Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανασύνταξη στοχεύει το χρηματιστήριο

Στην ηρεμία που επικρατεί σήμερα στις αγορές ποντάρει η αγορά, για να ανασάνει μετά τα χθεσινά χτυπήματα. Ανοδικά το ξεκίνημα. «Κλειδί» η εικόνα του τραπεζικού κλάδου και το τρίγωνο ΟΠΑΠ-ΔΕΗ-ΟΤΕ. Το βλέμμα και στις κινήσεις στην αγορά παραγώγων.

Προσπάθειες ανάκαμψης στις ασιατικές αγορές μετά την εξάπλωση του κινεζικού... ιού, που χθες δεν άφησε αλώβητη ούτε την ελληνική αγορά. Κι αν η αργία των Φώτων «προστάτευσε» το Χ.Α. στη συνεδρίαση της Τετάρτης, η χθεσινή ημέρα, με το μεστό -4,35% των 113,4 εκατ. ευρώ, ήρθε να συμπαρασύρει στην πτωτική δίνη των αγορών και την ελληνική.

Την ώρα που εμείς στην Ελλάδα ασχολούμεθα με τα του «μικρόκοσμού» μας, στις ξένες αγορές, διεθνώς, διαδραματίζονται εξελίξεις και ανατροπές που θα χαρακτηρίσουν το 2016 και θα αποτελέσουν σταθμούς για τη συνέχεια της ιστορίας μας.

Ο Γιάννης Μάρης αναλύει τα του sell-off στη Wall Street, ενώ νωρίτερα Κίνα και πετρέλαιο είχαν «βουλιάξει» τις ευρωαγορές.

Στα καθ' ημάς, ο υπουργός Εργασίας αναζητεί λύσεις για τα μπλοκάκια, κυβερνητικές πηγές συνεχίζουν τις διαρροές και ο επικεφαλής του ΣΕΒ εκτιμά πως οι επενδύσεις θα κάνουν βιώσιμο το ασφαλιστικό. Η Μαρίνα Μάνη επιχειρεί έναν πρώτο απολογισμό, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν πως «μέσα πάμε καλά, ξεκινά η μάχη του έξω».

Σε αυτήν την κομβική συγκυρία για τα καθ' ημάς επανεμφανίζεται ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει πως θα ήθελε να επιταχύνει τη διαδικασία της αξιολόγησης αλλά δεν μπορεί, σκιαγραφώντας τα μεγάλα μέτωπα που περιλαμβάνουν ασφαλιστικό, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και δημοσιονομικό.

Στα εκτός συνόρων, σχεδόν τα πάντα σε αυτή τη φάση για τις αγορές εξαρτώνται από την Κίνα και το κατά πόσον το διεθνές short στοίχημα φτάνει στον στόχο του. Δεδομένου ότι σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις έχει παιχτεί διεθνώς στην πτωτική κίνηση χρηματιστηρίων, συμβολαίων πετρελαίου και άλλων προϊόντων σχεδόν ένα... αμερικανικό ΑΕΠ, θα πρέπει να αναμένεται ένα έναυσμα «γυρίσματος» των αγορών, έστω τεχνικά, έστω για να αντασφαλιστούν θέσεις.

Το Πεκίνο προχωρά στην αναστολή του μηχανισμού διακοπής συνεδριάσεων, ενέργεια που νωρίτερα έδωσε ώθηση στα ασιατικά χρηματιστήρια. Υψηλότερα η μέση ισοτιμία του γουάν, ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου.

Και η Ευρώπη έχει «διορθώσει» αρκετά, σε ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα χρονιάς που έχουν καταγραφεί ποτέ τις τελευταίες 10ετίες. Ούτε σε πόλεμο να ήμασταν, σχολίαζε χθες αναλυτής σε αναφορά της Handelsblatt, μετά το μίνι κραχ στη Φρανκφούρτη. Να δούμε εάν και πώς θα ακολουθήσουν από νωρίς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ειδικότερα εάν και πώς θα αντιδράσει το γερμανικό, την ώρα που έχουν ανακοινωθεί 2-3 ενθαρρυντικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία.

Στα εντός συνόρων, ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναφέρεται σε όλες τις λεπτομέρειες της χθεσινής «προσγείωσης» του Χ.Α., με καθολική διόρθωση κλάδων, μετοχών -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων-, αυξημένες συναλλαγές και υψηλό τζίρο -τον υψηλότερο τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις. Πάνω από 155 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια χθες στην τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αυξανόμενη κινητικότητα και συντονισμένες ρευστοποιήσεις/πιέσεις στο σύνολο των τραπεζικών και μη μετοχών.

Μπορεί το Χ.Α. να αντιδράσει; Θα εξαρτηθεί καταρχήν από την εικόνα που θα διαμορφώνεται από νωρίτερα στην Ευρώπη, στη Φρανκφούρτη.

Στο... deja vu στο Χρηματιστήριο και στα σενάρια αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με τον εκλεκτό «μετρητή» να αναλύει τις τεχνικές παραμέτρους της βραχυπρόθεσμης κίνησης.

Σε τρεις συνεδριάσεις έχουν χαθεί πολλά λεφτά για τους long παίκτες και έχουν κερδηθεί περισσότερα για τους short. Η εικόνα των Παραγώγων δείχνει ότι οι ανοιχτές θέσεις μειώθηκαν σε 14.441 Συμβόλαια του δείκτη και πως το ΣΜΕ του FT 25 έκλεισε πολύ κοντά στη θεωρητική του τιμή. Οι 168 μονάδες μπορεί να αποδειχθούν για τον δείκτη ικανό σημείο αναφοράς για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα, με το gap από τη χθεσινή συνεδρίαση να θέτει ως αντίσταση -πλέον- τις 178 μονάδες.

Στις 163-165 μονάδες οι στηρίξεις, στις 171 μονάδες η κοντινότερη αντίσταση, που στο ενδεχόμενο αντίδρασης θα πρέπει να κερδηθούν χωρίς σημαντικές αντιστάσεις. Ειδάλλως το Χ.Α. θα συνεχίσει χαμηλότερα, με ακόμη μεγαλύτερο τζίρο.

Με γνώμονα την εικόνα των ευρωχρηματιστηρίων, ειδικότερα του γερμανικού, η σημερινή συνεδρίαση -τελευταία της εβδομάδας- χρειάζεται αυξημένη προσοχή. Πιθανότατα θα υπάρξει αυξημένη μεταβλητότητα, σημαντικό εύρος διακύμανσης και στην περίπτωση ενός «γυρίσματος» των ευρωχρηματιστηρίων, πολλές ευκαιρίες αλλά και ανοδικές παγίδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, κύρια στήριξη θεωρούνται οι 580 μονάδες, γι' αυτό και το χθεσινό κλείσιμο αφήνει αμυδρές ελπίδες για αντίδραση, παρά την έκταση της διόρθωσης και τον υψηλό τζίρο.

«Κλειδί» πλέον, λόγω αυξημένης βαρύτητας, ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη οριακά πάνω από τα «ιστορικά ελάχιστα», τις τρεις μετοχές χαμηλότερα της τιμής της ΑΜΚ και με την Alpha Bank να έχει χάσει σε χρόνο... dt το περιθώριο ασφαλείας που είχε διαμορφωθεί από την τιμή της ΑΜΚ στα 2 ευρώ.

Ο κλάδος που θα δώσει την τάση από την αρχή είναι ο τραπεζικός, ο ίδιος είναι αυτός που θα την καθορίσει και στη διάρκεια της συνεδρίασης, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος «βαριά» μη τραπεζικά χαρτιά έχουν πολύ χαμηλότερη βαρύτητα στη στάθμιση του FT 25 και του Γ.Δ. Ενδεικτικό το ότι η βαρύτερη μη τραπεζική μετοχή είναι η Coca Cola, αλλά με συμμετοχή 9,68%, και ακολουθούν ο ΟΠΑΠ με 5,46%, ο Τιτάνας με 5,35% και ο ΟΤΕ με 5,15% συμμετοχή. Είναι επίσης ενδεικτικό πως η ΔΕΗ έχει ποσοστό συμμετοχής 3,3%, δηλαδή μικρότερο από το 4,57% της Motor Oil.

Με το βλέμμα στραμμένο αρχικά στα ευρωχρηματιστήρια, ειδικότερα στη Φρανκφούρτη και από την αρχή της συνεδρίασης στη διακύμανση συγκεκριμένων μετοχών-σηματωρών/δεικτοβαρών αλλά και στις κινήσεις των διορατικών και ολίγον ριψοκίνδυνων παικτών στα Παράγωγα, η σημερινή συνεδρίαση πιθανότατα δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων του δείκτη FTASE-25, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανέβηκε στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 273 δικαιώματα (258 αγοράς και 15 πώλησης). Ας σημειωθούν τα 400 δικαιώματα αγοράς, για την Alpha Bank, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ.

 

Ημερήσιο γράφημα Γενικού Δείκτη

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v