Σε θετικό πρόσημο περνά το ΧΑ, μετά τις 12:55, ακολουθώντας το "γύρισμα" αρκετών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
To αρχικό σοκ που δέχθηκαν (και) τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, "βύθισε" δείκτες, μετοχές και ομόλογα σε χαμηλότερα επίπεδα, με ενδεικτική την υποχώρηση του DAX έως τις 9.762,57 μονάδες, χαμηλό επίπεδο απ' όπου σταδιακά ξεκίνησε η προσπάθεια επαναφοράς, με τον δείκτη νωρίτερα να φτάνει πάλι προς τις 9.950 μονάδες.
Σε ανάλογο ρυθμό/διακύμανση και το ελληνικό, καθώς μετά τη διόρθωση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 536,06 επανήλθε προς τις 542,66 μονάδες. Κίνηση που για τον FT 25 κυμάνθηκε από τις 145,56 προς τις 147,71 μονάδες και για τον Δείκτη Τραπεζών από τις 37,58 προς τις 38,52 μονάδες, με μέτρια ροή συναλλαγών τόσο στην αρχική διόρθωση όσο και στην αντίδραση που ακολούθησε.
Περιορισμένες οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος μακράν κάτω από τον μέσο όρο των προηγούμενων 5 ημερών (από τη συνεδρίαση της Τρίτης 15 Μαρτίου μέχρι και χθες), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Αν μη τι άλλο, παραπέμπει σε ψύχραιμη στάση των ενεργών επενδυτών αλλά και διάθεση των πωλητών να μην υπερβούν ένα ελεγχόμενο πλαίσιο ρευστοποιήσεων.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός και μετοχή η δεικτοβαρής Coca Cola, με την Εθνική να είναι η πρώτη από τις τέσσερις που "γύρισαν" σε θετικό πρόσημο, ενώ με μέτριες συναλλαγές/τζίρο εδώ και ώρα η Coca Cola κινείται πάνω από τα 18,20 ευρώ.
Εύλογα και το ΧΑ κινείται στον ρυθμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με το βλέμμα στραμμένο στο... πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης και τα δραματικά γεγονότα που μεταξύ των άλλων οδήγησαν σε αναβολή για τη Δευτέρα την προγραμματισμένη συζήτηση στη Βουλή για τη δικαιοσύνη.
Σε μία ημέρα που (και) οι ευρωπαϊκές αγορές είναι "μουδιασμένες", η εικόνα της συνεδρίασης στην ελληνική δεν θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική.
Λιγοστές, επιφυλακτικές οι όποιες κινήσεις σε σχετικά στενό εύρος διακύμανσης, ελάχιστη διάθεση για μεγαλύτερη έκθεση σε επενδυτικό κίνδυνο και προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς πέριξ των 545 μονάδων.
Βραχυπρόθεσμα η τεχνική εικόνα για τον ΓΔ παραπέμπει σε αντιστάσεις στις τιμές των 543 και 553 μονάδων και στηρίξεις στις 537 και 521 μονάδων στη χειρότερη περίπτωση. Ο λόγος για σήμερα, το πολύ αύριο.
Ωστόσο σε ενδεχόμενη κατοχύρωση των 543 θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- ο ΓΔ να συνεχίσει προς τις 553 μονάδες (σήμερα-αύριο) αλλάζοντας εν μέρει την προηγούμενη μέτρησή μας. Ομως η συγκυρία είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε πιο επιθετικές κινήσεις καθώς ζητούμενο θα πρέπει να είναι η διασφάλιση των νώτων μας.
Εως το 0,218 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, κερδίζοντας εδώ και ώρα έδαφος με τζίρο όσο περίπου και για την Πειραιώς.
Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος για τις μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank, που ενισχύονται κατά 0,93% και 2,05% αντίστοιχα.
Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ στον μεν Οργανισμό οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες καλύφθηκαν εν μέρει, ενώ ο ΟΠΑΠ σταθεροποιείται στα 6,15 και η ΔΕΗ οριακά χαμηλότερα στα 2,89 ευρώ. Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΤΕ, που στην αρχή της συνεδρίασης εξέπεμψε αρνητικό σήμα, υποχωρώντας έως τα 7,24 ευρώ, εντολές αγοράς ενεργοποιήθηκαν μετά τις 12:15-12:30, φτάνοντας έως τα 7,36 ευρώ. Νωρίτερα, με ξεχωριστή "ανάρτησή" μας (στον Εκηβόλο) επισημάναμε την κρισιμότητα της στήριξης των 7,20 ευρώ, με τη μέχρι τώρα αντίδραση της μετοχής να επιβεβαιώνει την τεχνική προσέγγιση.
Με αγοραστές σε Lamda Development (έως τα 3,90 ευρώ), ΤΙΤΑΝ (έως τα 17,41 ευρώ), Jumbo (έως τα 10,90), Grivalia (έως τα 6,82 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (έως τα 6,50 ευρώ).
Σε αντίθεση με τα πρώτα 20'-30' της συνεδρίασης, οπότε για 22 μετοχές υπερίσχυαν οι πωλητές, λίγο πριν τις 13:50 ο αριθμός τους είχε περιορισθεί σε 9 με 11 σε θετικό πρόσημο και 5 σταθερές.
Από τον FT Mid Cap ξεχώριζαν η MIG με νέο γύρο αυξημένων συναλλαγών και οι Frigoglass, Kleemann, Ικτίνος, Πλαίσιο.
Την ίδια ώρα, οι συναλλαγές είχαν ξεπεράσει τα 31 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος μόλις τα 20 εκατ. ευρώ.