Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Κατηφορίζει» ο Γενικός Δείκτης

Σε χαμηλότερα επίπεδα μετά το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα η αγορά. Πιέσεις για Alpha και Εθνική Τράπεζα, καλύτερη εικόνα για Eurobank και Πειραιώς. Στο «κόκκινο» ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Με κέρδη συνεχίζουν Aegean, Jumbo και Coca Cola.

"Εχτισαν" στο χθεσινό τραπεζικό κρεσέντο οι long παίκτες στο ΧΑ, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω και από τις 490 μονάδες. Για να ακολουθήσουν ρευστοποιήσεις και μερική κατοχύρωση θέσεων στα αρχικά "υψηλά ημέρας" λίγο πριν τις 10:50, με συνέπεια το αρνητικό "γύρισμα" στη συνέχεια. Οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις εντάθηκαν σταδιακά μετά τις 11:05, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί έως 0,85% στις 482 και έως τις 130 για τον FT 25.

Με τον καλό αέρα της χθεσινής συνεδρίασης, με τη συντήρηση της βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με γνώμονα τις εξελίξεις "εκτός" και "εντός" τειχών και το βλέμμα στη λήξη της σειράς μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα την Παρασκευή, ο FT 25 συνεχίζει προς τις 135 μονάδες.

Μέτριες συναλλαγές, συγκριτικά με τη χθεσινή συνεδρίαση, το μεγαλύτερο μέρος στον τραπεζικό κλάδο αλλά με ηπιότερο ρυθμό από την πλευρά αγοραστών-πωλητών. Χαμηλός ο τζίρος ,με το 80% να έχει αλλάξει χέρια στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, FF Group, Coca Cola, Αεροπορία Αιγαίου.

Ωστόσο, δεδομένου του βραδύτερου ρυθμού και της εικόνας στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, θα πρέπει καταρχήν να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα επαναπροσέγγισης των 134 και 137 μονάδων, που είναι οι δύο κυριότερες τιμές στη βραχυπρόθεσμη "μέτρησή" μας. Επίσης ζητούμενο (όπως είχε αναφερθεί από το προσυνεδριακό σχόλιό μας) είναι η επιβεβαίωση των στηρίξεων στις 128 και 126 μονάδες, κάτι που επιχειρήθηκε λίγο μετά τις 10:55.

Την ίδια ώρα, ήπιες κινήσεις καταγράφονται στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική την κίνηση νωρίτερα του DAX προς τις 9.250 μονάδες. Ανάλογη εικόνα για Euronext και CAC 40.

Εως 2,85% ο Δείκτης Τραπεζών, που μετά τα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στις 31/32 μονάδες με αρχικά κέρδη και για τις 4 αλλά αρνητικό "γύρισμα" για Alpha Bank και Εθνική. Αντιθέτως, μετά τις 11:00 συνέχιζαν με αγοραστές σε Eurobank και Πειραιώς.

Ρευστοποιήσεις και πιέσεις αρχικά σε λίγες, στη συνέχεια σε περισσότερες μετοχές εισηγμένες-blue chips καθώς η κατάσταση προφανώς παραμένει ρευστή, επί της ουσίας δεν έχουν αλλάξει θεαματικά τα δεδομένα του παιχνιδιού τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην ελληνική.

Με πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και στην πλειονότητα των blue chips, αλλά με κύριο χαρακτηριστικό τις μέτριες συναλλαγές/χαμηλό τζίρο κυρίως σε Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Grivalia κ.ά.

Λίγο μετά τις 11:10, για μόλις 5 μετοχές οι αγοραστές είχαν το πάνω χέρι, με ενθαρρυντικό το ανοδικό "γύρισμα" της δεικτοβαρούς Coca Cola.

Στο συν Αεροπορία Αιγαίου (6,46 ευρώ), Jumbo (9,35 ευρώ), Coca Cola (17,25), Πειραιώς (στο 0,132) και Eurobank (0,438). Ενθαρρυντικές τεχνικής μορφής ενδείξεις για τη μετοχή της Lamda Developemnt, εάν υπερβεί τα 3,76 ευρώ.

Στις 11:10 είχαν αλλάξει χέρια 32 εκατ. μετοχές, αξίας 9,8 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη

 

 

Η πορεία του FT 25

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v