Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες αγοραστών - πωλητών στο Χρηματιστήριο

Σε περιορισμένο εύρος η κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με τις τράπεζες να παραμένουν στο προσκήνιο. Σε θετικό έδαφος η Alpha, απώλειες για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς. Υπεραποδίδει η Coca Cola, συνεχίζει ανοδικά η MOH. Χαμηλός ο τζίρος.

Υπό τη σκιά των εξελίξεων με θρυαλλίδα την πολυαίμακτη επίθεση στην Άγκυρα, την ακύρωση της Συνόδου των 11 χωρών για το προσφυγικό, ξεκίνησε η συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μικτές τάσεις με ήπιες μεταβολές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι αλλά και Μιλάνο, Μαδρίτη, ενώ λίγη ώρα αργότερα στο Χ.Α. η συνεδρίαση ξεκινούσε σε μάλλον «μουδιασμένο» κλίμα.

Πάντως, το Χ.Α. πιέστηκε και εξαιτίας εγγενών λόγων, καθώς τα διάφορα «ανοιχτά μέτωπα» παραμένουν ως έχουν ή βελτιώνονται ελάχιστα. Με πωλήσεις μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά της συνεδρίασης, φάνηκε πως η νέα προσπάθεια για την επανακατάκτηση των 500 μονάδων δεν θα ήταν τόσο εύκολη, απεναντίας, θα πρέπει στη συνέχεια της ημέρας να επιβεβαιωθούν οι κοντινότερες στηρίξεις για βασικούς δείκτες και μετοχές. Κάτι που έγινε στο διάστημα 10:55-11:00, οπότε ο Γενικός Δείκτης πέρασε ανοδικά προς τις 497 μονάδες, με μικρά κέρδη για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τον τραπεζικό.

Από τις 495,84 έως τις 491,04 μονάδες, σε μία ελεγχόμενη διολίσθηση που πραγματοποιείται με περιορισμένες συναλλαγές και χαμηλό τζίρο. Ανάλογη καθοδική κίνηση για τον FT 25 προς τις 132,10 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών έως και 1,55% χαμηλότερα. Ακολούθησε αντίδραση πέραν των «χθεσινών υψηλών», επίπεδα όπου έγιναν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις.

Στο κόκκινο οι 22 από τις μετοχές του FT 25 στις 10:45, για να προστεθούν στις «ανοδικές» μέχρι τις 10:55 άλλες 4-5, εξισορροπώντας κάπως το ισοζύγιο, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της εικόνας στο ταμπλό.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Alpha Bank είναι η πρώτη που «γυρίζει» σε θετικό πρόσημο, με κίνηση προς το 1,50 ευρώ, για να ακολουθήσει η μείωση της προσφοράς σε Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση περισσότερων αγοραστών σε λίγο υψηλότερες τιμές.

Στα πρώτα 35'-40' η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε μία μάλλον αναγνωριστική συνεδρίαση, καθώς πωλητές - αγοραστές αναζητούν κοινά σημεία ισορροπίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν παραπέμπει σε κίνδυνο διόρθωσης χαμηλότερα των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, ενώ δεν αποκλείεται σταδιακά να ενισχυθούν περισσότερο οι αγοραστές.

Η Πειραιώς είναι η δεύτερη μετοχή από τον κλάδο που ακολουθεί την Alpha Bank, ενώ προς το 0,485 ευρώ ανεβαίνει ο πήχης στη Eurobank.

Παράλληλες κινήσεις στη δεικτοβαρή Coca Cola προς τα 17,75 ευρώ, στη Viohalco προς το 1,12 ευρώ, ενώ σταδιακά ενεργοποιούνται αγορές και σε Jumbo, Lamda Development, EXAE, F.F. Group, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, Grivalia κ.ά.

Αντιθέτως, σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ υπερισχύουν οι πωλητές, με πιεστικότερους στη μετοχή του Οργανισμού, που χάνει και πάλι τα 7 ευρώ. Στα 5,74-5,87 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που τεχνικά δείχνει περιθώρια να περάσει σε θετικό έδαφος στη συνέχεια. Για τη μετοχή της ΔΕΗ προέχει η επιβεβαίωση των 3,05-3 ευρώ πριν από οποιαδήποτε δεύτερη κίνηση.

Λίγες συναλλαγές, στα περίπου 10 εκατ. μετοχές (στις 11:10), με τον τζίρο σε 5 εκατ. ευρώ, αμφότερα τα μεγέθη χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v