Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης. Βραχυπρόθεσμα η εικόνα δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. «Βαρόμετρο» ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Το βλέμμα και στις ξένες αγορές.

Κέρδη στη Wall Street, κόντρα στις ανησυχίες για το πετρέλαιο, συγκρατημένη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ελεγχόμενη διόρθωση στο ελληνικό.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 483 μονάδες (-1,03%), με τον FT 25 στις 130 (-1,38%) και τον τραπεζικό κατά 1,75% χαμηλότερα στις 31 μονάδες. Ο κλάδος... διχάστηκε, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς συνεχίστηκε η αντίδραση για Πειραιώς, Eurobank, σε αντίθεση με Εθνική, Alpha Bank, που πιέστηκαν με νέο γύρο ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων.

Στα συν της χθεσινής πτωτικής συνεδρίασης ο τζίρος, που δεν ξεπέρασε τα 47,2 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών -περί τα 106 εκατ. τεμάχια- στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως συνεχίστηκε για ακόμη μία συνεδρίαση η μείωση θέσεων σε εισηγμένες/σηματωρούς και blue chips, κυρίως από κωδικούς "εκτός Ελλάδος". Η μείωση θέσεων στα blue chips συνεχίζεται εμφανώς από τα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου 2015, με τον ΟΠΑΠ να προηγείται λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

Σε κλοιό παραμένει η κυβέρνηση τόσο "εκτός" όσο και "εντός", με τη Μαρίνα Μάνη από νωρίς να αναφέρεται στο σκληρό παζάρι σε διπλό ταμπλό στις Βρυξέλλες, με τις εξελίξεις από τα πολλά ανοιχτά μέτωπα σαφώς να επηρεάζουν (και) το Χ.Α.

Στα των ευρωπαϊκών αγορών, ήρθε χθες η ανακοίνωση του ZEW για τη γερμανική οικονομία, για να υπενθυμίσει -σε όσους τυχόν θεωρούν ότι κρίση ήταν πάει και έφυγε- πως το 2016 θα είναι μία πολυτάραχη χρονιά και ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις.

Για τα χρηματιστήρια, οι πρώτες 45 μέρες του έτους προοιωνίζονται αυξημένη μεταβλητότητα και συνεχείς εναλλαγές σε κλίση.

Για το Χ.Α., κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να εστιάζει και στη Σύνοδο Κορυφής, "μετρώντας" παράλληλα τις απώλειες που έχει ο κλάδος και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στο μείον 30% για τις μετοχές του δείκτη Stoxx 600 Banks και σε επιμέρους τίτλους στο 40%-45%, με αδύναμο κυρίως τον ιταλικό κλάδο, δεν είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του 2008 (και από το 2010, Εποχή Πρώτου Μνημονίου για τη χώρα μας).

Νέα δεδομένα που προφανώς βαρύνουν και τον ελληνικό κλάδο. Η προχθεσινή σημαντική "ανάσα" (κυρίως λόγω δηλώσεων Νουί) έδειξε τα σημαντικά περιθώρια υπεραπόδοσης που έχει ο κλάδος και ευκαιρίες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Από την άλλη, οι τελευταίες βίαιες διορθώσεις θυμίζουν το πόσο εύκολα ο κλάδος δημιουργεί παγίδες.

Η σχετική εικοτολογία περί πιθανής αποσύνδεσης του waiver από την αξιολόγηση ίσως στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου ενδεχομένως να αποτυπωθεί στην αγορά για τις τραπεζικές μετοχές. Θυμίζοντας πως όταν χρειάστηκε ο Μάριο Ντράγκι συγκρούστηκε με τον Βόλφγκανγ Σόιμπλε και πέτυχε να αποσυνδέσει από την αξιολόγηση την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το τι θα μπορούσε να σημαίνει για τον κλάδο η επαναφορά της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν χρειάζεται πολλή συζήτηση, καθώς μόνο το σχεδόν μηδενικό επιτόκιο είναι 31 φορές χαμηλότερο από το ισχύον.

Ωστόσο, ακόμη και ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σε μέγιστο βαθμό συνυφασμένο με την εξέλιξη της αξιολόγησης και με την πορεία 2-3 παραμέτρων. Το "νέο υπερταμείο" (με το Βερολίνο να τα θέλει όλα), το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και δη των επιχειρηματικών, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται αναλυτικά στα νεότερα και τους δανειστές να πιέζουν ασφυκτικά στο θέμα των "επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων", που παραμένουν μεγάλο αγκάθι και για το εγχώριο σύστημα.

Βραχυπρόθεσμα η εικόνα του Χ.Α. δεν αλλάζει ιδιαίτερα, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η λήξη της σειράς μηνός Φεβρουαρίου παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς τα συμβόλαια του δείκτη μειώθηκαν (στα 7.779), οι ανοιχτές θέσεις μειώθηκαν, ενώ και το premium για το ΣΜΕ του FT 25 "ψαλιδίστηκε" στο 0,40% έναντι της υποκείμενης αγοράς.

Τεχνικά -και πάντα βραχυπρόθεσμα- με στήριξη στις 127 το stop μας ανεβαίνει (μέχρι και την Παρασκευή) στις 125 μονάδες, με τις 134 να παραμένουν αντίσταση. Ενδεχόμενη διάσπαση των 134 θα μπορούσε να δώσει τη συνέχεια της κίνησης, με καταληκτικό στόχο τις 140-141 μονάδες, που έχει τεθεί πρόσφατα. Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ καταγράφονται δυνάμεις και αντιστάσεις, για τη Eurobank το 0,55 ευρώ θεωρείται εφικτός στόχος, ενώ για την ΕΤΕ το 0,20 ευρώ είναι σημείο καμπής για πιθανή κίνηση υψηλότερα.

Αυτά με την προϋπόθεση πως η Σύνοδος Κορυφής δεν θα επιφυλάξει κάτι το δραματικό και ότι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα συνεχιστεί (μέχρι την Παρασκευή;) η ανακωχή μεταξύ πωλητών - αγοραστών.

Χρηματιστήριο και δείκτης-οδηγός η Φρανκφούρτη και ο DAX, για τον οποίο έχει διαμορφωθεί ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 8.850 έως 9.372, με τις 9.437 μονάδες ως τελικό στόχο σε μία επόμενη αντίδραση. Εμφανέστατη η κλίση που έχει λάβει ο DAX, ειδικότερα από το φθινόπωρο του 2015, με πολλαπλασιαζόμενες αρνητικές ενδείξεις από την αρχή του έτους.

Και για τους Γερμανούς με ημερομηνία-ορόσημο την 13η Μαρτίου, οπότε διεξάγονται τοπικές εκλογές σε τρία κρατίδια, με την αναμέτρηση στη Βάδη-Βυρτεμβέργη πρόκριμα για πολλά θέματα που αφορούν στην κυβέρνηση και προσωπικά στην καγκελάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v