Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαρροές... αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Απώλειες ως 2% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στον απόηχο των αποκαλύψεων για τους διαλόγους Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις. Αντίβαρο η Coca Cola. Οι κρίσιμες στηρίξεις και οι κινήσεις στα παράγωγα.

Με ρευστοποιήσεις, πιέσεις και υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 560 μονάδες, όπου η πρώτη και σημαντική (βραχυπρόθεσμα) δοκιμασία για την αγορά ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Περιοχή-στήριξη που μετά τα πρώτα 35΄ μένει να φανεί εάν είναι επαρκής, καθώς οι απώλειες για τον Γ.Δ. διευρύνθηκαν σε 2,05% με τον δείκτη να «ακουμπά» ακριβώς πάνω στην γραμμή των 560 μονάδων. Μα ακριβώς...

Με μάλλον περιορισμένης έκτασης συναλλαγές που παραπέμπουν σε κατ' αρχήν ψύχραιμη και ορθολογική διαχείριση των νέων δεδομένων μέχρις ότου αποσαφηνισθούν περισσότερα στη συνέχεια.

Προσπάθειες ανάσχεσης της διόρθωσης στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης, με ενδεικτική την κίνηση του DAX που -προς ώρας- κυμαίνεται μεταξύ 9.732,82- 9.800,84 μονάδων με την ευρύτερη περιοχή των 9.800 να θεωρείται σημαντική για την έκβαση του βραχυπρόθεσμου momentum.

Με το βλέμμα στην Ευρώπη αλλά και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, οι πρώτες κινήσεις των traders εύλογα αφορούσαν σε πωλήσεις, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, πλην όμως από την εικόνα των πρώτων 30΄-35΄ είναι εμφανής η προσπάθεια ψύχραιμης διαχείρισης της κατάστασης.

Συνεπώς οι σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο έρχονται συνακόλουθες των νέων δεδομένων, με τον ΔΤΡ να χάνει έως και 4,85% προς τις 42 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο -ακόμη- πάνω από το όριο ασφαλείας.

Είναι ενδεικτικό πως από τις λίγες συναλλαγές/τζίρο το σχεδόν 72% έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με περισσότερες συναλλαγές στην ETE και μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Με σημαντικές απώλειες που συν τω χρόνω διευρύνονται και οι άλλες δύο τραπεζικές μετοχές.

Συνέπεια της εικόνας που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο, η ενεργοποίηση εντολών πώλησης σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σταδιακά μετά τις 11.00-11.05 στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25.

Ενδεικτικό το γεγονός πως για μόλις δύο μετοχές (Lamda Development, Coca Cola) διαμορφωνόταν θετική τάση, ενώ μία (Αεροπορία Αιγαίου) κινούνταν σταθεροποιητικά.

Για τη δεικτοβαρή Coca Cola ήταν... ηλίου φαεινότερον πως δεδομένης της πίεσης στον τραπεζικό κλάδο και στα περισσότερα blue chips και σηματωρούς θα επιστρατευόταν ως αντίρροπη δύναμη, κάτι που εκτενώς είχε επισημανθεί στο σχόλιο μας του Σ.Κ. Στα 18,29 ευρώ με 1,33% η μετοχή, με συναλλαγές μόλις 791 τεμαχίων/αξίας 14.408 ευρώ, λίγο πριν από τις 11.10.

Με υποτίμηση/discount τα Συμβόλαια του FT 25, αλλά περιορισμένος -σχετικά- αριθμός με 367 ΣΜΕ στον τρέχοντα μήνα. Η αξία των συναλλαγών στα 5 εκατ. ευρώ.

σ.σ. Χρήσιμες -για όσους παρακολουθούν με γνώμονα και την Τ.Α την αγορά- οι «αναρτήσεις» για την εβδομαδιαία «μέτρηση» του Γ.Δ. (του Βασίλη Μαρκάκη) και στο... πτωτικό κανάλι του Γ.Δ. (του zelis677/της 1ης Απριλίου).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v