Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Τα όρια κίνησης για τον Γενικό Δείκτη κατά τη διαδικασία «χώνευσης» του rebalancing. Πονοκέφαλος το χτύπημα στις Βρυξέλλες, οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και η έξαρση του προσφυγικού. Η εικόνα στις τράπεζες και στα blue chips.

Εβδομη σερί άνοδος στη Wall Street, με τον S&P στις 2.051 μονάδες, σε μία διαδοχική αντίδραση που, όπως «μετρά» ο Γιάννης Μάρης, είναι η μακροβιότερη από τον Οκτώβριο του 2015.

Νωρίτερα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν σημειωθεί συγκρατημένες απώλειες, αλλά με τον DAX να «κλείνει» στις 9.948 μονάδες.

Σε αντίθετη κίνηση με τις διεθνείς αγορές, στο Χ.Α. αποτιμήθηκαν τα νέα δεδομένα μετά το rebalancing, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να εστιάζει στη σημαντική υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου -νέα διόρθωση προς τις 38 μονάδες με μείον 4,74%-, με την Alpha Bank μόνη να διασώζεται από τον κλάδο. Με ρευστοποιήσεις/πιέσεις υποχώρησαν οι μετοχές των Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς, ενώ για τη μετοχή της τελευταίας να σημειωθεί πως μετά το μείον 14% ενεργοποιήθηκε ΑΜΕΜ.

Ωστόσο, η χθεσινή διολίσθηση του Γενικού Δείκτη προς τις 540 μονάδες θεωρήθηκε λίγο έως πολύ εντός τεχνικών πλαισίων, με μερίδα αναλυτών να την προσμετρά στην υποχώρηση του δείκτη από την «τελευταία κορυφή» των 581 μονάδων. Σημειωτέον πως στα «τοπικά υψηλά» της προηγούμενης Τρίτης αντιστοιχούσε το 38% της αντίδρασης από τα «χαμηλά» των 421 μονάδων στη συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου.

Παραπέμποντας στο σχόλιο του Θανάση και στην εκτίμηση του Απόστολου Μάνθου (Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), σημειώνεται πως η μη διατήρηση των 550-548 μονάδων θα καθορίσει τη συνέχεια για τον Γ.Δ., καθώς εάν διαρραγεί (όπερ συνέβη) έχει τη δυναμική να οδηγήσει τον δείκτη προς την κύρια βραχυπρόθεσμη στήριξη των 510 μονάδων. Αντιθέτως, η επιβεβαίωση των 550-548 μονάδων θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μία προσπάθεια των αγοραστών/long traders προς τις 600-610 μονάδες, όπου καταλήγει ο κύριος στόχος μας.

Σε αντίθεση με το δεύτερο ενδεχόμενο, οι πωλητές είχαν χθες την τιμητική τους, αν και μερίδα χρηματιστών θεωρεί πως οι τελικές απώλειες ήταν διαχειρίσιμες την επόμενη συνεδρίαση της «μη επίτευξης συμφωνίας» της Αθήνας με τους δανειστές.

Οι διαβεβαιώσεις των διαφόρων ξένων εκτιμάται πως συνέβαλαν στο να μετριασθεί η πίεση και η τελική υποχώρηση για τον Γ.Δ. να περιορισθεί στην περιοχή των 542 μονάδων (-1,25%) και για τον FT 25 με απώλειες 2,17% στις 147 μονάδες. Ωστόσο, το ότι για τον FT 25 δεν λειτούργησαν οι τιμές των 153 και των 149 μονάδων ήταν μία αποθαρρυντική ένδειξη, κάτι που εν μέρει αποτυπώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης στην αγορά Παραγώγων.

Ομως από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, αναφερόμενοι στη «μη επίτευξη της συμφωνίας» και στα... επίχειρα του rebalancing, εκτιμούσαμε πως θα χρειαζόταν και η σημερινή συνεδρίαση προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερες εκτιμήσεις.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα, με 92,5 εκατ. μετοχές και 60,3 εκατ. ευρώ σε μία συνεδρίαση όπου παρατηρήθηκε διασπορά ενδιαφέροντος και κινήσεων και σε μη τραπεζικές μετοχές.

Από την άλλη, στο Χ.Α. εκλείπει το κίνητρο -τουλάχιστον μέχρι την επάνοδο των δανειστών στις 2 Απριλίου, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ιδίων-, ενώ η χώρα παραμένει υπό την πίεση του «μεταναστευτικού» (ξεπέρασαν και τις 50.000 χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι), αλλά κυρίως την ένταση που προοιωνίζεται στην πολιτική «αρένα».

Για ψυχροπολεμικό κλίμα πριν από τη μάχη στη Βουλή για Δικαιοσύνη-διαπλοκή κάνουν λόγο η Μαρίνα Μάνη και ο Φίλιππος Πανταζής, με τη μεν κυβέρνηση να επιχειρεί να μεταφέρει την αντιπαράθεση σε ένα πεδίο όπου ακόμη έχει πλεονέκτημα (με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις), σε μία συγκυρία που τα ποσοστά της καθώς και του πρωθυπουργού υποχωρούν ραγδαία. Η δε αντιπολίτευση -και δη η αξιωματική- καλείται να αναδείξει έναν διαφορετικό λόγο, εάν μπορεί βεβαίως.

Λίγο έως πολύ οι περισσότεροι φανταζόμαστε τι κλίμα και τι ένταση θα κυριαρχήσει σήμερα στη Βουλή, σε ακόμη μία σκιαμαχία του πολιτικού συστήματός μας, την ώρα που η χώρα απομονώνεται πανταχόθεν και η πραγματική οικονομία και η κοινωνία ασφυκτιούν.

Σε αυτό το πνιγηρό περιβάλλον, το Μετοχικό Ταμείο όχι μόνο δεν δίνει μέρισμα αλλά, όπως σημειώνει η Ρούλα Σαλούρου, στέλνει... εκκαθαριστικά σε 284.000 συνταξιούχους, σε ακόμη μία επίδειξη δύναμης του «κράτους-τιμωρού», νισάφι όμως...

Αχτίδα φωτός οι διαπιστώσεις του Στέφανου Κοτζαμάνη, ο οποίος διακρίνει εκπλήξεις στα EBITDA εισηγμένων ομίλων, κάτι που έστω και δύσκολα αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Πρόκειται για εισηγμένες, μεγάλες αλλά και μικρότερες, που ανθίστανται, δημιουργούν, παράγουν δε (και) υπεραξίες χρηματιστηριακά.

Τεχνικά εμμένουμε στην αρχική εκτίμησή μας πως η τάση θα κριθεί κυρίως από την επίτευξη (ή όχι) της αξιολόγησης έστω και μέχρι τα μέσα Απριλίου, με πιθανή πλαγιοκαθοδική κίνηση προς τις 510 μονάδες, με δοκιμασία των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέλθουν στις 2 Απριλίου και -στην καλή περίπτωση- η όποια συμφωνία επιτευχθεί μέχρι την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (14-15/4), τότε το στοίχημα της υπέρβασης των 600-610 μονάδων θα είναι ενεργό.

Στο διάστημα αυτό καλό θα ήταν να μη χαθεί η περιοχή των 510 μονάδων για τον Γ.Δ. και βεβαίως με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο των ενδιάμεσων ανοδικών αντιδράσεων. Σε αυτές τις κινήσεις οροφή για τον Γ.Δ. παραμένουν οι 581 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v