Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ρόλο οδηγού οι τράπεζες

Ανοδος στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 580 μονάδων. Στο +15% η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Κέρδη υψηλότερα του 5% για Alpha, Eurobank, Εθνική, Μυτιληναίο. Γύρισε ανοδικά ο Τιτάνας. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Προεξόφλησης συνέχεια, με το ΧΑ να ακολουθεί από κοντά την ανοδική πορεία και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Με περισσότερες συναλλαγές και τζίρο απ' ό,τι στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, η αγορά "βλέπει" ψηλότερα, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και βοήθειες από την πλειονότητα των μετοχών του FT 25.

Προτελευταία συνεδρίαση η σημερινή για τον Μάρτιο και όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, ένα window dressing και λόγω "κλεισίματος" τριμήνου θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό.

Με απώλειες 6,67% για τον Γενικό Δείκτη σε διάστημα 3μήνου αλλά με απόδοση 11,49% στον μήνα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τα επενδυτικά/θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Επιχείρηση εξωραϊσμού των χαρτοφυλακίων, από τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν υψηλότερα, η επικεφαλής της Fed έδωσε αφορμές για άνοδο των ασιατικών, οι Dow Jones και S&P κατέγραψαν "νέα υψηλά έτους" και ειδικότερα για το ΧΑ προεξοφλείται πως η αξιολόγηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κλείσει σε εύλογο χρόνο.

Με αυτά ως γνώμονα κινείται και σήμερα η πλειονότητα των ενεργών traders, οι οποίοι παραμένουν μεν επικεντρωμένοι στον τραπεζικό κλάδο -καθότι είναι αυτός που αποφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις, βραχυπρόθεσμα-, πλην όμως ενεργούν και σε πολλές μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης και δευτερευόντως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Προς τις 585 μονάδες νωρίτερα ο ΓΔ, έως τις 160 ο FT 25, με τον ΔΤΡ να πιάνει τον αρχικό στόχο μας στα 15'-20' της συνεδρίασης.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας εκτιμούσαμε πως ο ΔΤΡ δείχνει να τις έχει τις 45 μονάδες σήμερα-αύριο, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί και σε κλείσιμο στη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου, θα αποτελεί σημαντική ένδειξη για τη δύσκολη συνέχεια.

Το 60% του συγκριτικά αυξημένου με χθες τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με Εθνική και Πειραιώς να έχουν τη... μερίδα του λέοντος από τις συναλλαγές, και τις ΕΤΕ και Alpha Bank από τον τζίρο.

Τεχνικά η μετοχή-οδηγός του κλάδου ΕΤΕ "πιάνει" το 0,25 ευρώ -στόχος είναι το 0,30 της αμκ-, ενώ ο τίτλος σηματωρός της Alpha Bank έφτασε μόλις 0,03 από τα 2 ευρώ της αμκ.

Να συνεκτιμηθεί η αυξημένη κινητικότητα των αντίστοιχων Συμβολαίων για τις μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών, όπως επίσης η υπερτίμηση/premium που διαμορφώνεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό.

Επιθετικά η μετοχή της Πειραιώς κατά 15% υψηλότερα στο 0,235 ευρώ, και με πάνω από 5.100 ΣΜΕ, με premium έως το 0,24 ευρώ.

Ικανοποιητική η εικόνα για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 αλλά και του FT Mid Cap (όπου τις τελευταίες ημέρες ξεχωρίζουν 4-6 μετοχές).

Ανοδικά συνεχίζει η Viohalco, με συγκριτικά λιγότερες συναλλαγές απ' ό,τι χθες, μόλις 0,04 από τα "υψηλά" των 8,19 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου, αντιδρά η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα που απομακρύνεται κι άλλο από το χθεσινό "χαμηλό" του 1,22 ευρώ, έως τα 3,47 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, που θα πρέπει να περάσει (σήμερα-αύριο) τα 3,50 ευρώ, στα 3,75 ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων που έχει περιθώριο έως τα 3,90, αυξημένες συναλλαγές και σε Grivalia, Motor Oil, Jumbo.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και για τις μετοχές του FT Mid Cap και τις MIG, Intralot, Frigoglass, με την τελευταία να επιχειρεί να ξεκολλήσει από το "ιστορικό χαμηλό" του 0,455 ευρώ(*).

Με μόλις 90 κομμάτια η προνομιούχος του ΤΙΤΑΝα, ενισχύεται 9,90% στα 10,21 ευρώ.

Λίγο πριν τις 12:30 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 76 εκατ. μετοχές, αξίας πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

(*) Σχετική ανάρτηση για Frigo και ΕΛΛΑΚΤΩΡα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v