Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα κινείται το Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει το ΧΑ, εν μέσω ανησυχιών στις αγορές μετά τα χθεσινά γεγονότα. Το «κάθισμα» του όγκου συναλλαγών και πώς διαμορφώνεται η εικόνα για τον Γενικό Δείκτη και τον FT 25. Σε ποια blue chips εστιάζεται τώρα το ενδιαφέρον.

Καλή μέρα. Συναγερμός στην Ε.Ε. μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες αλλά και "εκρηκτικό" κλίμα στην Ειδομένη και "ασφυξία" στον Πειραιά. Απαραίτητη η αναφορά των δύο -σε αντιδιαστολή, θα έλεγα-, για να έχουμε συναίσθηση σε τι σημείο βρισκόμαστε. Και σε τι περιβάλλον καλούνται να προσαρμοστούν (και) οι αγορές.

Οι Βρυξέλλες βάζουν φωτιά στο προσφυγικό, σημείωνε νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη χώρα μας.

Στη χθεσινή "Μαύρη Τρίτη" και στο θέμα που μας αφορά σε αυτή τη στήλη, οι ευρωαγορές κινήθηκαν ψύχραιμα, αλλά αργότερα στη Wall Street τερματίστηκε το σημαντικό ανοδικό σερί. Ειδικότερα, ο DAX διαμορφώθηκε σε κλείσιμο υψηλότερα κατά 0,42% στις 9.990 μονάδες, ο S&P -όπως σημειώνει ο Γιάννης Μάρης- με οριακές απώλειες 0,09% υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 2.049 μονάδες.

Πλην όμως, πέραν των όποιων βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων από τα τελευταία δραματικά γεγονότα (και) οι αγορές μεσο-μακροπρόθεσμα θα υφίστανται τις συνέπειες της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται με ταχύ ρυθμό.

Στα... χτυπήματα στον τουριστικό κλάδο λόγω της τρομοκρατίας αναφέρονται οι Financial Times, την ώρα που η ασθενής και οικονομικά Ευρώπη βλέπει τη Moody's να προειδοποιεί με υποβάθμιση την Deutsche Bank και στην ισχυρότερη οικονομία της ηπείρου καταγράφεται υποχώρηση για τον ΡΜΙ μεταποίησης σε χαμηλό 16 μηνών. Και αν μέχρι σήμερα είχαμε εξοικειωθεί με το country risk φερειπείν της Ελλάδας, αλήθεια, ποια μπορεί να είναι μία πιθανή επιβάρυνση του επενδυτικού κλίματος για τη γηραιά ήπειρο, ποιοι κλάδοι ενδεχομένως θα υποστούν συνέπειες και ποιοι θα ευνοηθούν από τις εξελίξεις.

Σε μία περίοδο που το "κεφάλαιο" αποχωρεί, μειώνει μερίδια από τις ευρωπαϊκές θέσεις του, με καταλύτη την τρομοκρατία, διαμορφώνονται νέα δεδομένα, που προφανώς αφορούν (και) τις αγορές.

Βαρύ το κλίμα, όπως καταγράφεται από νωρίς για τον "εφιάλτη στην πρωτεύουσα της Ευρώπης", αλλά και στην... προειδοποίηση του Stratfor πως ανατρέπονται οι δομές της Ευρώπης.

Στα καθ' ημάς, στο Χ.Α. το θετικό πρόσημο εξασφαλίστηκε στο τέλος χάρη στις δημοπρασίες, όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Δεν χάθηκαν -σε κλείσιμο- οι 540 μονάδες, διαφυλάχθηκαν οι 145, ενώ για τον τραπεζικό οι 40 μονάδες δεν απέχουν πολύ. Σε μία συνεδρίαση εύλογα "μουδιασμένη" , όπου οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 55 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος τα 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα μεγέθη αυτά θεωρούνται ικανοποιητικά για τα επίπεδα και τη συνολική αποτίμηση της αγοράς, στα περίπου 40-41 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, ωστόσο είναι ένα πρακτικό και εύλογο ερώτημα το πώς διαχειρίζεται το "εκρηκτικό κλίμα" στην Ειδομένη (με τον αρμόδιο υπουργό να μην αποκλείει τον κίνδυνο να πεθάνουν παιδιά...) και την "ασφυξία" στον Πειραιά. Γιατί -καλώς ή κακώς- ο Πειραιάς είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας, κέντρο της θαλάσσιας τουριστικής κίνησης (και ο τουρισμός ίσως ο μόνος κλάδος που εισφέρει πλέον στο ΑΕΠ με διψήφια μεγέθη) και αισίως ο μήνας έχει φθάσει στην 23η Μαρτίου.

Είθε και τα δύο αυτά πολύ σοβαρά μέτωπα -εν δυνάμει θρυαλλίδες- να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω και σταδιακά να εξομαλυνθεί η τραγική κατάσταση για ευνόητους λόγους.

Τα αναφέρω αυτά, καθώς (και) το Χ.Α., όπως και η χώρα άλλωστε, ισορροπούν σε πολύ ευαίσθητες ισορροπίες.

Από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης ο Ευ. Τσακαλώτος προσβλέπει σε ολοκλήρωση της "πρώτης φάσης" της αξιολόγησης μέχρι τις 12-13 Απριλίου και πριν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Σε αυτήν, όπως έχει αναφερθεί, θα τεθεί και επίσημα από την πλευρά των δανειστών το ζήτημα της διαχείρισης του "ελληνικού χρέους". Ο υπουργός Οικονομικών ευελπιστεί σε συνολική λύση έως τις 22 Απριλίου.

Προσώρας αρκετοί στο Χ.Α. κινούνται με γνώμονα την αξιολόγηση, τον χρόνο επίτευξης συμφωνίας για την "πρώτη φάση" (ασφαλιστικό/φορολογικό) και με βάση αυτό το σενάριο εκτιμούν πως η αγορά δεν θα δοκιμασθεί χαμηλότερα των 510 μονάδων. Μάλιστα τεχνικά σημειώνεται ότι όσο επιβεβαιώνονται οι 540 και οι 525 μονάδες, το σενάριο της προσέγγισης των 600-610 μονάδων παραμένει ενεργό. Κάτι που θα ακυρωνόταν στην περίπτωση που για τον Γ.Δ. χαθούν σε κλείσιμο οι 525 μονάδες.

Τεχνικά για τον FT 25 οι 145-146 μονάδες παραμένουν στηρίξεις, με ενδεχόμενη διάσπασή τους να οδηγεί τον δείκτη προς τις 140 μονάδες. Αντίστοιχα βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις μας είναι οι 151 και οι 154 μονάδες, με τη δεύτερη να υπολογίζεται ως κύρια.

Εμφανής η αδυναμία των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ καθώς δοκιμάζονται τα 7,20 και τα 5,98 ευρώ, ενώ για τον τραπεζικό κλάδο πάλι η Alpha Bank "σώζει" τον ΔΤΡ. Ενδεχόμενη διατήρηση του 1,67 ευρώ ενισχύει το ενδεχόμενο κίνησης στο 1,83-1,85 ευρώ, που είναι οι πλησιέστερες αντιστάσεις. Ενδιαφέρουσα η χθεσινή κίνηση για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της Lamda Development. Επιβεβαίωση του 1,31 ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει υψηλότερα την πρώτη, τα 4,04 ευρώ θέλουν προσοχή για τη δεύτερη.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τον ένα συστημικό όμιλο μετά τον άλλο να ανακοινώνουν γενναία προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Για το "πράσινο φως" στο πρόγραμμα εθελούσιας της Πειραιώς κάνει λόγο η Αναστασία Παπαϊωάννου, με στόχο της διοίκησης την αποχώρηση (τουλάχιστον) 1.500 εργαζομένων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v