Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Θέλει να χτίσει στο τραπεζικό κρεσέντο

Μεταβλητότητα στο ξεκίνημα, με τα αρχικά κέρδη να χάνονται για τον ΓΔ που περνά σε αρνητικά πρόσημα. Προβληματισμός των επενδυτών από τα πολλά ανοικτά μέτωπα σε οικονομία-προσφυγικό αλλά και «βοήθειες» από τις ξένες αγορές. Ποιες είναι οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις για τον FT 25.

Μετά την εκρηκτική αντίδραση του ΧΑ προς τις 490 μονάδες, με... πύραυλο τις τράπεζες, τι;
"Φτερά" για τον πολύπαθο κλάδο χθες, με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταβολής και μετά από συντριπτικά πλήγματα που τον είχαν οδηγήσει στην απαξίωση.

Το καλό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από νωρίς, κυρίως όμως παράμετροι που αφορούν τα καθ' ημάς, συνέβαλαν στο να αλλάξει πλήρως η εικόνα στο ταμπλό, ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο και παρασύροντας ευρύτερα τμήματα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ενα από τα βασικά κλειδιά της χθεσινής τραπεζικής έκρηξης θα πρέπει να αναζητηθεί στις διευκρινίσεις της επικεφαλής του SSM της ECB, πως οι ελληνικές τράπεζες θα εξαιρεθούν από τους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν το 2016. Η συνέντευξη Νουί ήταν αρκετά διαφωτιστική για μία σειρά θεμάτων που αφορούν άμεσα στον κλάδο. Η αποσαφήνιση ορισμένων εξ αυτών, η άρση εκκρεμοτήτων, δικαιολογεί εν μέρει τη χθεσινή εικόνα, τη μεταστροφή του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος εστιασμένου στον κλάδο.

Από το sell-off στο... limit up οι τράπεζες, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, αναλύοντας τα της συνεδρίασης που χαρακτηρίστηκε από αυξημένες συναλλαγές (πάνω από 157 εκατ. μετοχές) και ικανοποιητικό τζίρο (74,6 εκατ. ευρώ) για τα δεδομένα και τη "ρηχότητα" της αγοράς. Στο 20% του ΑΕΠ η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στο ΧΑ, καθώς ενισχύθηκε αρκετά, ωστόσο το ποσοστό παραμένει αρκετά χαμηλό, συγκριτικά πάντα με παλαιότερες μετρήσεις. Σημειώνεται ότι στα "χαμηλά των αρχών Ιουνίου του 2012" το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν στο 10+% (με άλλο ΑΕΠ βέβαια).

Κερδισμένοι από τη χθεσινή συνεδρίαση καταρχήν τα 3-4 αμερικανικά κεφάλαια που είχαν λάβει θέσεις από τα χαμηλά στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας (είχε γίνει σχετική αναφορά από το Euro2day.gr), οι long παίκτες που και λόγω της λήξης της σειράς Φεβρουαρίου την Παρασκευή είχαν "γυρίσει" θέσεις τους σε αγορά/υψηλότερες τιμές για τον FT 25, με στόχο τα γνωστά μας επίπεδα των 141 μονάδων.

Να συνεκτιμηθεί πως η διαφορά "βαρύτητας" επιμέρους μετοχών συνέβαλε στο να καλυφθεί μέσα σε μία συνεδρίαση ο στόχος των 480 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αλλά όχι των 141 για τον 25άρη. Συνεπώς, το ενδιαφέρον για το αν θα καλυφθεί αυτή η απόσταση παραμένει και σήμερα.

Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής για το "προσφυγικό", με τη Μαρίνα Μάνη να αναφέρεται σε όλες τις λεπτομέρειες 48 ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση (Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου) στις Βρυξέλλες.

Ενδιαφέροντα και όσα είπε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, και το σημαντικό για την ελληνική περίπτωση συνίσταται στην πρόθεση του Μάριο Ντράγκι να αποσυνδέσει για ακόμη μία (δεύτερη) φορά την αξιολόγηση από τις ενέργειες υποστήριξης του εγχώριου συστήματος. Πρακτικά -και ας το κρατήσουμε αυτό- η πλευρά Ντράγκι προτίθεται να αποσυνδέσει -στην πράξη- ενέργειες όπως λ.χ. την επαναφορά της αποδοχής των ελληνικών τίτλων/waiver έχοντας -όπως μας μεταφέρεται- τη σύμφωνη γνώμη των 2/3 της ΕΕ της Κεντρικής Τράπεζας. Εάν πράγματι επιβεβαιωθεί αυτή η κίνηση, τότε δεν αποκλείεται να έχουμε ενεργότερη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ.

Για τον FT 25 στηρίξεις παραμένουν στις 128 και 126 μονάδες, ενώ αντιστάσεις στις 134 και 137, με τελικό στόχο -αυτής της κίνησης- προς τις 141 μονάδες.

Στα βραχυπρόθεσμα long σήματα για μετοχές πέραν των Alpha Bank και FF Group προστίθενται και των Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ και με προϋποθέσεις ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ζητούμενο να μη χαθούν σε κλείσιμο οι 475 μονάδες για τον ΓΔ και οι 126 για τον FT 25.

Στο ΧΠΑ, στα 8.279 μειώθηκαν τα συμβόλαια του δείκτη για τον Φεβρουάριο, σημειώθηκαν αρκετές μετακυλίσεις short θέσεων, ενώ για το ΣΜΕ του FT 25 διευρύνθηκε το premium στο 0,73%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v