Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναλλακτική άπνοια στο Χρηματιστήριο

Σε δοκιμασία τα χαμηλά των 165 μονάδων για τον FT 25, με τον χαμηλό τζίρο να αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, με την Εθνική να υπεραποδίδει. Κέρδη και για ΔΕΗ, ΟΛΠ. Σε χαμηλότερα επίπεδα Folli, Coca Cola.

Σε αρνητικό έδαφος από τις 12:00 το ΧΑ, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ακολουθούν με καθυστέρηση μίας- μιάμιση ώρας, καθώς τα νεότερα από την Κίνα αλλά και τα διάφορα ανοιχτά ευρωπαϊκά μέτωπα βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σε δοκιμασία οι 165 μονάδες για τον FT2 5 πριν από 30'-45', χαμηλό επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν λίγες αγορές-κινήσεις (υπο)στήριξης, χωρίς ωστόσο να περάσει σε θετικό έδαφος η αγορά.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, κάτι που αποδίδεται στην εύλογη επιφυλακτικότητα των παικτών (και δη) των βραχυπρόθεσμων με αφορμή και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Ομως, όπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, η εκλογή νέου αρχηγού στη Ν.Δ., η καλή υποδοχή που έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών (και από τον Φινλανδό ομόλογό του) υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ των αγοραστών.

Αφενός, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει στον... πάγο τα όποια σενάρια για οικουμενικές κ.λπ., αφετέρου, το μείζον θέμα της αξιολόγησης φαίνεται πως προχωρά με θετικά βήματα.

Σε θετικό κλίμα οι δηλώσεις του Αλεξ Στουμπ μετά τη συνάντηση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μία μέρα πριν τη συνάντηση του τελευταίου με τον Ολλανδό ομόλογό του και δύο πριν την κρίσιμη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις φαίνεται πως έστω και με αστερίσκους, η Αθήνα θα πάρει την αξιολόγηση, πόσο δε μάλλον σε μία συγκυρία που η κινεζική κρίση βαραίνει και την ευρωπαϊκή οικονομία, η δε Γερμανία έχει μέτωπα τόσο στο εσωτερικό της όσο στο εξωτερικό (κυρίως με Πολωνία).

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούσαν πως το όλο περιβάλλον θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να λειτουργήσει υποστηρικτικά της Αθήνας διευκολύνοντας την αξιολόγηση, εξέλιξη που θα άνοιγε τον δρόμο και για άλλα βήματα προς τα εμπρός (αναφέρομαι κυρίως στις ενέργειες που σχεδιάζει ήδη η ΕΚΤ).

Για αυτό παρακολουθούν με ενδιαφέρον το συνεχιζόμενο "μάζεμα" που γίνεται από συγκεκριμένα 2-4 ισχυρά ξένα σπίτια, σε τιμές χαμηλότερα και των 600 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Στάση αναμονής που αποτυπώνεται και στα Παράγωγα, με λίγες συναλλαγές σε λίγο χαμηλότερες τιμές, με discount που δεν ξεπερνά το 0,30% μέχρι τις 166,25 μονάδες.

Στα 1.465 τα Συμβόλαια επί του δείκτη, με σχετική κινητικότητα και σε ΣΜΕ επί μετοχών (σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank), σε λίγο χαμηλότερες τιμές από την τρέχουσα.

Οι ίδιοι παράγοντες περίμεναν πως εάν αντέξουν τα σημερινά "χαμηλά" δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν περισσότερες εντολές σε μετοχές που είχαν ταλαιπωρηθεί το προηγούμενο διάστημα, σε τίτλους που είχαν βρεθεί πολύ κοντά σε στηρίξεις τους.

Αντίδραση από την αρχή της συνεδρίασης εκδηλώνεται στη μετοχή της ΔΕΗ, με αγοραστές από τα χαμηλά ημέρας των 3,68 ευρώ, ενώ και στον Μυτιληναίο μετά την αρχική υποχώρηση προς το χαμηλό των 3,26, αγορές πραγματοποιούνται σταδιακά μετά τις 13:15 φτάνοντας νωρίτερα έως τα 3,41 ευρώ (λίγο πριν τις 14:00).

Στα 8,77-8,92 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με του ΟΠΑΠ να παραμένει, εκτός ενός μικρού ανοδικού διαλείμματος, σε αρνητικό έδαφος, με ζητούμενο να μη χαθούν τα 6,63 ευρώ (σε κλείσιμο).

Λίγες αλλά αρκετές για να πιάσει και πάλι τα 7 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, από τα 7,35 ευρώ οι εντολές στην Grivalia, από τα 4,93 ευρώ στα ΕΧΑΕ, από τα 14,07 ευρώ στη μετοχή του ΟΛΠ.

Αύριο κληρώνει για το μέλλον του ΟΛΠ, έγραφε από νωρίς ο Φώτης Κόλλιας, με την CoSco να φέρεται πως είναι μέχρι τώρα ο μοναδικός υποψήφιος για τον Οργανισμό.

Στην αυριανή συνεδρίαση, θα ανοίξουν και οι φάκελοι με τις δύο αποτιμήσεις του ΟΛΠ που διενήργησαν οι εταιρείες συμβούλων Kantor και American Appraisal Hellas. Η προσφορά του κινεζικού ομίλου θα συγκριθεί με τη μεγαλύτερη από τις δύο αποτιμήσεις των συμβούλων.

Να σημειωθεί πως η αποτίμηση του Οργανισμού διαμορφώνεται στα 360 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να μετρά κέρδη 3,75% από την αρχή του έτους και 44% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Λίγο πριν τις 14:10 είχαν αλλάξει χέρια λιγότερα από 30 εκατ. μετοχές, με περισσότερα από 16 εκατ. στην Εθνική.

Λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ ο τζίρος, από τους χαμηλότερους των τελευταίων ημερών, με το 52% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v