Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τελευταία ευκαιρία για... window dressing

Σταθεροποιητική η εκκίνηση στο Χρηματιστήριο. Να διατηρήσει το ανοδικό σερί κόντρα στις «ορέξεις» των επενδυτών για αποκόμιση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών θέλει η αγορά. Το βλέμμα σε οικονομικά αποτελέσματα-διαπραγμάτευση. Πώς διαμορφώνεται η τάση.

Τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, με τρίτη σερί άνοδο στη Wall Street, με σημαντική κίνηση στην Ευρώπη και με αιφνιδιασμούς και window dressing στο ΧΑ.

Ενας καλός, για τις αγορές, μήνας ολοκληρώνεται σήμερα, με τον S&P στα "υψηλά έτους", με τον DAX και πάλι στην περιοχή των 10.050 μονάδων και στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης στη ζώνη των 580-585 μονάδων.

Συνεπώς με ταμείο συν, κλείνει ο μήνας και ξεκινά ο τέταρτος εξίσου καθοριστικός και για τις διεθνείς αλλά και για την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών, μέχρι τα μέσα Απριλίου πιθανόν να αποσαφηνισθεί η βραχυπρόθεσμη τάση (1-3μήνου) για τις διεθνείς αγορές αλλά και η πορεία της ελληνικής, με πρόκριμα την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (14-15/4) και ορίζοντα το προγραμματισμένο Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Οπως σημειώνει ο Γιάννης Μάρης, η Wall Street έκλεισε με κέρδη στον απόηχο της διαβεβαίωσης της Janet Yellen για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την ανακοίνωση νέων αρνητικών στοιχείων για την ευρω-οικονομία. Για τη Φρανκφούρτη συμπληρωματικά βοήθησαν τα στοιχεία που καταγράφουν μείωση της εισόδου μεταναστών στη Γερμανία και μικρή ενίσχυση της δημοτικότητας της Άνγκελα Μέρκελ (με παράπλευρη μικρή υποχώρηση της AfD στο 10%).

Στο ΧΑ, για τη χθεσινή συνεδρίαση ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναφέρεται στις κινήσεις "εξωραϊσμού" (και λόγω κλεισίματος 3μήνου) αλλά και στο ότι οι δείκτες έκλεισαν χαμηλότερα των "υψηλών ημέρας", σε μία συνεδρίαση που μέσω πακέτων έγιναν συναλλαγές 30 εκατ. ευρώ σε σύνολο 113,8 εκατ. ευρώ.

Για μερίδα αναλυτών, η χθεσινή συνεδρίαση δεν μετέβαλε ιδιαίτερα την τάση που για τον ΓΔ δικαιολογούσε την αντίδραση απο τα χαμηλά των 420 μον. της 11/2 έως την σημαντική περιοχή αντίστασης πέριξ των 585 μονάδων. Οι εκτιμήσεις για το χθεσινό κλείσιμο διίστανται, με άλλους να θεωρούν πως μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχει φανεί εάν το ΧΑ πηγαίνει για δοκιμή και υπέρβαση των 610, ή για οπισθοχώρηση προς τις 550 μονάδες (*).

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης σημειώνει το... αυτονόητο, πως για την οικονομία το πρώτο τρίμηνο... βάφτηκε κόκκινο, ενώ όπως γράφει η Αλεξάνδρα Γκίτση, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο, το μόνο που γλίτωσε από την εφαρμογή ενός λάθους μείγματος πολιτικής ήταν οι... καταθέσεις.

Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος, εκτιμώντας πως η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει μέχρι το Πάσχα, την ώρα που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να νομοθετήσει μέτρα 5,4 δισ. ευρώ (μέχρι το 2018, όπως εξηγεί η Ελενα Λάσκαρη).

Θα περιοριστούμε στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς και στα σήματα που δίνουν οι τελευταίες συνεδριάσεις, με γνώμονα την κοινή εκτίμηση πως η αγορά θέλει συμφωνία για την αξιολόγηση σε εύλογο χρόνο (**).

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance), ο ΓΔ τις τελευταίες ημέρες υστερεί έναντι του FT 25 σε απόδοση -κυρίως λόγω των τραπεζικών μετοχών-, με τον μεν δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να έχει καταγράψει την "κορυφή" του αλλά για τον ΓΔ οι 585 μονάδες να αποδεικνύονται ισχυρή αντίσταση. Να συνεκτιμηθεί πως για τα ξένα χαρτοφυλάκια ο βασικός δείκτης που παρακολουθούν (και ποντάρουν πάνω του) είναι ο FT 25 και όχι ο ΓΔ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Για τον 25άρη προσοχή χρειάζονται οι κοντινές στηρίξεις στις 157-158 και λίγο χαμηλότερα των 154 μονάδων, ενώ οι αντιστάσεις των 162-163 μονάδων χρειάζονται κι άλλες προϋποθέσεις για να διασπασθούν πειστικά σήμερα-αύριο. Στα υπόψη αυτά τα όρια, κάτω και άνω για σήμερα-αύριο.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, που απέφερε διψήφιες αποδόσεις στον μήνα, αλλά με τον ΔΤΡ να απαιτεί πειστικό "κλείσιμο" στις 46 μονάδες προκειμένου να συντηρηθεί η αντίδραση από τα "ελάχιστα" των 17 μονάδων, την 1η Φεβρουαρίου.

Στα ενδιαφέροντα της χθεσινής συνεδρίασης που χρήζουν συνεκτίμησης το ότι στη μετοχή του ΟΠΑΠ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές που ξεπέρασαν ακόμη και αυτές του rebalancing, ενώ ενδοσυνεδριακά διέσπασε τα 6,27 αλλά να κλείσει στα 6,13 ευρώ. Νέα υψηλά για την Αεροπορία Αιγαίου, δοκιμή του 1,19 ευρώ για τη Viohalco (έκλεισε στο 1,15 με συναλλαγές), ο Μυτιληναίος κάνει κίνηση προς τα 3,53 ευρώ, που θεωρείται σημαντικό make or break, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ επανακτούν μέρος των απωλειών που είχαν στην αρχή του έτους και στα μεσαία ξεχωρίζει η προσπάθεια της πολύπαθης Frigoglass να αποκολληθεί από τα "τελευταία χαμηλά" της.

Σημειωτέον πως χθες συνεχίστηκε η ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2015 (ξεχώρισε του ΟΠΑΠ), σχετική διαδικασία που ολοκληρώνεται σήμερα.

"Αγορά" για ΕΛ.ΠΕ - Motor Oil βλέπει η HSBC, που διακρίνει μεγάλα περιθώρια ανόδου, στα 13,9 από 9,3 ευρώ ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή της Jumbo η Alpha Finance, συνολικό μέρισμα προτείνεται να διανείμει ο ΟΠΑΠ, μεικτά τα μεγέθη των ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στα 106,1 εκατ. ευρώ διευρύνθηκαν οι ζημίες) - ΑΝΕΜΟΣ (αύξηση 5% στα κέρδη, στα 40,1 εκατ. ευρώ ο τζίρος).

Το σήμα που στέλνουν τώρα τα ελληνικά ομόλογα αναλύει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ενώ στο ΧΠΑ αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις τον Απρίλιο (στα 10.800 τα ΣΜΕ του δείκτη), με το Συμβόλαιο να κινείται από 158 έως 163,75 μονάδες, κλείνοντας κοντά στη θεωρητική του τιμή, δηλαδή με την "ψαλίδα" των προηγούμενων 2-3 ημερών να κλείνει θεαματικά.

(*) Ενδεικτικά μεταφέρω 2-3 αναφορές φίλων, όπως του Πάνου 1953, ο οποίος εστιάζοντας στο ημερήσιο "μετρά" υψηλό ημέρας στις 584,95=585 (την οποία ονομάζει γραμμή λαιμού) στις 13:30=580, χαμηλό μετά από αυτήν στις 16:40=575 μονάδες, ή του Βασίλη Μαρκάκη που εκτιμά πως το "λευκό κερί" (για τον FT 25) παραπέμπει περισσότερο σε shortοπαγίδα παρά σε reversal day.

Θα δείξει... και μάλιστα πολύ σύντομα.

(**) Σχετική αναφορά στον Εκηβόλο της 22ας Φεβρουαρίου, με τον εύγλωττο τίτλο «Πόσες μονάδες αξίζει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σε "μέτρηση" του Βασίλη Μαρκάκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v