Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πλαγιοκαθοδική κίνηση χωρίς τζίρο

Κάτω και από τις 570 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με χαρακτηριστικό τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, «βαραίνει» τους δείκτες η πτώση Coca Cola και ΟΤΕ. Ξεχωρίζουν ΟΛΠ, Μυτιληναίος και από τα «μεσαία», MIG, Yγεία, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ.

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ελέγχονται στο ΧΑ.

Απώλειες 1,96% για τον DAX, που υποχωρεί προς τις 9.773 μονάδες, διόρθωση κατά 2,05% για τον CAC 40 προς τις 4.925 μονάδες, σε μία συνεδρίαση χαμηλών-μέτριων συναλλαγών/τζίρου.

Στο ΧΑ η διόρθωση παρουσιάζει -μέχρι τώρα (*)- σαφώς ηπιότερο ρυθμό, σε μία συγκυρία που το λεγόμενο "προσφυγικό" αρχίζει και λαμβάνει διαστάσεις.

Νωρίτερα στο Μαξίμου συνεδρίασε το Συμβούλιο για τη μεταναστευτική πολιτική, την ώρα που στη Χίο η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Υπό την σκιά (και) αυτών των εξελίξεων (και) το ΧΑ επιχειρεί να αφομοιώσει τις όποιες πιέσεις ασκούνται σε μία "πονηρή" περίοδο.

Αλλά να περιοριστούμε στα του ΧΑ -χωρίς όμως να παραγνωρίζουμε τα υπαρκτά προβλήματα και τον κίνδυνο που ελλοχεύει σε αυτές τις περιπτώσεις-, όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι ο χαμηλός τζίρος, πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 4 συνεδριάσεων.

Στο 45% ο τζίρος στον τραπεζικό κλάδο, καθώς συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FF Group αλλά και των Jumbo, Motor Oil, TITAN, MIG. Υψηλές συναλλαγές σε τίτλους των MIG, Frigoglass, ΔΕΗ, Grivalia και Αεροπορίας Αιγαίου, με εμφανή τη διάθεση πωλητών-αγοραστών να αλλάξουν θέσεις σε τιμές που δεν θα απέχουν πολύ από τα επίπεδα των 575/580 μονάδων.

Προσώρας, για τον ΓΔ η περιοχή των 570 μονάδων αποδεικνύεται ανθεκτική, σημειώνοντας πως κύρια -βραχυπρόθεσμη- στήριξη θεωρούνται οι 560 μονάδες. Σημειώνεται πως στα "χαμηλά ημέρας" των 571,21 μονάδων (στην αρχή της συνεδρίασης) ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς στη μετοχή της Εθνικής. Η ΕΤΕ ήταν η πρώτη από τον κλάδο που "γύρισε" ανοδικά, όταν μετά τις 11:00 πέρασε σε θετικό έδαφος, για να ενισχυθεί σταδιακά έως το 0,254 ευρώ, κερδίζοντας 1,45% από τα χαμηλά ημέρας. Η μετοχή της Eurobank ακολούθησε την ΕΤΕ, με την τιμή από το 0,76 προς το 0,804 ευρώ, ενώ Πειραιώς και Alpha Bank παρέμεναν σε αρνητικό έδαφος μέχρι πριν λίγο.

Ωστόσο στη μετοχή του ΟΤΕ επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, καθώς με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο υποχωρεί έως 2,10% προς τα 7,75 ευρώ. Το ότι για τον τίτλο απομακρύνεται η προοπτική της προσέγγισης των 8,10 ευρώ, με τις πωλήσεις να εντείνονται εδώ και ώρα, ενισχύει την εκτίμηση πως η μετοχή θα "δοκιμασθεί" χαμηλότερα και των 7,60 ευρώ.

Με απώλειες η ΔΕΗ, σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ που συνεχίζει προς τα 6,26 ευρώ, με συναλλαγές 1,4-1,5 εκατ. ευρώ.

Ομως σημαντικό βάρος στην κλίση των δεικτών επιφέρει το μείον 3,41% της δεικτοβαρούς Coca Cola προς τα 18,11 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε ενδεχόμενη απώλεια των 18 ευρώ η μετοχή "επιστρέφει" προς τα χαμηλότερα επίπεδα της 11ης Μαρτίου (προς τα 17,75 ευρώ).

Μοιρασμένη η εικόνα για τις μετοχές του FT 25, σχετικά καλή για τον FT Mid Cap.

Σταδιακό μάζεμα των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών, με αιχμή την Εθνική και τον ΟΠΑΠ και με βοήθειες από Μυτιληναίο - ΜΕΤΚΑ, FF Group και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν MIG, Υγεία, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ενώ επιχείρηση να αντιδράσει από τα ιστορικά ελάχιστα του 0,33 ευρώ γίνεται στη Frigoglass.

(*) Λίγο πριν τις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια 32 εκατ. μετοχές, αξίας μόλις 20 εκατ. ευρώ.

Χαμηλές συναλλαγές στο ΧΠΑ, με αυξημένα τα ΣΜΕ σε Εθνική και Πειραιώς, σε αντίθεση με Eurobank, Alpha Bank.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v