ΧΑ: Με κέρδη 8,4% έκλεισε η εβδομάδα για τις τράπεζες

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα στο Χρηματιστήριο. Με το αριστερό ο Απρίλιος, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 572 μονάδες. Βοήθειες στον ΓΔ από Εθνική, ΟΠΑΠ. Συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές κινήσεις σε mid και small caps. Τι αναμένεται για την επόμενη εβδομάδα.

Την αρνητική παράδοση των τελευταίων ετών διατήρησε η πρώτη συνεδρίαση του μήνα και του δεύτερου χρηματιστηριακού τριμήνου, καθώς κατά την τελευταία 5ετια και με εξαίρεση το 2014, η ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης του Απριλίου βρίσκει τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. με αρνητικό πρόσημο.

Από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, η Εγχώρια Αγορά θα κληθεί να επιβεβαιώσει, είτε αυτούς που υποστήριζαν πως το πρόσφατο ανοδικό κύμα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από "καραμπινάτο" "window dressing", λόγω τέλους χρηματιστηριακού τριμήνου" και πως τα "ψέματα θα τελειώσουν την Πρωταπριλιά", ή η Αγορά πιστεύει σε ακόμα καλύτερες μέρες και θα φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση τους "short".

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι ενεργοί παίκτες θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Πιστωτές (πιθανόν μία πρώτη γεύση να δώσει η σημερινή τηλεδιάσκεψη στο EWG) και στο μείγμα των μέτρων που θα αποφασιστούν τελικά, ενώ η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων, για την παρελθούσα χρήση, μπορεί να δώσει ευκαιρίες για αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Σε Αγορά με αυξημένα αντανακλαστικά, για τα οποία δεν φημίζεται το Χ.Α., τα τελευταία αποτελέσματα έδειξαν πως υπάρχουν ακόμα "επενδυτικές ευκαιρίες" και αρκετές φθηνές εταιρείες, που δημοσίευσαν για μία ακόμα φορά ικανοποιητικά κέρδη και δείχνουν αντοχές στα χρόνια της κρίσης.

Από την άλλη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως από την τρέχουσα ειδησεογραφία απουσιάζει οποιοδήποτε ερέθισμα, όποτε σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν οι εκτιμήσεις για το 2016 που κάνουν οι διοικήσεις των εισηγμένων στις τηλεδιασκέψεις (ξεχωρίζει στις 6/4 του ΟΠΑΠ) και το διεθνές κλίμα.

Ρόλο στην σημερινή εικόνα και στην καταβαράθρωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), έπαιξε και το τεχνικό πρόβλημα εντολοδοσίας, από πλευράς Χρηματιστηρίου, που σημειώθηκε κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. Είναι απόλυτα ενδεικτικό, πως για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, χρειάστηκαν 13 ολόκληρα λεπτά συναλλαγών (!)

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των αναλυτών, μετά το πέρας της συνεδρίασης, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να χαρακτηρίζουν "αξιοπρεπή" την σημερινή εικόνα, τηρουμένων των αναλογιών και της αρνητικής εικόνας των Διεθνών Αγορών και τους περισσότερο συντηρητικούς να παραπέμπουν στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας για την εξαγωγή "ασφαλέστερων" συμπερασμάτων.

Το χαμηλό ενδιαφέρον στην υποκείμενη Αγορά, διατήρησε τις συναλλαγές απελπισίας στην Αγορά Παραγώγων, όμως απόλυτα διαφορετική εικόνα επικράτησε στην πιο "επαγγελματική" Αγορά ομολόγων, όπου δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η νέα σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, ιδιαίτερα για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα κοντινής λήξης: 2ετες 8,78%, 5ετες 9,03% και 10ετες 8,7%.

Ξεκινώντας από την ελαχιστότατη ειδησεογραφία, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Χ.Α. ανακοίνωσε ότι αίρεται η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές της Dionic, ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση για τις μετοχές των PC Systems, Πήγασος και ΑΕΓΕΚ.

Από εκεί και πέρα, σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, σημαντικές βοήθειες σε Γενικό Δείκτη και FTSE25 (-1,58%) έδωσαν οι Εθνική (+1,6%), Μυτιληναίος (+1,16%), ΟΠΑΠ (+1,94%) και Κύπρου (+1,32%).

Παρά ταύτα, την καλύτερη συμπεριφορά των τελευταίων συνεδριάσεων, από το ταμπλό του 25αρη, επιδεικνύει ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-0,93%), ο οποίος σήμερα επιχείρησε να σημειώσει την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αναρριχόμενος μέχρι τα 4,38 ευρώ (+1,86%), όμως στο τέλος έμεινε από δυνάμεις, ενώ δεν είχε βοήθειες και από τις τελικές δημοπρασίες. Τεχνικά ζητούμενο παραμένει η υπέρβαση της ζώνης αντίστασης 4,38 - 4,50 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 4,15 ευρώ και το "stop" στο "long" στα 3,94 ευρώ.

Το μειωμένο ενδιαφέρον στο ταμπλό του 25αρη, αναπλήρωσαν, μερικώς, οι επιλεκτικές κινήσεις στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, όπου δεν ήταν και λίγοι οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές.

Δεύτερη ημέρα συναλλακτικής αφύπνισης για την ΕΚΤΕΡ (+9,49%), προς υψηλά 19 μηνών κινείται ο Νηρέας (+24,03%), ενώ αντανακλαστική κίνηση σημειώθηκε και στην Σελόντα (+6,6%), υψηλή κινητικότητα στην Attica Group (+13,27%), ενώ η Frigoglass Ο(+3,23%) προσπάθησε να αντιδράσει από τα νέα ιστορικά χαμηλά.

Η μετοχή του Νηρέα από την αρχή του έτους

Συνεχίζει, με λίγες συναλλαγές, την πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,151 ευρώ (κλείσιμο 9/3) η Βιοκαρπέτ (+1,67%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΑΘ (+2,04%), αλλά και για την προνομιούχο μετοχή του Τιτάνα (+1,87%), έστω και αν σήμερα οι αγοραστές ήταν σαφώς επιφυλακτικότεροι και το "bid" χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Εντυπωσιακά πράγματα για το warrant της Εθνικής (+100%), σε μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,003 ευρώ και σημειώνει απόδοση 633,33%, ενώ την κίνηση φαίνεται να "ζήλεψαν", σήμερα και όσοι ασχολούνται με το warrant της Alpha Bank που έδωσε μία πρώτη κίνηση με ημερήσια κέρδη 200%.

Το warrant της Εθνικής Τράπεζας από την αρχή του χρόνου

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 582 μονάδων, ενώ το επόμενο "test" εντοπίζεται στην σημαντική βραχυπρόθεσμη ζώνη αντίστασης των 600 - 630 μονάδων. Για τους μεσοπρόθεσμους δεν χρειάζεται βιασύνη μιας και η άνοδος αν πιστοποιηθεί θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Παραμένουν ανοιχτά τα πτωτικά "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες και τα ανοδικά "gap" στις 522,98 - 524,24, 544,3, 557,73 και 568,5 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 157 είναι κοντινή στήριξη ενώ κύρια έχουμε στο 155. Αντίσταση κοντινή το 161 που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 164. Intraday position long με stop τις 149 μονάδες.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας κέρδη 2,61% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 8,37% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 37% και πλησίασε τα 68 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 9,47% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 25,08%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ακριβώς στο διαγραμματικό σταυροδρόμι των 565 με 575 μονάδων έχει κοντοσταθεί ο Γενικός Δείκτης, φανερά 'σκεπτικός' για την επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσει" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Να πάρει δηλαδή τον "ανηφορικό δρόμο" που οδηγεί στις 596 και μετά στις 630 μονάδες, ή να δεχτεί τη "κατηφορική ρύση", που σπρώχνει προς το 550 και μετά προς τα πρόσφατα χαμηλά των 536 μονάδων.

Όμως όσο ο χρόνος πιέζει και δεν έρχονται οι απαραίτητοι καταλύτες από το μέτωπο της Αξιολόγησης και με τα σύννεφα να πυκνώνουν στις Ευρωπαϊκές Αγορές, το ανοδικό σενάριο θα αρχίζει να φθίνει με αποτέλεσμα την εκδήλωση ενός ξαφνικού ποσοστιαίου κατεβάσματος επαναξιολόγησης της όλης πολιτικοοικονομικής κατάστασης.

Όσον αφορά δε τη μέχρι τώρα ανοδική κίνηση οι περισσότεροι ενεργοί επενδυτές περνάνε τη δικιά τους "Οδύσσεια" δίχως όμως να έχουν βρει την "Ιθάκη" του κέρδους καθώς - κακά τα ψέματα - εάν αφαιρέσεις την ισχυρή ανοδική κίνηση των Τραπεζών, όπου πολλοί δε συμμετείχαν καθώς δικαίως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μετά τα συνεχόμενά τους “roller coaster” των τελευταίων ετών, στους υπόλοιπους τίτλους πλην ελάχιστων εξαιρέσεων (ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΕΝΕΡΓ) η άνοδος έχει παρουσιαστεί αρκετά φειδωλή.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς τους τίτλους έχουν σταματήσει με εμφανή σημάδια κόπωσης και φοβούμενοι τη συνέχεια σε τιμή Γενικού Δείκτη στις 530 μονάδες.

Πως άλλωστε να μη γίνεται κάτι τέτοιο, αφού οι κατά πλειοψηφία "εισαγόμενες" εντολές, όπως και ο καθημερινός τζίρος πραγματοποιείται κατά 70% στις Τραπεζικές μετοχές, με το μεγαλύτερο μέρος παικτών, ή θεσμικών, που ασχολείται με αυτές να χαρακτηρίζονται ως "scalpers", ή υψηλού ρίσκου Funds, καθώς για τους υπόλοιπους "σκεπτόμενους" επενδυτές το έδαφος παραμένει αρκετά "σαθρό", όχι μόνο γιατί παραμένουν σε capital controls αλλά και γιατί τα τελευταία στοιχεία δείχνουν συνέχεια στη σταδιακή μείωση του "οξυγόνου" τους που δεν είναι άλλο από τις καταθέσεις.

"Ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία υπάρχει για μια πιθανή καθυστέρηση της Αξιολόγησης και τη μη καταβολή της προβλεπόμενης δόσης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε νέα αφαίμαξη καταθέσεων από τους Δημόσιους Φορείς και μετατροπή τους σε έντοκα γραμμάτια προς καταβολή υποχρεώσεων (δόσεις - μισθοί -συντάξεις)" επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Shanghai Composite (+0,19%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ο Nikkei (-3,55%) σημείωσε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες με τους εκεί επενδυτές να ανησυχούν και για την ενίσχυση του γιεν.

Αρνητικό το κλίμα και στην Ευρώπη, έστω και αν οι δείκτες δείχνουν να ανακάμπτουν από τα χαμηλά ημέρας, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στο NYSE.

Σημαντικές οι απώλειες για το US Oil, που δείχνει να χάνει και τα $37 το βαρέλι και για τον Χρυσό, ενώ ηπιότερες απώλειες σημειώνει το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, ανοδικά για πρώτη φορά μετά από εννέα μήνες κινήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα. Ο επίσημος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών διαμορφώθηκε στο 50,2 τον Μάρτιο, από 49 τον Φεβρουάριο. Οι εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal", ανέμεναν άνοδο στις 49,4 μονάδες.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών υποχώρησε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία το α' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ο βασικός δείκτης της τριμηνιαίας έρευνας "tankan," που καταγράφει το κλίμα στις μεγάλες Επιχειρήσεις, διαμορφώθηκε στο +6 τον Μάρτιο, από το +12 τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο +8. Ο δείκτης για τις μεγάλες Επιχειρήσεις εκτός μεταποιητικού τομέα υποχώρησε στο +22 από +25, καταγράφοντας πτώση για πρώτη φορά μετά από έξι τρίμηνα.

Η έρευνα της Τράπεζας της Ιαπωνίας έδειξε πως οι μεγάλες Επιχειρήσεις σχεδιάζουν να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες κατά 0,9% στην τρέχουσα χρήση και πως υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τις επενδύσεις του προηγούμενου έτους σε αύξηση 9,8% από 10,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Επίσης, εκτιμούν πως τα κέρδη προ φόρων θα υποχωρήσουν κατά 2% το τρέχον έτος χρήσης, μετά από άνοδο 3,9% πέρυσι.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, μικρή άνοδο εμφάνισε ο PMI του τομέα Μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στο 51,6, από 51,2 τον προηγούμενο μήνα, λίγο υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση (51,4).
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικάνικη Οικονομία δημιούργησε 215.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, έναντι 245.000 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 205.000 θέσεις εργασίας.

Η οικονομική δραστηριότητα των μεταποιητικών εταιρειών διευρύνθηκε τον Μάρτιο για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Ο δείκτης μεταποίησης του ISM αυξήθηκε στις 51,8 μονάδες τον περασμένο μήνα από 49,5 μονάδες τον Φεβρουάριο. Το επίπεδο αυτό ήταν πάνω από τις 51 μονάδες που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάρτιο, με βάση την μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 91 μονάδες από 91,7 μονάδες τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στις 90,5 μονάδες.

Σχεδόν το ένα πέμπτο των εταιρειών του δείκτη S&P 500 θεωρεί πως δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προβλέψεις της Wall Street, εν μέσω αυτού που εκτιμάται πως θα είναι το πιο ζημιογόνο τρίμηνο της τελευταίας δεκαετίας. Το MarketWatch επισημαίνει πως 94 εταιρείες του S&P 500 έχουν εκδώσει προοπτικές που δεν καταφέρνουν να επιβεβαιώσουν την επικρατούσα άποψη της Wall Street. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών που εκδίδουν αρνητικές προβλέψεις για το τρίμηνο, από όταν η FactSet άρχισε να παρακολουθεί αυτά τα στοιχεία το 2006. Ο υψηλότερος αριθμός ήταν 95 εταιρείες το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος "ιδανικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τις 12 Απριλίου", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένος παράγοντας των Βρυξελλών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από την "πολιτική βούληση". Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο σημερινό Euro Working Group στο οποίο συμμετείχαν οι Επιτελείς των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης υπήρξε ευρεία συναίνεση στο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί εύκολα, αν υπάρχει πολιτική βούληση και πως υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα βελτιώθηκε οριακά τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις 90,1 (από 89) μονάδες, σε επίδοση που είναι όμως πολύ χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (97,3 μονάδες), σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομική Συγκυρία του ΙΟΒΕ. Ωστόσο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε εκ νέου και βρίσκεται στο δυσμενέστερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίωv ευρώ, λήξεως 7 Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ο εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα Μεταποίησης PMI) έκλεισε στις 49 μονάδες. Υψηλότερα από τις 48,4 μονάδες του Φεβρουαρίου, η πρόσφατη τιμή του PMI υπέδειξε μικρότερη ύφεση στον τομέα.

Στα 9,9 από 9,8 πριν αναπροσαρμόζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου η Eurobank Equities, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση "Buy". Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι τα κέρδη της εταιρείας αλλά και το προτεινόμενο μέρισμα είναι ανάλογα των εκτιμήσεών της. Για το 2016 η Eurobank Equities προβλέπει ότι η εταιρία θα καταγράψει κέρδη 70,8 εκατ. και έσοδα 1,02 δισ. ευρώ. Παράλληλα εκτιμά πώς οι χαμηλές πετρελαϊκές τιμές θα διατηρηθούν και φέτος.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 567,83 μονάδες (-1,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 570,54 (-1,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 571,56 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,96%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 42,4 εκατ. από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ). ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, απέσπασαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν βρήκαν θετικό βηματισμό οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ και Lamda Development.

Σταθερή η πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (6,644 δισ), ΟΤΕ (3,782 δισ), Alpha Bank (2,935 δισ) και Εθνική (2,323 δισ ευρώ).

Στο τέλος κρίθηκε η αναλογία (57) - πτωτικών (47) μετοχών, παρά ταύτα 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ημερήσιων κερδών.

----ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η τελευταία της εβδομάδας και πρώτη του δεύτερου χρηματιστηριακού τριμήνου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στα συμβόλαια του δείκτη και να παρουσιάζουν νέα σημαντική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.081 συμβόλαια).

Στα 10.594 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.642, 1.565 για τον Απρίλιο, 77 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 157,5) κινήθηκε μεταξύ 155,75 και 158,75 μονάδων, κλείνοντας με μικρό premium 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 ΟΤΕ, 5.000 Eurobank, 10.812 Ελλάκτωρ, 10.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (376), ΔΕΗ (353), Alpha Bank (3.092), Eurobank (3.323), Πειραιώς (9.878), Εθνική (10.945), MIG (1.306), ΟΤΕ (649), Ελ. Πετρέλαια (296), Frigoglass (119), Viohalco (145), Folli Follie Group (103), Jumbo (113), Μυτιληναίο (139).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 42%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν απογοητευτική στα μόλις 3 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (όλα πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.526 τεμ.). Πειραιώς (2.210.343 τεμ.), Alpha Bank (3.447.605 τεμ.) και Eurobank (1.014.879 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v