Σε διαδρομή αντίθετη από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το Χ.Α. ενισχύεται στην περιοχή των 550-555 μονάδων. Με απώλειες η πλειονότητα των αγορών στην Ευρώπη, που μάλιστα εδώ και λίγη ώρα διευρύνονται, με ενδεικτική την υποχώρηση του DAX κατά 1,52% προς τις 9.870 μονάδες.Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις σε συνδυασμό με το ότι οι αγορές θα (ξανα)λειτουργήσουν από την Τρίτη εξηγεί τις ρευστοποιήσεις θέσεων που καταγράφονται σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και άλλα χρηματιστήρια.
Αντιθέτως, στο Χ.Α. οι λιγοστοί επενδυτές κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα, με τον FT 25 προς τις 152 μονάδες και τον Δείκτη Τραπεζών σταθερά σε θετικό έδαφος μετά τις 11:50, φτάνοντας έως τις 40,41 μονάδες.
Δεδομένου ότι και το Χ.Α. θα επαναλειτουργήσει την Τρίτη 29 Μαρτίου (λόγω της αργίας της Δευτέρας 28/3 για το Πάσχα των Καθολικών), οι όποιες συναλλαγές περιορίζονται σε πολύ μέτρια μεγέθη και σε στενά εύρη διακύμανσης.
Κι αν στην Ευρώπη είναι εμφανής η ανησυχία για τη συνέχεια, κάτι που αποτυπώνεται (και) χρηματιστηριακά, στην Αθήνα η προσοχή στρέφεται στο «δίπολο» μεταναστευτικού - αξιολόγησης, με ορισμένους να προεξοφλούν ολοκλήρωση της δεύτερης.
Σε τέλμα το προσφυγικό, ανησυχία στο Μαξίμου, σημείωνε από νωρίς η Μαρίνα Μάνη, με το νέο Κυβερνητικό Συμβούλιο να κάνει πρεμιέρα σήμερα.
Στην αγορά συζητείται η ένταση που τελευταία χαρακτηρίζει τις σχέσεις Αθήνας - ΔΝΤ, με την Έλενα Λάσκαρη να ερμηνεύει γιατί η κυβέρνηση στοχοποιεί ανοιχτά το Ταμείο. Είναι λογικό η αγορά να εστιάζει καταρχήν στα... αυτονόητα και εάν οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα όντως στις 2 Απριλίου, δηλαδή το επόμενο Σάββατο, με την αξιολόγηση να επηρεάζει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις κινήσεις των επενδυτών.
Το ότι για τον Γενικό Δείκτη δεν καταγράφηκε τιμή χαμηλότερη των 535 μονάδων -κι αυτή στις 536,06 στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου- θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη για όσους ενεργούν βραχυπρόθεσμα, καθώς παραμένει ενεργό το ανοδικό momentum που έχει διαμορφωθεί τον Μάρτιο.
Σημειώνεται πως -μέχρι τώρα- η μηνιαία απόδοση για τον Γ.Δ. είναι στο 12,03%, με τον ΔΤΡ στο 39,48% το ίδιο διάστημα. Εκτός δραματικού απροόπτου, ο Μάρτιος, στις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωσή του, θα έχει θετικό πρόσημο, θα είναι δηλαδή ο πρώτος ανοδικός μήνας του 2016 και ο πρώτος μετά από σειρά πτωτικών μηνών.
Από τον τραπεζικό κλάδο αρνητικά έχουν «γυρίσει» Εθνική και Eurobank, ενώ παραμένουν σε θετικό πρόσημο Πειραιώς και Alpha Bank. Το 47% του ισχνού τζίρου... ημιαργίας έχει πραγματοποιηθεί στις 4 μετοχές του κλάδου, καθώς συγκριτική διασπορά σημειώνεται προς μετοχές των Motor Oil, EXAE, Jumbo, Ελληνικών Πετρελαίων και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν κ.ά.
Στο επίκεντρο, από τις μη τραπεζικές, η μετοχή της Motor Oil, όπου νωρίτερα διενεργήθηκε εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή 280.000 μετοχών (από την Doson Investments) ενώ, όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, στην παρουσίαση της εταιρείας στην ΕΘΕ ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος εστίασε στο εάν και κατά πόσον είναι διατηρήσιμο το ρεκόρ του 2015.
Αυξημένες συναλλαγές/τζίρος και στη μετοχή των ΕΧΑΕ, με τη Euroxx να μειώνει την τιμή-στόχο στα 5 ευρώ (από τα 5,2 ευρώ), βλέποντας περιθώρια για διανομή γενναιόδωρου μερίσματος. Στα 4,96-5,13 ευρώ η μετοχή της ΕΧΑΕ με απόδοση 18,33% σε διάστημα μηνός και μία από τις 21 που έχουν θετικό πρόσημο για τον Μάρτιο, μέχρι και σήμερα.
Μετρώντας τις μετοχές του FT 25 και FTSE Mid Cap για τον Μάρτιο, ο απολογισμός είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός, καθώς για 21 από τις μετοχές του FT 25 και για τις 11 από τις 20 του δείκτη «μεσαίας κεφαλαιοποίησης», η απόδοση είναι θετική.
Στις 13:40 είχαν αλλάξει χέρια 24,2 εκατ. μετοχές, συνολικού τζίρου 13 εκατ. ευρώ. Στις 153 μονάδες το stop για το intraday των short για τον FT 25 -σχετικό διάγραμμα έχει «ανέβει» νωρίτερα στον Εκηβόλο.