Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στο ΧΑ με ευρωπαϊκά «καύσιμα»

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 490 μονάδων. Στο +6% ο ΟΠΑΠ. Ανοδο υψηλότερη του 3% για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, ΕΥΔΑΠ. Με θετικό πρόσημο ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Μotor Oil, OTE. Χαμηλός ο τζίρος.

Με τον ανοδικό αέρα των ξένων χρηματιστηρίων, το ΧΑ επιχειρεί προς τις 485 μονάδες.

Από νωρίτερα το κλίμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ανάλογο των ασιατικών, με τον DAX κατά 0,64% υψηλότερα προς τις 9.189 μονάδες, με τον CAC 40 κατά 0,61% στις 4.134, ενώ ανοδικά κινούνται οι επιμέρους κλαδικοί των τραπεζών (Stoxx Europe 600 Banks κ.ά.).

Με το ενθαρρυντικό ξεκίνημα στην Ευρώπη και με το βλέμμα στραμμένο (και) στη Σύνοδο Κορυφής, στο ΧΑ έχουν επανενεργοποιηθεί οι αγοραστές, οι οποίοι μετά τη χθεσινή ελεγχόμενη και μέτριου τζίρου διόρθωση έχουν λόγους να δουν λίγο υψηλότερα προς τις 490 μονάδες.

«Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος, με ήπια κίνηση προς τις 31 μονάδες, και τις 3 από τις 4 μετοχές του κλάδου να ενισχύονται, η συνέχεια θα εξαρτηθεί και από τη διακύμανση της δεικτοβαρούς Coca Cola αλλά και των σηματωρών όπως ειδικά για σήμερα θεωρείται ο ΟΠΑΠ.

Ο Οργανισμός, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, είναι από τις μετοχές που έχουν επανέλθει στο προσκήνιο καθώς, όπως σημειώνει χρηματιστηριακός παράγων, διαβλέπεται προσπάθεια συμβιβασμού εκατέρωθεν και περισσότερο από την πλευρά της κυβέρνησης.

Να συνεκτιμηθεί πως για τη μετοχή του ΟΠΑΠ οι σωρευτικές απώλειες από την αρχή του έτους φθάνουν το 27,65% και το 38,10% από το "υψηλό 52 εβδομάδων".

Συνεπώς μία κίνηση αντίδρασης για τη μετοχή του Οργανισμού θα μπορούσε να θεωρηθεί σχετικά χαμηλού ρίσκου, με την προϋπόθεση πως θα συντηρηθεί το κλίμα στις διεθνείς αγορές και δεν θα προκύψουν δραματικές εξελίξεις από τη Σύνοδο Κορυφής. Τεχνικά για τη μετοχή, μετά την υπέρβαση των 5,80, ενισχύεται το σενάριο επαναφοράς προς τη ζώνη των 6 ευρώ. Να σημειωθεί πως από την αρχή της συνεδρίασης έχουν πραγματοποιηθεί αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή, κάτι που δίνει πόντους στο σενάριο της αντίδρασης.

Σημαντική η συνδρομή και της δεικτοβαρούς Coca Cola, από τη στιγμή που η επαναφορά της μετοχής πάνω από τα 17,20 διευκολύνει την προσέγγιση των 17,40-17,50 ευρώ, βραχυπρόθεσμος στόχος που είχε τεθεί από τη Δευτέρα.

Σταδιακή η βελτίωση της τάσης και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να κερδίζει κι άλλους πόντους προς τις 9.200 μονάδες, πορεία με την οποία δείχνει να συγχρονίζεται και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Είναι προφανές, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, πως από τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο "τρέχουν προγράμματα εντολών" είτε για αγορά είτε για πώληση μετοχών, ένα ελάχιστο έστω μέρος αυτών φθάνει και στο ΧΑ, δημιουργώντας ανάλογη τάση.

Στις 132 μονάδες προ ολίγου ο FT 25, πλησιάζοντας την πρώτη αντίσταση πριν τον στόχο των 140/141 μονάδων, με μόλις 1 από τις 25 μετοχές του δείκτη -την Alpha Bank- σε αρνητικό πρόσημο.

Ενθαρρυντικό το ότι σταδιακά μετά τις 10:50-10:55 επιταχύνθηκε ο ρυθμός συναλλαγών, ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο συνεπικουρούμενο από ΟΠΑΠ, Coca Cola αλλά και όλο και περισσότερες μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ετσι, μετά τα πρώτα 35' της συνεδρίασης, με περιορισμένες συναλλαγές/χαμηλό τζίρο στη μετοχή της Viohalco οι εντολές έφθαναν έως το 1,08 ευρώ, στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα έως το 1,12, στα Ελληνικά Πετρέλαια έως τα 3,33 αλλά και στη ΜΕΤΚΑ έως τα 6,51, στη ΜΟΗ έως τα 9,05, στον ΤΙΤΑΝα έως τα 15,62 ευρώ.

Ανάλογες κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών σημειώνονταν σε τίτλους των ΕΧΑΕ, Jumbo, Μυτιληναίου, FF Group αλλά και Τράπεζας Κύπρου, Φουρλή, Αεροπορίας Αιγαίου.

Σύμφωνα με όσα σημειώνονταν νωρίτερα, τεχνικά -και πάντα βραχυπρόθεσμα- με στήριξη στις 127 το stop μας ανεβαίνει (μέχρι και την Παρασκευή) στις 125 μονάδες, με τις 134 να παραμένουν αντίσταση. Ενδεχόμενη διάσπαση των 134 θα μπορούσε να δώσει τη συνέχεια της κίνησης, με καταληκτικό στόχο τις 140-141 μονάδες, που έχει τεθεί πρόσφατα.

Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ καταγράφονται δυνάμεις και αντιστάσεις, για τη Eurobank το 0,55 ευρώ θεωρείται εφικτός στόχος, ενώ για την ΕΤΕ το 0,20 ευρώ είναι σημείο καμπής για πιθανή κίνηση υψηλότερα.

Στα Παράγωγα να σημειωθεί η εκ νέου διεύρυνση του premium για το ΣΜΕ του FT 25, που από το χθεσινό "κλείσιμο" κατά 0,40% έχει ενισχυθεί στο 0,96% για την τρέχουσα σειρά, που λήγει μεθαύριο Παρασκευή.

Στις 11:05 είχαν γίνει μόλις 169 ΣΜΕ στον δείκτη.

Την ίδια ώρα, στην υποκείμενη αγορά είχαν αλλάξει χέρια περί τα 9 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 6 εκατ. ευρώ.

Το 45% στις τράπεζες -αισθητά μειωμένο το ποσοστό σε σύγκριση με το μ.ο.-, ενώ στην Πειραιώς προσέγγιζαν τα σχεδόν 2 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος συνολικά είναι χαμηλός.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v