Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές, η ενίσχυση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 560 μονάδες. Βοήθειες και από το θετικό διεθνές κλίμα. Κέρδη σχεδόν 5% για Εθνική-Πειραιώς, μεικτά πρόσημα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Πιέζονται Ελλάκτωρ, Jumbo, Viohalco.

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χ.Α., που ακολουθεί την κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στην περιοχή των 560 μονάδων.

Η ημέρα ξεκίνησε με σταδιακή αντίδραση των δεικτών στα περισσότερα χρηματιστήρια, με ενδεικτική την κίνηση του DAX προς τις 9.950 μονάδες (από τις 9.900 μον.) και του CAC 40 προς τις 4.380 μονάδες (από τις 4.354 μον.), με χαμηλές συναλλαγές και ανάλογο τζίρο.

Με τον αέρα των ευρωαγορών και κεκτημένη ταχύτητα από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι αγοραστές ανέβασαν τον πήχη πάνω από 1% για τον Γενικό Δείκτη, με υπεραπόδοση 4% για τον Δείκτη Τραπεζών.

Για κινήσεις προεξόφλησης ενόψει Απριλίου κάναμε λόγο στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, παρακάμπτοντας τη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και την όξυνση του πολιτικού κλίματος, καθώς το μείζον θέμα (και) για την αγορά είναι η προοπτική της αξιολόγησης και το αντάλλαγμα για την επίτευξή της.

Κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν (μετά το χθεσινό ΚΥΣΟΙΠ) πως η συμφωνία (δηλαδή δημοσιονομικό-ασφαλιστικό) μπορεί να κλείσει πριν από τη Σύνοδο του ΔΝΤ, αλλά με βαρύ τίμημα την επιβολή/λήψη μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ (με φορομέτρα 1,8 δισ. ευρώ για το 2018). Η προοπτική επίτευξης συμφωνίας είναι αλήθεια πως αρέσει στις «αγορές» και γι' αυτό οι κινήσεις προεξόφλησης με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο θεωρούνται λίγο έως πολύ αναμενόμενες.

Στο 5% η απόδοση του ΔΤΡ, μετά τις 10:45, με χαμηλές συναλλαγές/τζίρο, αλλά επικεντρωμένες στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων. Το 68% του χαμηλού τζίρου πραγματοποιείται στον κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής αλλά και τον υψηλότερο τζίρο. Στις μετοχές των ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank το μεγαλύτερο μέρος του χαμηλού τζίρου, θυμίζοντας πως την προηγούμενη εβδομάδα και ξένα και ελληνικά σπίτια αναφέρθηκαν σε ενδεχόμενο καταγραφής υψηλών αποδόσεων εάν..., με εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση το «κλείσιμο» της πρώτης αξιολόγησης.

Κατά 5,31% ενισχύεται η μετοχή της Εθνικής, κατά 4,86% της Πειραιώς, κατά 4,71% της Alpha Bank και κατά 4,65% της Eurobank. Να συνεκτιμηθεί πως στα πρώτα 20'-25' της συνεδρίασης, συγκριτικά αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται στο ΧΠΑ, με λήψη θέσεων στα Συμβόλαια και των 4 μετοχών. Ενδεικτικά στα 1.500 τα ΣΜΕ της ΕΤΕ με υπερτίμηση/premium, ενώ ανάλογη κινητικότητα σημειώνεται για τα Συμβόλαια των άλλων τριών.

Μικτές τάσεις για την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με πωλητές στη μετοχή της Επιχείρησης, αγοραστές στου Οργανισμού και λίγο χαμηλότερα στον ΟΤΕ. Με πωλητές και πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ και λόγω των αποτελεσμάτων (ζημίες 102, 5 εκατ. ευρώ, πτώση τζίρου 2,2% για το 2015).

Εξισορροπητικά η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola, με συναλλαγές στα 18,21-18,31 ευρώ, αλλά με ελάχιστο τζίρο. Κινητικότητα στη μετοχή της ΤΙΤΑΝ, μετά και την τελευταία κίνηση-αγορά «μαμούθ» των 4,3 εκατ. προνομιούχων από την ΕΔΥΒΕΜ (συνδεόμενο νομικά πρόσωπο με τον πρόεδρο του ομίλου Ανδρέα Κανελλόπουλο).

Στα 11,85 ευρώ με λίγους πωλητές η μετοχή των Jumbo, στα 16,64 ευρώ του F.F. Group, με τους δύο τίτλους να ακολουθούν αποκλίνουσα πορεία τους τελευταίους μήνες.

Στα μόλις 5,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 11:05, με συναλλαγές 12,5 εκατ. μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v