Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οπισθοδρόμηση στη ζώνη των 480 μονάδων

Στο «κόκκινο» επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, μετά το χθεσινό ράλι. Στο τραπεζικό μέτωπο, πιέσεις καταγράφονται για Alpha και Εθνική, καλύτερη η εικόνα για Πειραιώς, κέρδη για Eurobank. Το αρνητικό γύρισμα στις αγορές και τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Σκωτσέζικο ντους στις αγορές, καθώς μία μέρα μετά το... ζεστό της Δευτέρας, έρχεται η σημερινή... ψυχρολουσία για να καταδείξει πόσο ευάλωτες είναι οι αγορές και θα παραμείνουν για μακρύ διάστημα ακόμη.

Σήμερα ήταν η ανακοίνωση των στοιχείων του Ινστιτούτου ZEW, που καταγράφουν επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, για να «γυρίσει» αρνητικά ο DAX στη Φρανκφούρτη παρασύροντας την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Εξελίξεις και στο πετρελαϊκό μέτωπο, μετά τη συμφωνία Μόσχας - Ριάντ, με την Αννα Φαλτάιτς να καταγράφει όλα τα νεότερα από το διεθνές μέτωπο.

Στο Χ.Α. η... πρόσκρουση του Γενικού Δείκτη στην αντίσταση των 494 μονάδων οδήγησε σε ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων που σταδιακά επεκτάθηκαν στην πλειονότητα των μετοχών της «μεγάλης κεφαλαιοποίησης». Από το αρχικό επίπεδο των 493,81 μονάδων, ο Γ.Δ. σταδιακά έφθασε να υποχωρεί έως 2,15% κατεβαίνοντας προς τις 476 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον Δείκτη Τραπεζών από τις 32,96 προς τις 29,36 μονάδες και για τον FT 25 από τις 133,94 προς τις 127,62 μονάδες, σημειώνοντας πως στα πρώτα 30'-40' (και στην αντίδραση της αγοράς) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας περίπου 9,5-10 εκατ. ευρώ. Άλλα 9-10 ακολούθησαν στη διάρκεια της υποχώρησης της αγοράς, μετά τις 11:10-11:15, αλλά με την προσφορά να παραμένει ελεγχόμενη μέχρι πριν από λίγο.

Να σημειωθεί πως τόσο στην αρχική ανοδική αντίδραση όσο και στη διόρθωση που ακολούθησε, ο ρυθμός συναλλαγών πωλήσεων - αγορών παρέμενε σε συντηρητικά επίπεδα και μακράν της χθεσινής συνεδρίασης.

Όπως σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο για τον Γενικό Δείκτη, καλό θα ήταν να μη χαθούν οι 470-473 μονάδες, ει δυνατόν σε κλείσιμο.

Σημαντικές απώλειες και για τις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών, μεγαλύτερες για τον τίτλο της Alpha Bank (-7,50%), μικρότερες για Πειραιώς (-1,59%), Eurobank (-0,48%), ενώ κατά 5,50% υποχωρεί η Εθνική. Να σημειωθεί πως για τις 4 τραπεζικές μετοχές, παρά τη χθεσινή κίνηση, η βραχυπρόθεσμη φορά παραμένει έντονα πτωτική. Πάντως, στις 13:00, ενεργοποίηση αγορών στη μετοχή της Eurobank οδήγησε την τιμή στο 0,43 ευρώ με 2,12%, βελτιώνοντας κατά τι το κλίμα στην αγορά.

Αδύναμες όμως σήμερα και οι μετοχές της τριάδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με τα 2,90 ευρώ να αποτελούν στήριξη για τον τίτλο της Επιχείρησης. Και πάλι χαμηλότερα των 7 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ, ξεκινώντας από τα 7,19 έως τα 6,94 ευρώ. Στα 5,52-5,79 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, έχοντας χάσει εδώ και καιρό την ανοδική τάση.

Μεμονωμένες και επιλεκτικές οι όποιες κινήσεις στους τίτλους των Grivalia, Jumbo, Coca Cola και δευτερευόντως σε Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Ωστόσο, αποθαρρύνει η εικόνα για τις μετοχές των F.F. Group, Τιτάν, METKA, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το σημαντικό είναι πως οι εν λόγω μετοχές/εισηγμένες θεωρούνται (σε διάφορες φάσεις του Χ.Α. από τα χαμηλά των αρχών Ιουνίου 2012) σηματωροί, προσελκύοντας σημαντικά ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως από την αρχή του έτους οι θέσεις των ξένων έχουν μειωθεί (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό), παραπέμποντας στην υποχώρηση της εμπιστοσύνης τους.

Στις 13:00-13:05 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 60 εκατ. μετοχές, τα 25,5 εκατ. στην Πειραιώς και τα 18,4 εκατ. μετοχές στην Εθνική. Στα 21 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 75% στις τράπεζες. Στο 1/2 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές, με 24 μετοχές σε άνοδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v