Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτικά και... άνευρα ξεκινά ο Απρίλης

Μικρές απώλειες καταγράφει το ΧΑ, με τον ΓΔ να κινείται στα επίπεδα των 570 μονάδων. Πτώση υψηλότερη του 2% για Coca Cola, Πειραιώς, Viohalco. Στο κόκκινο Alpha, OΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Κέρδη καταγράφουν Ελλάκτωρ, Folli Follie. Xαμηλός ο τζίρος.

"Κατηφορίζουν" τα χρηματιστήρια από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Αθήνα. Με σημαντικές απώλειες από νωρίς για τον DAX, που υποχωρεί προς τις 9.780 μονάδες, με ρευστοποιήσεις/πιέσεις και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να "δοκιμάζει" τις 570 μονάδες.

Αμφίσημα τα μηνύματα από την έρευνα του ΙΟΒΕ, καθώς ο μεν δείκτης οικονομικού κλίματος σημειώνει οριακή βελτίωση τον Μάρτιο, ο δε δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο χαμηλό του Σεπτεμβρίου του 2013, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία καθημαγμένη οικονομία. Σε συμπλήρωση αυτών και η «βολή» του Χαμαιλέοντα για τις πρώτες αντιδράσεις από τον χώρο της βιομηχανίας ενόψει αύξησης φόρου στο αέριο.

Κι αν αυτά αφορούν στη γενικότερη εικόνα της οικονομίας, του επιχειρείν και της κατανάλωσης-ζήτησης, στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς "μετρούν" οι δηλώσεις Σταθάκη (στον ΑΝΤ1) πως από τη Δευτέρα ξεκινά εκ νέου η διαπραγμάτευση ενώ τα 3,6 από τα 5,4 δισ. ευρώ μέτρα (μέχρι το 2018) θα εφαρμοστούν άμεσα.

Βραχυπρόθεσμα η καταρχήν επιβεβαίωση των 570 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (με σημείο αναφοράς της μέτρησής μας τις 560 μονάδες) ενεργοποίησε μετά τα 45'-50' και λίγες αγορές σε μετοχές που αρχικά είχαν υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα.

Από τις 574,22 που "άνοιξε" μέχρι τις 571,21, άλλαξαν χέρια μόλις 2,8-3 εκατ. ευρώ, ένδειξη πως τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές δεν θέλουν να διαταραχθεί η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά της αγοράς.

Εως τις 43,67 μονάδες υποχώρησε ο Δείκτης Τραπεζών, με περιορισμένες συναλλαγές/τζίρους στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών καθώς οι όποιες ρευστοποιήσεις επιχειρείται να γίνουν κοντά στις τελευταίες "υψηλές τιμές" που καταγράφηκαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης (και δευτερευόντως στη χθεσινή συνεδρίαση).

Το 70% του χαμηλού τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με τον μεγαλύτερο στη μετοχή της Alpha Bank. Στο 1,91-1,96 ευρώ η μετοχή, πολύ κοντά στα 2 ευρώ της αμκ. Λίγα Συμβόλαια (620 στις 11:20) στη μετοχή της Alpha Bank, σε χαμηλότερη τιμή/discount, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, ειδικότερα δε μέχρι τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Στο 0,244 έως 0,251 ευρώ η μετοχή της Εθνικής (στο 0,30 ευρώ η τιμή της αμκ), με πωλήσεις κοντά στα χαμηλά ημέρας μέχρι τις 11:10 και ενεργοποίηση λίγων αγορών στη συνέχεια.

Με απώλειες η 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με τη μεν μετοχή του Οργανισμού να μην μπορεί να υπερβεί τα 7,90 ευρώ (στόχος και σημαντική αντίσταση τα 8,10 ευρώ), στα 6,08-6,18 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που δεν πρέπει να χάσει τα 6 ευρώ σε "κλείσιμο" σήμερα-Δευτέρα.

Σε μόλις 5 μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές, συγκεκριμένα σε FF Group, METKA, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Grivalia, ενώ σταθερή είναι η τιμή των Lamda Development, ΟΛΠ, Μυτιληναίου και Εθνικής.

Για τα FF Group σε σχετικό θέμα της Πένυς Κούτρα γίνεται λόγος για τη θετική εικόνα του ομίλου στην κινεζική αγορά, ενώ σημειώνεται ότι το 2015 "έσπασε" το φράγμα του 1 δισ. ευρώ πωλήσεων.

Περιορισμένο το ενδιαφέρον στον FT Mid Cap, απ' όπου ξεχωρίζουν μόλις 3-4 μετοχές.

Αρνητικός πρωταγωνιστής η Frigoglass, με τη μετοχή ακόμη χαμηλότερα στο 0,332 ευρώ, με τη MIG σταθερή στο 0,114 ευρώ, με τα Πλαστικά Θράκης να υποχωρούν έως το 1,33 ευρώ και Intralot, MLS να έχουν μία συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά.

Τεχνικά η καταρχήν επιβεβαίωση των 570 μονάδων για τον ΓΔ, σε συνδυασμό με τη φειδωλή προσφορά αφήνει ανοιχτό ένα... παράθυρο για βελτίωση της τάσης προς τις 574/575 μονάδες.

Να συνεκτιμηθεί ότι μετά τις 11:30 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 9,8 εκατ. ευρώ, με τζίρο 5,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v