Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετά το… διάλειμμα συνέχεια στο σερί

Στην ανοδική τροχιά που είχε πριν τις δυο αργίες παρέμεινε το Χρηματιστήριο αλλά ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων μεταφέρεται το ενδιαφέρον. Ποια είναι η τεχνική εικόνα για ΓΔ και FT 25.

Η εμμονή σε τζίρους απελπισίας δεν εμπόδισε τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να συμπληρώσει και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να διατηρεί τον θετικό βηματισμό που είχε και πριν το τετραήμερο αργιών.

Με τους λίγους αγοραστές σχετικά δραστήριους, του traders να ακολουθούν την ημερήσια τάση και τους εν δυνάμει πωλητές να μην δείχνουν διατεθειμένοι να πιέσουν τις τιμές, στην παρούσα φάση, περιμένοντας σαφέστερες ενδείξεις για το που πάει η πορεία της Αξιολόγησης, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. μετρά τετραήμερα κέρδη 4,61%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, επίσης με "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, αθροίζει κέρδη 12,48%.

Παρά τις ελάχιστες ειδήσεις που "είδαν το φως της δημοσιότητας", κατά το τετραήμερο των αργιών και τους εξαιρετικά χαμηλούς τζίρους, οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δείχνουν διάθεση επαναπροσέγγισης των πρόσφατων υψηλών, όμως θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής, μέχρι την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, ακόμα και αν ο Γενικός Δείκτης, με κίνηση υψηλότερα των 600 - 614 μονάδων, όπου θα έχει κλείσει τα "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες και υψηλότερα των 630 μονάδων (μεσοπρόθεσμο επίπεδο σημαντικής αντίστασης) δημιουργήσει συνθήκες "ψυχαναγκασμού".

Ξεκινώντας από την ελάχιστη ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης και παρά τις πρόσφατες δηλώσεις στην Ελληνική Βουλή, του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσκαλώτου πως "οι Ελληνικές Αρχές στοχεύουν σε κλείσιμο των διαπραγματεύσεων με τους Πιστωτές, για την πρώτη αξιολόγηση, μέχρι τις 12 - 13 Απριλίου και η τελική συμφωνία θα επικυρωθεί στις 22 Απριλίου (σ.σ. έχει προγραμματιστεί Eurogroup)", "θα έχουμε κλείσει έως τις 15 Απριλίου γιατί μετά έχουμε τη Σύνοδο του ΔΝΤ", δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ. Όπως τόνισε ο ίδιος "οι Δανειστές έχουν δεχθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα 3% του ΑΕΠ, όπως έλεγε η Κομισιόν και όχι 4,5% που ήταν η θέση του ΔΝΤ". Ωστόσο παραδέχτηκε ότι "υπάρχει δυσκολία στα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να φτάσουν το 1,8 δισ. για το 2018".

Από την άλλη, ασφαλώς και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η σκληρή πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) στο διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2016 έως 22 Μαρτίου διαγράφηκαν 9.812 Επιχειρήσεις, αριθμός κατά 78,08% υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Μάλιστα, τα πραγματικά λουκέτα δεν αποκλείεται να είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, καθώς πολλές Επιχειρήσεις "κατεβάζουν ρολά", χωρίς να το δηλώσουν, καθώς χρωστούν σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Προμηθευτές και Τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, οι καταθέσεις Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών στις Ελληνικές Τράπεζες υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατά περίπου 600 εκατ. το Φεβρουάριο, συνεχίζοντας την πτώση κατά 1,1 δισ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και μειώθηκαν στα 121,68 δισ ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου Φεβρουαρίου από 122,23 δισ ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το Φεβρουάριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του Εγχώριου Ιδιωτικού Τομέα διαμορφώθηκε σε -2,3%, από -2,1% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον Εγχώριο Ιδιωτικό Τομέα ήταν αρνητική κατά 295 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 504 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από αίτημα της εισηγμένης εταιρείας "ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ", ανέστειλε προσωρινά τη διαπραγμάτευση των μετοχών της, από σήμερα 29 Μαρτίου 2016 και μέχρις ότου υπάρξει αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, για τις επιπτώσεις στη λειτουργία και τα οικονομικά της αποτελέσματα, από την πυρκαγιά της 28ης Μαρτίου 2016 που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης τα αποτελέσματα χρήσης 2015 θα ανακοινωθούν μέχρι τις 8/4, καθώς η πυρκαγιά που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της, χθες, δεν τη επιτρέπει την εμπρόθεσμη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Κοντά στην σημερινή εικόνα του ταμπλώ, ήταν οι πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι οποίοι έβλεπαν σαν πιθανότερο σενάριο την συσσώρευση σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης, με την βραχυπρόθεσμη τάση να εξαρτάται από την πορεία της Αξιολόγησης, το διεθνές κλίμα και βέβαια τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών.

Ο κύριος καταλύτης αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι, για την Αγορά, ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα των όσων θα ακολουθήσουν και κυρίως στο θέμα της ημερομηνίας της επιστροφής των Δανειστών.

Από την άλλη, το +5,97% του Τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αναρριχήθηκε μέχρι τις 43,81 μονάδες (+7,56%), ο τίτλος της Alpha Bank (+5,97%) μέχρι τα 1,91 ευρώ (+6,7%), της Εθνικής (+6,64%) μέχρι τα 0,244 ευρώ (+7,96%), της Eurobank (+5,73%) μέχρι τα 0,835 ευρώ (+6,37%) και της Πειραιώς (+10,27%) μέχρι τα 0,209 ευρώ (+12,97%). Να σημειωθεί ότι τόσο ο Τραπεζικός δείκτης, όσο και το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ η Πειραιώς ενεργοποίησε και "ΑΜΕΜ" στις τελικές δημοπρασίες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στον υπόλοιπο, πη Τραπεζικό, 25αρη, όπου για διαφορετικούς λόγους ξεχώρισαν οι Αεροπορία Αιγαίου (+3,71%) Viohalco (+5,88%), ΔΕΗ (+2,05%), Ελλάκτωρ (-0,77%) και Τιτάν προν.

Ξεκινώντας από τον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου, αυτός έδειξε διαθέσεις επαναπροσέγγισης των πρόσφατων υψηλών, ενώ η μετοχή της Viohalco προσπάθησε να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που είχε ξεκινήσει από τα 1,24 ευρώ (κλείσιμο 8/3) και είχε φέρει τον τίτλο πολύ κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.

Με απώλειες ξεκίνησε την συνεδρίαση ο τίτλος της ΔΕΗ, υποχωρώντας μέχρι τα 2,86 ευρώ (-2,39%), στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων χρήσης 2015 και παρά την αντίδραση που ακολούθησε στην συνέχεια, ο τίτλος θα συνεχίσει να δίνει σήματα "αποβίβασης", όσο διατηρείται χαμηλότερα των 3,31 ευρώ. Το 2,84 είναι κοντινή στήριξη που κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στα 2,67 ευρώ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Το ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ

Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, συνεχίζει να δίνει "καύσιμα νότιας κίνησης" για τον Ελλάκτωρα, που συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτικής συνεδρίαση. Μπορεί ο τίτλος να "αναδύθηκε" από τα χαμηλά ημέρας των 1,22 ευρώ (-6,15%), όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι εν δυνάμει πωλητές έχουν "πει την τελευταία τους λέξη" (!)
Επίσης, συνεχόμενους προβληματισμούς, δημιουργεί η συμπεριφορά της μετοχής των Ελληνικών Πετρελαίων (-1,60%).
Από την άλλη, η Τιτάν ανακοίνωσε ότι στις 24/3/2016 η Κυπριακή εταιρεία "ΕΔΥΒΕΜ Ελληνικά Δομικά Υλικά Βιομηχανική Εμπορική Μεταφορική Δημόσια Εταιρεία ΛΤΔ", συνδεόμενο Νομικό Πρόσωπο με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας κ. Ανδρέα Κανελλόπουλο, προέβη σε αγορά 4.302.947 προνομιούχων χωρίς ψήφο μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας € 55.938.311 με εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση (συναλλαγή OTC), κάτι που σημαίνει 13 ευρώ ανά μετοχή.

Με δεδομένο ότι στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, ο προνομιούχος τίτλος της Τιτάν είχε κλείσει στα 8,45 ευρώ, η σημερινή "αναπήδηση" ήταν απόλυτα αναμενόμενη, όπως και το κλείσιμο με ημερήσια κέρδη 9,94%, έστω και με ελάχιστες συναλλαγές λόγω ανύπαρκτης προσφοράς. Κλασική περίπτωση τίτλου όπου "η τιμή θα φέρει την είδηση".

O προνομιούχος τίτλος της Τιτάν από την αρχή του έτους

Μπορεί να "τσίμπησαν" ελαφρώς, αλλά παρέμειναν σε απελπιστικά επίπεδα οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, ενώ διατήρησαν την πλάγια κίνηση, οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων: 2ετες 9,68%, 5ετες 9,57% και 10ετες 8,82%.

Τεχνικά, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά την εικόνα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,43%), το ημερήσιο "stop" στο "short" εντοπίζεται στις 160 μονάδες, ενώ κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση προς τις 173 μονάδες. Στήριξη έχουμε στο 148, που διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στην πολύ σημαντική περιοχή των 140 μονάδων.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, η περιοχή των 600 - 630 μονάδων είναι κύριο μεσοπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης, που υπέρβαση, με κλείσιμο, θα μπορέσει να αλλάξει την πτωτική τάση των τελευταίων δύο ετών. Το 566 - 567 κοντινή αντίσταση, με το 581 κύρια, που είναι και το "stop" στο "short". Κοντινή στήριξη το 550 και 536, ενώ σε κάθε περίπτωση η περιοχή των 522 μονάδων είναι κύρια στήριξη, στην "μεγάλη εικόνα".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

- Ηλίας Ζαχαράκης

"Η Κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να κλείσει την συμφωνία με τους Δανειστές και παράλληλα την αξιολόγηση θυμίζοντας πως το Eurogroup είναι στις 22 Απριλίου" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης. Όλα δείχνουν πως οι φόροι θα είναι σε "περίοπτη θέση" και πάλι, για να κλείσουν το κενό, μιας και το ΔΝΤ αναζητά 3 με 3,5 δισ για να συναινέσει αλλά και παράλληλα να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Δυστυχώς το να κοπούν δαπάνες ούτε καν θέλει να το σκέφτεται το Κυβερνητικό επιτελείο, έστω και αν είναι κοινό μυστικό ότι οι φόροι θα επηρεάσουν τους πάντες, ενάντια στην όποια μελλοντική ανάπτυξη της Οικονομίας.

Παρόλα αυτά η Χώρα χρειάζεται μία σταθερότητα, αλλά και εμπιστοσύνη, για να αρχίσει να ισορροπεί η Οικονομία και να προσελκύσει νέες επενδύσεις, μιας και χωρίς αυτές η Ανάπτυξη είναι αδύνατον να κάνει την εμφάνισή της, τουλάχιστον με τον ρυθμό που την χρειαζόμαστε.

Η Αξιολόγηση είναι ο πρώτο βήμα, ενώ η σωστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα παίξει ρόλο στην συνέχεια.

Δυστυχώς όσο ο χαμένος χρόνος και η απραξία συνεχίζεται, το "sentiment" συνεχίζει να είναι πολύ άσχημο.

"Συνεχίζουμε και πιστεύουμε πως το Συνταξιοδοτικό - Ασφαλιστικό είναι το πιο σημαντικό μας πρόβλημα και θεωρούμε πως η ολοκλήρωση της λύσης του μπορεί να κάνει την διαφορά.

Ο Τραπεζικός κλάδος αρχίζει και δείχνει μία συμπεριφορά πολύ πιο σταθερή από το προηγούμενο διάστημα χωρίς ακόμα να έχουμε λύση στο πρόβλημα των 'κόκκινων' δανείων, ενώ συνεχίζονται οι περικοπές με τις εθελούσιες εξόδους με σκοπό την μείωση κόστους. Ο μήνας Απρίλιος περιμένει νέα προς το τέλος του και το πιο πιθανό είναι η Αγορά να μην δει σημαντικές πτωτικές εξάρσεις μέχρι να δει τις εξελίξεις" επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Δημήτρης Τζάνας

"Επιστρέφοντας των αργιών, λόγω και του Πάσχα των Καθολικών και καθώς ο βαθμός δραστηριοποίησης των Ξένων διαχειριστών έχει δραστικά συρρικνωθεί, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι φανερό ότι όλα δρώμενα στην Ελληνική Οικονομία έχουν ελαχιστοποιηθεί. Έτσι, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις κατάλληλης μόχλευσης μέσω των Δεικτοβαρών μετοχών". κατά την άποψη του Δημήτρη Τζάνα, με στόχο την επάνοδο του Γενικού Δείκτη στις παρυφές των 600 μονάδων, επίπεδα τα οποία αποτέλεσαν ανυπέρβλητη να υπερπηδηθεί αντίσταση κατά την προηγούμενη προσέγγιση προ δύο περίπου εβδομάδων.

Ωστόσο, η μάλλον αθόρυβη ανοδική κίνηση λόγω της συναλλακτικής υποτονικότητας που έχει περισσότερο χαρακτηριστικά συσσώρευσης, συνδυάζεται με τη δημοσιοποίηση θετικών αποτελεσμάτων για αρκετές εταιρείες, για το 2015 και ενώ επίκειται η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες (μέχρι 31/3).

Απολογιστικά λοιπόν και για όσες έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά τους, παρατηρείται μικρή υποχώρηση του κύκλου εργασιών τους, που δικαιολογείται από τη συντηρούμενη ύφεση, αλλά ταυτόχρονη βελτίωση της κερδοφορίας τόσο σε επίπεδο οργανικών αποτελεσμάτων όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά φόρων.

Προκύπτει δηλαδή ότι η εφαρμοζόμενη στρατηγική εταιρικής αναδιάρθρωσης έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων εταιρειών, που εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης διατηρούν ικανοποιητικά αντανακλαστικά εφαρμόζοντας τις κατάλληλες κατά περίπτωση ενέργειες.

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η 22α Απριλίου, ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup, συνιστά ημερομηνία - ορόσημο, καθώς τότε θα πρέπει να εγκριθεί η συμφωνία με τους Δανειστές. Εκτιμά δηλαδή ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς θα επιτευχθεί συμφωνία κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες και στους τρεις τομείς όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και τα "κόκκινα" δάνεια.

Η συντήρηση, πάντως, των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στη περιοχή 8,7% - 8,8%, συνιστά ένδειξη ότι οι Αγορές δίνουν μάλλον θετική ψήφο εμπιστοσύνης για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους Δανειστές, που διεξάγεται με το Προσφυγικό ζήτημα να αποτελεί "ανοικτή πληγή" για την Ελληνική Οικονομία.

Την εκτίμηση αυτή υιοθετεί και η Ελληνική Κυβέρνηση, επιδιώκοντας να συμφωνηθούν ηπιότερα μέτρα σε σχέση με αυτά που ζητεί το ΔΝΤ, προκειμένου να συνομολογήσει σε μια συμφωνία.

Στο διεθνές περιβάλλον, συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού η ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Κούβα, μετά από 60 περίπου έτη. Είναι πλέον σαφές ότι η Αμερικανική πολιτική επιδιώκει με κάθε τρόπο, δια της διπλωματικής οδού, τη διευθέτηση των ζητημάτων που προκαλούν γεωπολιτικές αναταραχές, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις συντήρησης των συνθηκών κανονικότητας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Περιβάλλον, βασικό προαπαιτούμενο για να μην υπάρξει μετάπτωση από την επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας προς την ύφεση.

"Στο μεταξύ, τα λιμνάζοντα διαθέσιμα των Τραπεζών στην Ευρωζώνη ξεπέρασαν τα 600 δισ ευρώ, καθώς η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης αδυνατεί να οδηγήσει τη ρευστότητα στην πραγματική Οικονομία" επισημαίνει ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,62%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-1,28%).

Επιφυλακτική και μικτή η εικόνα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην σημερινή ομιλία Yellen (Economic Club of New York).

Πιέζεται σημαντικά χαμηλότερα των $40 το Πετρέλαια, μικρά κέρδη για το Ευρώ, ενώ ο Χρυσός προσπαθεί να ανακάμψει από τα χαμηλά μήνα.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι Ιαπωνικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,2% τον Φεβρουάριο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επίσης, η ανεργία ενισχύθηκε, ελαφρώς, τον Φεβρουάριο στο 3,3% από το 3,2% του προηγουμένου μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το ποσοστό θα παρέμενε αμετάβλητο.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα πως θα προχωρήσει σε μια προγραμματισμένη αύξηση του φόρου πωλήσεων τον επόμενο χρόνο, εκτός κι αν η Οικονομία πληγεί από μια ανατάραξη σαν εκείνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, ή έπειτα από τον ισχυρότατο σεισμό που χτύπησε το 2011.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε "σταθερό" από "θετικό" υποβάθμισε το outlook για την Πορτογαλία η Fitch. Ο οίκος επικαλείται, για την απόφασή του, τις πιο αδύναμες δημοσιονομικές επιδόσεις της Χώρας, αλλά και τις επιδόσεις της σε ότι αφορά το χρέος, τις προσδοκίες για μέτρια ανάπτυξη και το πιο δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα μακροοικονομικά ρίσκα. Σύμφωνα με την Fitch, το έλλειμμα της Κυβέρνησης εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 4,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, έναντι του 2,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και ως αποτέλεσμα η Χώρα δεν θα βγει από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ αυτήν την Άνοιξη, όπως προγραμματίζονταν.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 20% τον Ιανουάριο, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τον δείκτη S&P/Case-Shiller που παρακολουθεί τις τιμές σε είκοσι μεγάλες Πόλεις.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board αυξήθηκε στις 96,2 μονάδες το Μάρτιο από 94 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον δείκτη στις 94 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 568,5 μονάδες (+2,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 567,37 (+1,85%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 566,67 με κέρδη 1,73%.

Ο τζίρος ελαφρώς ενισχυμένος, αλλά πάντα σε χαμηλά επίπεδα, έφθασε τα 41,3 εκατ. από τα οποία τα 4,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΓΡΙΒ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ). Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, απέσπασαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο Ελλάκτωρ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Μέτκα και Lamda Development.

Χαμηλότερα του 25αρη, ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό, σε κλείσιμο, για την Frigoglass (-4,96%), ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση για τον Νάκα (+17,14%), επιμένει στην πλαγιοανοδική αντίδραση (με αυξομειώσεις συναλλαγών) που ξεκίνησε από τα 0,1510 ευρώ (κλείσιμο 9/3) η Βιοκαρπέτ (+8,73%), ενώ ο Νηρέας (+5,93%) προσεγγίζει τα υψηλά 16 μηνών.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ για 16 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

---ΧΠΑ

Η ανοδική τάση επεκτάθηκε και μετά τις τελευταίες αργίες, με την Αγορά Παραγώγων να ακολουθεί την κίνηση της υποκείμενης, ενώ σχετική ενίσχυση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.684 συμβόλαια).

Στα 9.860 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.512, 1.892 για τον Απρίλιο, 620 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 156,5) κινήθηκε μεταξύ 152 και 157 μονάδων, μηδενίζοντας την υπάρχουσα υποτίμηση, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Eurobank, 9.300 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (692), ΔΕΗ (535), Alpha Bank (5.839), Eurobank (5.316), Πειραιώς (12.612), Εθνική (12.949), MIG (1.359), ΟΤΕ (183), Ελ. Πετρέλαια (103), Ελλάκτωρα (553).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απογοητευτική ήταν η εικόνα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μόλις 95 τεμάχια να αλλάζουν χέρια (60 calls και 35 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 45%.

Ας σημειωθούν τα 40 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Μαϊου, τα 20 με τιμή εξάσκησης τα 5,60 και τα άλλα 20 με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.526 τεμ.). Πειραιώς (3.210.343 τεμ.), Alpha Bank (3.947.605 τεμ.) και Eurobank (2.024.279 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v