Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Γλυκοκοιτάζει» τις 500 ο Γενικός Δείκτης

Διευρύνονται σταδιακά τα κέρδη στο Χρηματιστήριο, με το σύνολο σχεδόν των blue chips να κινείται ανοδικά. Ξεχωρίζουν Πειραιώς και Eurobank στο τραπεζικό μέτωπο. Υπεραποδίδουν ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Viohalco. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη, ενισχύεται στο ΧΑ.

Σε επαναφορά προς τις 9.300 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε... ανάλογη διαδικασία προς τις 500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ενισχυτικό της κίνησης των ευρωαγορών το ανοδικό άνοιγμα των futures στη Wall Street, με ενδεικτικό το 0,72% για τον S&P προς τις 1.902 μονάδες.

Παραμένοντας, μέχρι πριν λίγο, μία μέτριων συναλλαγών/τζίρου κίνηση, η πλειονότητα των μετοχών της "μεγάλης" και "μεσαίας" κεφαλαιοποίησης συνεχίζει την αντίδραση, που έμεινε στα... μισά της χθεσινής συνεδρίασης.

Τα δύο-τρία στοιχεία που διαφοροποιούν τη σημερινή συνεδρίαση από τις προηγούμενες αφορούν στην πιο ισομερή διάχυση του ενδιαφέροντος/συναλλαγών, καθώς το 58% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στις τράπεζες, στη σαφώς καλύτερη/αμεσότερη ανταπόκριση των εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών και όλων ανεξαιρέτως των blue chips και στην τεχνικότητα που μέχρι τώρα παρουσιάζει η εξέλιξη της διακύμανσης των τριών βασικών δεικτών.

Καταρχήν, παρότι η προσοχή των παικτών παραμένει στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο, σχεδόν το ήμισυ του τζίρου έχει γίνει σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Viohalco, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίου, Motor Oil αλλά και σε ΤΙΤΑΝ, Coca Cola, Grivalia, EXAE, Φουρλής, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, Jumbo, FF Group.

Από τα στοιχεία συναλλαγών/τζίρου φαίνεται πως "ισχυρά χέρια" απλώνουν την προσπάθειά τους πέραν των τραπεζών και σε blue chips που στην πλειονότητά τους είχαν υποτιμηθεί στην τελευταία διόρθωση.

Επίσης για τις περισσότερες μη τραπεζικές μετοχές το ποσοστό μεταβολής ξεπερνά το 2%, είναι δηλαδή μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Δευτέρας.

Τέλος, για τους πιστούς της "τεχνικής ανάλυσης", η επαναπροσέγγιση των 500 μονάδων για τον ΓΔ και η υπέρβαση των 134 μονάδων για τον FT 25 -πριν λίγο- θεωρούνται ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια. Σημειωτέον πως σημαντικό μέρος των ημερήσιων συναλλαγών αφορά σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις και εν προκειμένω με ορίζοντα μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε λήγει η σειρά Φεβρουαρίου στα Παράγωγα.

Να συνεκτιμηθεί πως στο ΧΠΑ έχει διπλασιασθεί -σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας- ο αριθμός των Συμβολαίων που έχουν γίνει στον FT 25, με το premium να διευρύνεται κατά τι.

Η μέχρι τώρα εικόνα του ΣΜΕ του δείκτη παραπέμπει σε προεξόφληση προσέγγισης και των 137 μονάδων για τον FT 25, θυμίζοντας πως βραχυπρόθεσμος στόχος παραμένει η περιοχή των 140/141 μονάδων.

Στα επιμέρους, από τον FT 25 ξεχωρίζουν οι τραπεζικές Eurobank και Πειραιώς με τη μεγαλύτερη απόδοση 11,01% και 9,25% αντίστοιχα, ενώ Εθνική και Alpha Bank αντιδρούν κατά 4,37% και 2,85% αντίστοιχα. Εξ αυτών ο Δείκτης Τραπεζών ενισχύεται κατά περίπου 6% προς τις 33 μονάδες.

Από την αρχή της συνεδρίασης είχε διαφανεί πως σήμερα θα συγκέντρωναν μέρος του ενδιαφέροντος οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Coca Cola, με τη μετοχή του Οργανισμού έως 7,03% υψηλότερα στα 5,94 ευρώ και της Coca Cola έως 3,67% στα 17,52 ευρώ. Για τη δεύτερη μετοχή έχει επιβεβαιωθεί ήδη η τεχνικότητά της με την επίτευξη του στόχου των 17,50 ενώ για την πρώτη, ζητούμενο παραμένει η επαναφορά στα 6 ευρώ.

Απόδοση πάνω από 2% για τα blue chips των ΕΧΑΕ, Τέρνας Ενεργειακής, Grivalia, Motor Oil, TITAN, ΔΕΗ, Coca Cola, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡα και με το μεγαλύτερο ποσοστό η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Λίγο μετά τις 13:30 είχαν αλλάξει χέρια 46 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 27,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v