης, τον ΔΤΡ στις 41 μονάδες, σε μία συγκυρία που αρκετοί ξένοι και Έλληνες αναλυτές, ειδικοί της αγοράς, βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανόδου των τραπεζών αν... (σχετική αναφορά και στον ΧΑΜαιλέοντα).

Δύο και σήμερα συνεδριάσεις μένουν για να ολοκληρωθεί ο Μάρτιος, μήνας που μετά από καιρό θα διαμορφωθεί με θετικό πρόσημο για το χρηματιστήριο. Σε αυτό το διάστημα, ο κλάδος-κλειδί ήταν ο τραπεζικός, με πρωταγωνιστές και τις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, μία ανοδική αντίδραση που ακολουθήθηκε από την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και blue chips.

Ομως εύλογο είναι το ερώτημα όχι για το αν θα κλείσει με θετικό ποσοστό ο μήνας, αλλά για το τι μέλλει γενέσθαι στο πρώτο 15νθήμερο του επομένου, οπότε κατά γενική εκτίμηση κρίνονται πολλά.

Γι' αυτό μένει να φανεί σήμερα και μέχρι την τελευταία συνεδρίαση της Πέμπτης, εάν οι επενδυτές θα αρκεστούν στο να διασφαλίσουν τα κέρδη μηνός, να γράψουν τις όποιες αποδόσεις για το πρώτο τρίμηνο, ή θα προχωρήσουν και σε κινήσεις προεξόφλησης ενόψει Απριλίου.

Στο δύσκολο story για τον τραπεζικό κλάδο και μετά την αξιολόγηση εστιάζει ο Χρήστος Κίτσιος, καθώς το μείγμα υψηλών φόρων και χαμηλής εμπιστοσύνης απειλεί την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει οι διοικήσεις των τραπεζών.

Και όντως, κρίνοντας απ' όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε, θα πρόκειται για τη σφοδρότερη «φοροκαταιγίδα» των τελευταίων πολλών ετών, που θα επιπέσει σε μία καθημαγμένη οικονομία, σε μία εξαντλημένη πραγματική οικονομία και κοινωνία.

Για κλίμα εκρηκτικής πόλωσης που αναμένεται στην προ ημερησίας κάνουν λόγο τα ΜΜΕ (Real.gr), με ένα μέρος της αγοράς να έχει στραμμένη την προσοχή του και στα όσα θα διαδραματισθούν στη Βουλή.

Ωστόσο, το σημαντικότερο για τους περισσότερους έγκειται στο αν οι επικεφαλής των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας και αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Απριλίου. Αυτό γιατί αρκετοί θεωρούν πως η επάνοδος, η επανέναρξη δρομολογούν την επίτευξη συμφωνίας για τη φάση της αξιολόγησης που θα κλείνει με ασφαλιστικό-δημοσιονομικό.

Συνεπώς οι τρεις συνεδριάσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Μάρτιος πιθανολογείται πως θα κυλήσουν στον ρυθμό της κατοχύρωσης μηνιαίων κερδοφόρων θέσεων και υπό προϋποθέσεις κινήσεων ανάληψης ρίσκου και προεξόφλησης, με στοίχημα την αξιολόγηση και καταληκτική τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Στο σχόλιό μας της 25ης Μαρτίου είχαμε αναφερθεί στα περιθώρια ανόδου για το Χ.Α., στα τεχνικά όρια εντός των οποίων θα μπορούσε να διαμορφωθούν δείκτες, μετοχές-σηματωροί μέχρι και την Πέμπτη, αλλά και με ορίζοντα τα μέσα Απριλίου.

Σημειώνεται πως το πρωί η ΔΕΗ ανακοινώνει τα αποτελέσματά της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v