"Παλεύοντας" με τις 500 μονάδες. Συνεδρίαση ειδικού ενδιαφέροντος η σημερινή, τελευταία για τη σειρά μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα και από τη αρχή κιόλας θα φανεί εάν στις 14:00 θα διεξαχθεί "μάχη" για τη βραχυπρόθεσμη συνέχεια.
Στην περιοχή των 498 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 134 ο FT 25, σε μία ημέρα αναμονής πέριξ της αναφερθείσας περιοχής μάλλον μέτριων συναλλαγών (89,1 εκατ. μετοχών) και μέτριου τζίρου, καθώς στα 50,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε χαμηλότερα του εβδομαδιαίου μέσου όρου.
Χωρίς να έχουν αλλάξει και πολλά, θεαματικά τα πράγματα "εκτός" και "εντός" τειχών πιθανότατα σήμερα, ίσως μετά τη διαδικασία της δημοπρασίας θα έχουμε εικόνα εάν το ΧΑ μπορεί να κινηθεί προς τις 520 (για τον Γ.Δ.) και τις 140-141 (για τον FT 25), ή θα πρέπει να ανασυνταχθούμε χαμηλότερα.
Στα καθ' ημάς, εάν εξαιρέσει κάποιος τη λίγο έως πολύ αναμενόμενη νέα βολή Ντάισελμπλουμ που αφήνει ανοιχτό το... παράθυρο για μείωση στις συντάξεις (η αγορά έχει αρχίσει και το προεξοφλεί ως πιθανότατο σενάριο), ήρθε το αλαλούμ Σφακιανάκη, για να καταδείξει την έλλειψη ουσιαστικού συντονισμού και συνεννόησης στην κυβέρνηση, που σαν να μην έφταναν τα μείζονα και ουσιώδη προβλήματα, πολύ-συχνά... πνίγεται και στα ρηχά.
Περιβάλλον αναμονής στις ξένες αγορές με μικρής έκτασης κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, με το ανοδικό σερί να τερματίζεται χθες βράδυ στη Wall Street. Πιθανότατα η λήξη στα Παράγωγα να καθορίσει τη βραχυπρόθεσμη τάση και διεθνώς.
Στα "εντός" ο τραπεζικός κλάδος παραμένει «κλειδί», με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει το νέο σκηνικό μετά τη σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίδραση, την εμφανή διαφοροποίηση των μετοχών των 4 συστημικών ομίλων, τα νέα δεδομένα, τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη συνέχεια.
Στον κλάδο, το σχέδιο εθελούσιας εξόδου της Πειραιώς, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Αναστασία Παπαϊωάννου, καταδεικνύει την ευρύτερη διαδικασία αναδιάρθρωσης των ομίλων, με ανάλογες ενέργειες να προεξοφλείται πως θα υιοθετηθούν και από τους άλλους παίκτες.
Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο αναδιάταξης εντάσσεται και η απόφαση της Alpha Bank να πουλήσει τη θυγατρική της, με τον διαγωνισμό για το Hilton να δημιουργεί προϋποθέσεις μόχλευσης για τον ξενοδοχειακό κλάδο (κυρίως της Αθήνας/Αττικής), σε μία ευνοϊκή συγκυρία για τον τουρισμό. Αναλυτικά τα του Hilton και του ξενοδοχειακού χάρτη της πρωτεύουσας από τον "πατριάρχη" του ρεπορτάζ, Παναγιώτη Υφαντή.
Ομως κινητικότητα παρατηρείται και σε άλλα μέτωπα και αυτό είναι ενθαρρυντικό καθώς η κατάσταση, έστω υπό την πίεση της οικονομικής δυσπραγίας, αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Αναφέρομαι στην επικείμενη επικύρωση της συμφωνίας ΜΕTRO-Βερόπουλος (εκτενή ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση), αλλά και στις εξελίξεις στο ακτοπλοϊκό μέτωπο ελέω Μινωικών Γραμμών/ομίλου Γκριμάλντι και HSW.
Ωστόσο ακόμη και οι τράπεζες και οι περισσότεροι τομείς/κλάδοι του επιχειρείν έχουν δρόμο, πολύ δρόμο μέχρις ότου αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι αποτελεσματικά, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το θέμα των "κόκκινων δανείων", των υποχρεώσεων κ.α.
Για αυτό παραμένουμε στην εστίαση της βραχυπρόθεσμης κίνησης της αγοράς, θεωρώντας καταλυτική την ψήφιση (ή όχι) του ασφαλιστικού, την έγκαιρη επίτευξη της συμφωνίας για την αξιολόγηση.
Προσώρας ακόμη και ισχυροί παίκτες με καλή πληροφόρηση και παρά το ότι θεωρούν πιθανότατο το ενδεχόμενο της έγκαιρης αξιολόγησης (και των ενεργειών από την ΕΚΤ που θα ακολουθήσουν) παραμένουν επιφυλακτικοί, δεν ενισχύουν εμφατικά τις θέσεις τους, ακολουθώντας περισσότερο τακτική αναμονής και επιλεκτικών τοποθετήσεων, ρισκάροντας μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους.
Τεχνικά η βραχυπρόθεσμη τάση έχει βελτιωθεί, καταρχήν για τον τραπεζικό κλάδο, το stop έχει ανέβει στις 132 (από 127 μον.), στις 135 έχει διαμορφωθεί μία ασθενής αντίσταση, οι 139 θεωρούνται «κλειδί». Στήριξη έχει γυρίσει στις 127 μονάδες.
Ικανοποιητικά σήματα από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ και Coca Cola θα φανούν σήμερα γύρω στις 14:00, από τις τράπεζες το "γύρισμα" της Alpha Bank ενδεχομένως να μην οφείλεται μόνο στη σημερινή λήξη, με το 1,65 ευρώ να είναι μία τιμή όπου θα κριθεί βραχυπρόθεσμα η τάση. Ειδικότερα για τον Ομιλο της Coca Cola η σημερινή συνεδρίαση έχει τη σημασία της, καθώς θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση των οικονομικών μεγεθών χρήσης 2015 αλλά και των προοπτικών για τη συνέχεια.
Στα υπόψη για τον τραπεζικό κλάδο το δείγμα του Χαμαιλέοντα για την "ώθηση" στο deal KKR - τραπεζών.
Επίσης για τον σηματωρό ΟΤΕ να συνεκτιμηθεί η "μέτρηση" που αναρτήθηκε χθες στον Εκηβόλο, συμπληρώνοντας πως υψηλότερη τιμή που χρήζει προσοχής είναι, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη/Fast Finance, τα 7,27 ευρώ.