Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 500 μονάδες

Σε χαμηλότερα επίπεδα το ξεκίνημα στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς τις 490 μονάδες. Σε διατήρηση του momentum για αποκόλληση από τα τρέχοντα χαμηλά προσβλέπουν οι επενδυτές. Η κινητικότητα στα blue chips και ο στόχος των 140/141 μονάδων για τον FT 25.

Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πετρέλαιο και macro έδωσαν φτερά στη Wall Street και στο ΧΑ συνεχίστηκε η προσπάθεια επαναφοράς προς τις 500 μονάδες.

Στο τρίπτυχο της ανόδου και στην... υψοφοβία αναφερόταν στο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στον χαμηλό τζίρο. Στα 53,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με 92,3 εκατ. μετοχές, σχέση που καιρό είχε να σημειωθεί σε συνεδρίαση, στοιχείο που καταδεικνύει τη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ρευστότητας και την είσοδο στο παιχνίδι ισχυρών χεριών που είτε άνοιξαν είτε ενίσχυσαν θέσεις τους σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Στις 495 ο Γενικός Δείκτης, στις 133 ο FT 25, με συνέχιση της αντίδρασης για τον ΔΤΡ κατά 2,14% στις 31 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής ακόμη έβλεπαν με ορίζοντα τη λήξη της σειράς Φεβρουαρίου, δηλαδή αύριο, θεωρούσαν καταληκτικό για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης το επίπεδο των 140/141 μονάδων. Χωρίς να αλλάζουν και πολλά επί της ουσίας στο πολιτικό, οικονομικό πεδίο, το ΧΑ, όπως και η πλειονότητα των αγορών, "χρωστούσε" μία αντίδραση. Καταρχήν τεχνικής μορφής και εάν συνέτρεχαν ουσιαστικοί λόγοι στη συνέχεια, κίνηση απεμπλοκής από τον "ιστορικό πυθμένα" του ΧΑ, μετά μάλιστα την υποχώρηση του ΓΔ χαμηλότερα των "χαμηλών" των αρχών Ιουνίου 2012.

Με τον τραπεζικό κλάδο σε αλλεπάλληλα ιστορικά ελάχιστα και αρκετούς (κυρίως) ξένους να μειώνουν θέσεις ή ακόμη και να αποχωρούν από τα blue chips, είχε τεθεί ως προϋπόθεση αναστροφής η "αφύπνιση" ακριβώς αυτών των εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών.

Aπό τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και στις συνεδριάσεις της Δευτέρας, τη χθεσινή καταγράφηκαν κινήσεις εισόδου ή και επανατοποθέτησης ισχυρών χεριών σε blue chips. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι θέσεις που ελήφθησαν αναλογικά δεν ήταν πολλές, ωστόσο στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν εμφανώς περισσότερες.

Εύλογο το ερώτημα κατά πόσον αρκούν αυτές οι κινήσεις -και μάλιστα λίγο πριν τη λήξη της σειράς Φεβρουαρίου στα Παράγωγα-, για να θεωρηθεί πως έχει ολοκληρωθεί ο μεσο-μακροπρόθεσμος κύκλος διόρθωσης του ΧΑ. Η αλήθεια είναι πως εδώ και μέρες έχει "ανάψει η συζήτηση" για το αν η αγορά έχει δει τα χαμηλά της, κατά πόσον οι θέσεις που λαμβάνονται σε μετοχές λ.χ. των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ή Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡα, ΤΙΤΑΝα, ΜΟΗ κ.α. σηματωρών, μπορεί να θεωρηθούν ανάλογες αυτών που λαμβάνονταν τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2012 ενόψει του ανοδικού κύκλου που ακολούθησε.

Οι εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί παραμένουν ανοιχτές, το μείζον θέμα των NPLs τώρα αρχίζει να μπαίνει σε διαδικασία διαχείρισης, λειτουργίας και εξορθολογισμού, με σημαντική την Πράξη Διοικητή (όπως αναφέραμε χθες και στον Εκηβόλο) και τον Χρήστο Κίτσιο να μας δίνει περισσότερα στοιχεία και σήμερα. Ομως πρόκειται για μία "βόμβα" περίπου 60 δισ. ευρώ σε σύνολο 108 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, και αναφέρομαι σχεδόν αποκλειστικά στα επιχειρηματικά, όπου και το κύριο ενδιαφέρον των ξένων funds.

Εκτίμηση αρκετών πως ο τραπεζικός κλάδος θέλει ακόμη δρόμο, όπερ το ενδιαφέρον τους θα παραμείνει κυρίως στα blue chips. Ομως τη Δευτέρα επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση πως τις μεγάλες αποδόσεις (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) μπορεί να τις φέρουν κυρίως οι υπερπιεσμένες τραπεζικές μετοχές. Η NBG χρηματιστηριακή για παράδειγμα βλέπει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ του κλάδου και των τραπεζών της περιφέρειας, συμπληρώνοντας κατά κάποιο τρόπο τη θέση της επικεφαλής του SSM, πως οι ελληνικές δεν θα περάσουν νέα stress tests.

Θεωρώντας για αυτή τη φάση της αγοράς τις 26/28 μονάδες επαρκή στήριξη για τον ΔΤΡ, θα επιμείνουμε στην αύξηση των θέσεων σε blue chips και στην προσέγγιση σημαντικών αντιστάσεων για μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ή ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προτού θεωρήσουμε ότι ο FT 25 μπορεί να υπερβεί πειστικά τις 140/141 μονάδες.

Ενδεικτικά για τον ΟΤΕ απαιτείται η πειστική διάσπαση των 7,17, προκειμένου να ενισχυθεί το σενάριο κίνησης προς τα 7,50 ευρώ. Σε σημείο make or break και επίπεδο 15ετίας η ΜΕΤΚΑ, στην J&P ΑΒΑΞ αύξηση συναλλαγών, κάτι που οσάκις παρατηρείται συνήθως δηλώνει αναστροφή. Σε Φουρλή και ΕΛΛΑΚΤΩΡ σήματα long. Αρκούν; Για σήμερα-αύριο και για δοκιμή μέχρι τις 140/141 μπορεί, με ζητούμενο την επιβεβαίωση του νέου υψηλότερου stop μας στις 127 μονάδες για τους short παίκτες.

Ας παρακολουθήσουμε τη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση και βλέπουμε.

Υ.Γ. Θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμη και γόνιμη τη συζήτηση που διεξάγεται στον Εκηβόλο, με αφορμή την ανάρτηση για τον Γενικό Δείκτη - Μία βραχυπρόθεσμη ματιά... (της 16ης Φεβρουαρίου).

Σύμφωνοι, ούτε αυτόν τον "πυθμένα" θα πιάσουμε ακριβώς (όπως και τις "κορυφές" ανάλογα), πλην όμως και με τη συνδρομή λ.χ. των zelis677, pasx41, Andy και άλλων φίλων (τους οποίους θερμά ευχαριστώ) μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v