Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Αντέχουν» οι 560 μονάδες

Ελεγχόμενες οι πιέσεις στην αγορά με το τζίρο να παραπέμπει σε στάση αναμονής των «παικτών» εν όψει επανέναρξης της διαπραγμάτευσης. Ενεργό το ανοδικό σενάριο. Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές. Ανοδος για Coca Cola, Aegean, ΕΥΑΘ.

Διαρροές... αγοραστών αλλά με μέτρο, μέχρι νεοτέρας. Με γνώμονα τη «μέτρηση» πως όσο αντέχουν οι 560 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη τόσο μένει ενεργό το βραχυπρόθεσμα ανοδικό σενάριο, πωλητές - αγοραστές παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί περιμένοντας την πρώτη συνάντηση δανειστών - οικονομικού επιτελείου μετά τις 16.00 στο Hilton.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως από τις πρώτες κιόλας συνομιλίες των εμπλεκόμενων θα διαφανεί εάν η διαπραγμάτευση για το «κλείσιμο» της αξιολόγησης μένει σε ισχύ ή κατά πόσον θα πρέπει να αναζητώνται άλλες διέξοδοι.

Οι περιορισμένες συναλλαγές/χαμηλός τζίρος ενισχύουν την εκτίμηση πως πωλητές - αγοραστές τελούν σε αναμονή εν όψει της απογευματινής συνάντησης και της εξέλιξης που θα έχει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Εύλογα για το Χ.Α. είτε το ένα ενδεχόμενο, δηλαδή της υπέρβασης των 585 μονάδων, είτε το άλλο, της... διάτρησης των 560 με κλίση προς αρκετά χαμηλότερα, παραμένουν ανοιχτά για τις αμέσως επόμενες 1-3 ημέρες.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν από νωρίς στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να επιταχύνει την τελευταία ώρα και ενθαρρυντική ένδειξη την επαναφορά του υψηλότερα των 9.800 προς τις 9.885 μονάδες.

Με... ανάσες (έστω και πρόσκαιρες) από τις ευρωαγορές η ελληνική κινείται ψύχραιμα με φυσιολογική την επιφυλακτικότητα-αναμονή των traders.

Υπό πίεση παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, ο πρώτος που επηρεάζεται περισσότερο από την εξέλιξη για την αξιολόγηση (είτε θετικά είτε αρνητικά), με τον ΔΤΡ να «μετρά» απώλειες σχεδόν 5% υποχωρώντας προς τις 41,82 μονάδες. Πτωτικά και οι 4 μετοχές των ισάριθμων συστημικών ομίλων, με το 70% του τζίρου σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, αλλά με την ροή συναλλαγών και τη σχέση πωλητών - αγοραστών σε ικανοποιητικά (ελεγχόμενα) επίπεδα. Απώλειες από 4,81% για ΕΤΕ, Alpha Bank μέχρι 6,25% για Πειραιώς και Eurobank.

Δεδομένης της πίεσης, από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και πριν από λίγο, έχει... επιστρατευθεί η δεικτοβαρής Coca Cola που ενισχύεται σταδιακά. Με ανοδικό gap από τα 18,13 ευρώ και σταδιακά έως τα 18,44 ευρώ η μετοχή ενισχύεται έως 2,35% συμβάλλοντας στην άμβλυνση της διόρθωσης.

Χωρίς αισθητή βελτίωση η εικόνα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (από το προηγούμενο σχόλιό μας) με σταθερά στο συν την Coca Cola, σταθεροποιητικά την Lamda Development, με κέρδη την Αεροπορία Αιγαίου και εδώ και ώρα σταθερούς τους τίτλους των F.F. Group, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με συγκριτικά καλύτερη την συμπεριφορά για τον ΟΠΑΠ και δευτερευόντως για τον ΟΤΕ, ενώ έως 3,62% υποχωρεί η μετοχή της ΔΕΗ.

Συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά για αρκετές μετοχές του FT Mid Cap, με την ΕΥΑΘ να ξεχωρίζει εμφατικά. Με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο η μετοχή της Επιχείρησης -και με οδηγό την πολύ καλή χρηματοοικονομική κατάσταση- έχει προσελκύσει εδώ και μία εβδομάδα την προσοχή (και την ρευστότητα ) εγχώριων επενδυτικών κύκλων. Νωρίτερα στα 3,12 ευρώ με 4% και συναλλαγές 68.747 τεμαχίων/αξίας 219.434 ευρώ (στις 13.55΄).

Στα 859 τα ΣΜΕ του δείκτη, σταθερά με υποτίμηση/discount αν και την τελευταία ώρα έχει μειωθεί εν μέρει. Στα 210 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος πραγματοποιείται στις τραπεζικές μετοχές, στα σχεδόν 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Το 70% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v