Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Διατηρεί τα κεκτημένα ο Γενικός Δείκτης, χωρίς διάθεση για κίνηση υψηλότερα των 500 μονάδων. Περιορισμένες οι συναλλαγές. Διχασμός στο τραπεζικό μέτωπο, με κέρδη για Alpha και πιέσεις ως 7% για Πειραιώς. Ξεχωρίζει ο τίτλος της Coca Cola.

Σε στενό εύρος μόλις 9 μονάδων συνεχίζεται η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, σε μία συνεδρίαση μάλλον περιορισμένων συναλλαγών και ανάλογου τζίρου.

Με μία αναγνωριστική κίνηση-αντίδραση για τον Γ.Δ. (περίπου) στις 11:40, οπότε «πατήθηκαν» οι 500 μονάδες, στο Χ.Α. η εικόνα της συνεδρίασης παραπέμπει περισσότερο σε προσπάθεια των παικτών να διατηρήσουν τα κεκτημένα της εβδομάδας παρά να δοκιμάσουν για υψηλότερα προς τις 520 μονάδες.

Στην περιοχή των 500 μονάδων ο Γ.Δ. είχε να βρεθεί από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου, διάστημα στο οποίο υποχώρησε μέχρι το «νέο ελάχιστο» των 420 μονάδων (στις 11/2), για να ακολουθήσει η... ανάσυρση μέχρι τα τρέχοντα επίπεδα. Για τον Γ.Δ. σημειώνονται κέρδη 10,25% σε εβδομαδιαία μέτρηση, στην πρώτη ανοδική εβδομάδα μετά από ένα πτωτικό σερί και κλείνοντας αύριο τη σειρά Φεβρουαρίου στα Παράγωγα.

Στη διατήρηση δυνάμεων πέριξ των 500 μονάδων συνηγορούν η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών (που παραμένει βραχυπρόθεσμα ανοδική), η ρευστότητα στο εσωτερικό και τα «ανοιχτά μέτωπα» της κυβέρνησης αλλά και οι συνεχείς δηλώσεις των δανειστών πως η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν.

Τελευταία αναφορά από τον επικεφαλής του Eurogroup, που στο λίγο έως πολύ γνωστό ύφος-περιεχόμενο κάνει λόγο για «ποιότητα μεταρρυθμίσεων» και «υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς», αλλά και πως «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα».

Πάντως, σε όλο και περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία ενισχύεται η εκτίμηση πως και υπό την πίεση των εξελίξεων και των πιέσεων της ΕΚΤ, η αξιολόγηση θα κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα. Ζητούμενο παραμένει να δούμε στο τέλος τα ανταλλάγματα.

Σε αυτόν τον ρυθμό το Χ.Α. κινείται συγκρατημένα, με λίγους να προεξοφλούν ευνοϊκότερες εξελίξεις για τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που αποτυπώνεται στην απόδοση 37% του ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας.

Εβδομαδιαία κέρδη 30,17% για την Alpha Bank, στο 43,31% για τη μετοχή της Εθνικής, στο 40,30% για τη Eurobank και στο 48,89% η απόδοση για τη μετοχή της Πειραιώς.

Μικτές τάσεις στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με αγοραστές στη μετοχή του ΟΠΑΠ και πωλητές στη ΔΕΗ και στον Οργανισμό. Αρνητική εξέλιξη η υποχώρηση για τη μετοχή του ΟΤΕ χαμηλότερα των 7 ευρώ και αφού νωρίτερα είχε αντιδράσει έως τα 7,10 ευρώ.

Ωστόσο, μετοχή-βαρόμετρο, που κάνει και σήμερα τη διαφορά, είναι της Coca Cola, που φτάνει στα 18 ευρώ με συναλλαγές 300+ χιλιάδων ευρώ. Να σημειωθεί πως η μετοχή αντιδρά από τα «χαμηλά» των 15,97 ευρώ (στις 9 Φεβρουαρίου) με αξιοσημείωτη ισχύ. Ενδιαφέρον το ότι σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 18,07 ευρώ ενισχύεται το σενάριο για επαναφορά προς τα επίπεδα της 4ης Φεβρουαρίου, τα 18,72 ευρώ. Σημειωτέον πως με αυξημένη βαρύτητα η μετοχή επηρεάζει ανάλογα τη διακύμανση του Γ.Δ. αλλά και του FT 25.

Ειδικότερα για τον FT 25 έχει σημασία, καθώς από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης έχει διαμορφωθεί ένα μικρό discount (0,32%) για το Συμβόλαιο του δείκτη. Οι θέσεις μπορεί να μην είναι πολλές (1.988 στις 14:30), πλην όμως μένει να φανεί εάν θα κλείσουν μέχρι αύριο ή θα μετακυλισθούν στη σειρά Μαρτίου (στις 18 Μαρτίου το πρώτο triple witching για το 2016).

Επίσης, στο ΧΠΑ να προσεχθεί πως το ΣΜΕ της Alpha Bank είναι με premium (5.281), σε αντίθεση με των ΕΤΕ (12.420), Eurobank (8.576) και Πειραιώς (13.995), που είναι σε διαπραγμάτευση σε χαμηλότερη τιμή/discount.

Περιορισμένης έκτασης διορθωτικές κινήσεις σε Μυτιληναίο, Jumbo, Motor Oil, F.F. Group, Grivalia, Viohalco, METKA, Ελληνικά Πετρέλαια.

Στα 24,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με το 66% στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v