Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με αυξημένο τζίρο διεκδικεί τις 585 μονάδες

Κρατά τα κέρδη του το ελληνικό χρηματιστήριο, με βοήθειες και από το θετικό διεθνές κλίμα. Πρωταγωνιστές και πάλι οι τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει με διψήφια κέρδη η Πειραιώς. «Καταπράσινος» ο FT 25, αρνητική εξαίρεση η Jumbo. Υπεραποδίδει η ΔΕΗ.

Με τη σημαντική, ανθεκτική αντίσταση των 585 μονάδων αναμετράται ο ΓΔ.

Με αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, με καταμερισμό των κινήσεων σε τράπεζες και blue chips, η αγορά δοκιμάζει εκ νέου τα "τοπικά υψηλά" μίας ευρύτερης περιοχής όπου από την αρχή του 2016 καταγράφηκαν δύο φορές. Την τελευταία στα μέσα Μαρτίου -μετά από αντίδραση του ΧΑ από τα ιστορικά ελάχιστα των 420 μονάδων της 11ης Φεβρουαρίου και την πρώτη όταν αρχές Ιανουαρίου ο ΓΔ διόρθωνε από τα επίπεδα των 630-650 μονάδων.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα εικόνας της συνεδρίασης η κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών - τζίρου, η διασπορά τους σε τραπεζικές και blue chips, η επαναφορά 2-4 μετοχών-σηματωρών προς τα "υψηλά 52 εβδομάδων" και η διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου ενόψει "κλεισίματος" μηνός/3μήνου αλλά κυρίως του χρόνου συμφωνίας για την αξιολόγηση.

Σύμμαχος των αγοραστών οι ευρωπαϊκές αγορές, αφορμή και η αισιοδοξία Κοστέλο που ενισχύει τις κινήσεις των long επενδυτών, με αποτέλεσμα την ευρύτερη αντίδραση των 24 από τις μετοχές του FT 25 και των 16 από τις 20 του FT Mid Cap.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Μοχλός της αντίδρασης ο τραπεζικός κλάδος, όπου επικεντρώνεται το 43% του συνολικού τζίρου (*) καθώς κατά γενική εκτίμηση θα είναι αυτός που θα ευνοηθεί περισσότερο εάν και εφόσον συμφωνηθεί η αξιολόγηση.

Πάνω από τις 45 μονάδες ο ΔΤΡ, από τα πρώτα 15'-20' της συνεδρίασης -απαραίτητη προϋπόθεση που είχε τεθεί εξαρχής-, σημειώνοντας ότι για τον δείκτη η απόδοση φτάνει στο 19,41% σε διάστημα εβδομάδας και 34,74% σε μηνιαίο. Παρ' όλα αυτά έχει χάσει 21,79% από την αρχή του έτους.

Στα επιμέρους, αυξημένος τζίρος σε Εθνική, Πειραιώς, επαναφορά της Alpha Bank σε απόσταση... αναπνοής από τα 2 ευρώ της αμκ, πάνω από το 0,85 ευρώ η Eurobank με κίνηση που συνιστά αλλαγή τάσης, κινητικότητα για warrants και Συμβόλαια των 4 μετοχών στο ΧΠΑ.

Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ μεγαλύτερη αντίδραση για τη μετοχή της Επιχείρησης που επανέρχεται υψηλότερα των 3 ευρώ. Εως τα 3,17 ευρώ νωρίτερα, θυμίζοντας ότι στα 3,31 αλλάζει η τάση.

Στα 7,78-7,92 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που ως στόχο έχει την επαναφορά πάνω από τα 8 ευρώ, ενώ σε τροχιά επανάκτησης των 8,50 ευρώ είναι ο τίτλος του ΟΠΑΠ. Να συνεκτιμηθεί ότι σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ είχε αλλάξει χέρια το 25% του συνολικού τζίρου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους και σήμερα η μετοχή της Viohalco στο 1,16 ευρώ, πάνω από τα 5 ευρώ η μετοχή των ΕΧΑΕ με συναλλαγές που εδώ και ώρα έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ, επαναφορά και για Grivalia, FF Group, Μυτιληναίο, Motor Oil.

Για μόλις μία μετοχή του FT 25 καταγράφονται απώλειες, με τους πωλητές στην Jumbo να πιέζουν μέχρι τα 11,80 ευρώ.

Ομως νωρίτερα είχαν γίνει συναλλαγές έως τα 11,97 ευρώ οριακά από τα 11,98 δηλαδή το "υψηλό 52 εβδομάδων" που σημειώθηκε στις 24 Μαρτίου.

Εως τα 8,23 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, δηλαδή σε "νέο υψηλό" αφού ξεπέρασε το προηγούμενο των 8,19 ευρώ (από τη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου).

Σε διαδικασία επαναφοράς προς τα "υψηλά 52 εβδομάδων" αλλά σε σχετική απόσταση -ακόμη- οι μετοχές των Grivalia, Motor Oil, EXAE, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ικανοποιητική η εικόνα τόσο από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση όσο από άλλες κατηγορίες.

Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν -με γνώμονα και τις συναλλαγές- MIG, Intralot, Frigoglass, Attica Bank, ΕΛΤΕΧ- ΑΝΕΜΟΣ, Fourlis αλλά και MLS (με... πλοηγό τα καλά αποτελέσματα 2015), Ιντρακόμ.

Από τις άλλες κατηγορίες ξεχωρίζουν οι μετοχές της Revoil, το προνόμιο του ΤΙΤΑΝα (με 9,90% στα 10,21 ευρώ) κ.α.

Στα 2.225 τα Συμβόλαια του δείκτη με υπερτίμηση έως τις 165 μονάδες. Στα ΣΜΕ μετοχών τον πρώτο λόγο έχουν τα τραπεζικά με 3.498 στην Alpha Bank, με 15.582 στην Εθνική, με 4.955 στη Eurobank και 15.836 ΣΜΕ της Πειραιώς.

Αυξημένες συναλλαγές στα warrants της ΕΤΕ και της Πειραιώς.

(*) Στις 14:45 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 125 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 72 εκατ. ευρώ.
Προς τις 2.060 μονάδες "βλέπουν" τα futures του S&P. Και πάλι πάνω από τις 10.050 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v