Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Χωνεύει» τα κέρδη του Μαρτίου

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, που κλείνει με κέρδη άνω του 30% στις τράπεζες. Σημαντικές πιέσεις σε Alpha και Πειραιώς, καλύτερη εικόνα για ΕΤΕ, Eurobank. Από το ζενίθ (+25%) σε νέα ιστορικά χαμηλά η Frigoglass.

Με σημείο αναφοράς και σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 576 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, το ΧΑ "χωνεύει" τα σημαντικά κέρδη 11,72% που καταγράφονται σε διάστημα μηνός.

Εως 1,55% χαμηλότερα ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να μην υποχωρεί -προσώρας- χαμηλότερα των 44 μονάδων και ενώ συνεχίζεται η περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων σε μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank. Παραμένουν μέτριες οι συναλλαγές και ο τζίρος, με το 42% να έχει πραγματοποιηθεί στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων, ενώ χρήζει αναφοράς πως σήμερα ο υψηλότερος γίνεται σε Alpha Bank, Eurobank, με την Εθνική να ακολουθεί.

Στην περιοχή πέριξ των 160 μονάδων ο FT 25, αδυνατώντας νωρίτερα να υπερβεί τις 163 μονάδες καθώς στις 161,22 ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης σε τραπεζικούς τίτλους και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FF Group.

Μοιρασμένη η εικόνα για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με 11 μετοχές σε θετικό πρόσημο, με 4 σταθερές και τις υπόλοιπες να υποχωρούν με ελεγχόμενη ροή συναλλαγών, μέχρι πριν λίγο.

Θετική εικόνα για μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και για τη δεικτοβαρή Coca Cola, με αποτέλεσμα ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κρατά τη σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη. Σταθερή στα 3,14 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Σημαντική η αντίδραση για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με αφορμή και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2015, αλλά και της Lamda Development καθώς υπερβαίνει εκ νέου τα 4 ευρώ.

Σταθερά κοντά στα "νέα υψηλά" των 8,36 ευρώ συνεχίζονται οι συναλλαγές στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, στο 1,13-1,16 ευρώ πραγματοποιούνται για ακόμη μία συνεδρίαση αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Viohalco.

Οπως στο προσυνεδριακό, έτσι και σε αυτό το σχόλιο θα εστιάσουμε στο εμπεριστατωμένο άρθρο του Γιώργου Α. Σαββάκη (*), κυρίως στην εικόνα των εταιρικών ομολόγων του ΟΤΕ, των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και της Frigoglass.

Ειδικότερα για την περίπτωση της Frigoglass θα σταθούμε στην αναφορά της εταιρείας πως στο πλαίσιο επανεξέτασης της κεφαλαιακής διάρθρωσης η Truad Verwaltungs AG, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Frigo, δεσμεύτηκε στη χορήγηση δανειακής σύμβασης ύψους 30 εκατ. ευρώ -λήξης Μαρτίου 2017- για ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και λοιπών εταιρικών σκοπών. Η σύμβαση υπόκειται έγκρισης από την επερχόμενη Γενική Συνέλευση.

Να συνεκτιμηθεί πως στη μετοχή της Frigoglass από το αρχικό "τράβηγμα" έως και 25% υψηλότερα στο 0,628 ακολούθησε νωρίτερα "βύθιση" σχεδόν 29% στο 0,362 ευρώ (!), που αποτελούν "νέο ιστορικό χαμηλό". Μόλις δύο ημέρες μετά το "ελάχιστο" του 0,455 στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Στις 13:35 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 43 εκατ. μετοχών, αξίας 31 εκατ. ευρώ πολύ χαμηλότερα από τον μ.ο. των τελευταίων ημερών.

(*) Σημειώνει ο Γιώργος πως την τελευταία φορά που η καμπύλη των ομολόγων είχε πάρει σταθερά φυσιολογική κλίση ήταν το 2014, που η ελληνική οικονομία μπόρεσε να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου μετά από τετραετή απουσία, με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014, συνολικού ποσού 3 δισ. ευρώ. Η καμπύλη των αποδόσεων για τα επιτόκια θεωρείται «κανονική», όταν οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να «πληρωθούν» μικρότερες αποδόσεις για τις κοντινότερες λήξεις και υψηλότερες αποδόσεις για τις πιο μακρινές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v