Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σφυροκόπημα στα blue chips

Ισχυρές απώλειες καταγράφει το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες. Κλυδωνισμοί στις αγορές μετά τη νέα κατρακύλα στην Κίνα και τη «βουτιά» του πετρελαίου. Εντονες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και σε ΔΕΗ, Follie. Αντοχές από MOH.

Επεκτείνεται ο κινεζικός... ιός, καθώς μετά τις ασιατικές και τις ευρωπαϊκές αγορές πλήττει και την αμερικανική.

Σε ευρεία διόρθωση που ξεπερνά το 2% παραπέμπουν τα συμβόλαια του S&P 500, ενώ καθοδικό άνοιγμα με απώλειες 370 και πλέον μονάδων για τον Dow Jones δείχνουν τα futures του δείκτη, την ώρα που στα ευρωχρηματιστήρια οι απώλειες ξεπερνούν σταθερά το 2,5%.

Μεγαλύτερες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης της γερμανικής οικονομίας στην κινεζική αγορά. Στα χαμηλά επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου ο γερμανικός δείκτης, ακυρώνοντας έτσι τη βραχυπρόθεσμη τάση κι όλο τον κύκλο που σηματοδοτήθηκε με την υπέρβαση των 10.000 μονάδων στη συνεδρίαση της 7ης Οκτωβρίου.

Διευρύνονται οι απώλειες (και) στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στο σύνολο των μετοχών εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, απόρροια των πωλήσεων που έχουν ενεργοποιηθεί από την πλευρά ξένων διαχειριστών.

Οι συναλλαγές αυξημένες όπως και ο τζίρος, με το 80% στις τράπεζες, αλλά και εκτενείς πωλήσεις σε μη τραπεζικά χαρτιά με επίκεντρο σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, JUMBO, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Motor Oil, Κύπρου, FF Group αλλά και ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Εως τις 582 μονάδες ο Γενικός Δείκτης παραπέμποντας στις χαμηλές τιμές της 15 ης Δεκεμβρίου, έως τις 165 που πρακτικά "επιστρέφουν" τον δείκτη στα επίπεδα της 9ης Δεκεμβρίου.

Συγκριτικά η εικόνα του FT 25 είναι πιο επιβαρυμένη από αυτήν του ΓΔ, που αποδίδεται στις μεγαλύτερες απώλειες που καταγράφονται για τον τραπεζικό αλλά και για μετοχές-κλειδιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά η συγκριτική εικόνα των δύο δεικτών ενισχύει την ανησυχία παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι εδώ και μέρες φοβούνται έναν καθοδικό γύρο με αιχμή τις μετοχές του δείκτη που δεν είχαν ακολουθήσει τη διόρθωση (στο τέλος Δεκεμβρίου).

Μόλις 10 μονάδες η απόσταση του Δείκτη Τραπεζών από το ιστορικό ελάχιστό του στις 40,04 μονάδες, με τις πωλήσεις να συνεχίζονται αμείωτες και στις 4 μετοχές του κλάδου. Εντονότερες οι πιέσεις στη μετοχή της Alpha Bank καθώς όπως σημειωνόταν από το προηγούμενο σχόλιό μας, είναι το τραπεζικό χαρτί με τα μεγαλύτερα κέρδη σε σχέση με την τιμή της αμκ. Νωρίτερα οι πωλήσεις είχαν φτάσει και στο 1,99 ευρώ, οριακά κάτω από τα 2 ευρώ της αμκ, χαμηλό επίπεδο όπου στις 13:40 ενεργοποιήθηκαν ισχυρές εντολές αγορών (υπο)στήριξης.

Στο 0,285 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ χαμηλότερα του 0,30 ευρώ της αμκ, στο 0,255 της Πειραιώς χαμηλότερα του 0,30 της αμκ, ενώ και στη Eurobank οι πωλήσεις έφθασαν έως το 0,907, κάτω από το 1 ευρώ της αμκ.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται στις τραπεζικές μετοχές, με τη μερίδα του λέοντος στον τίτλο της ΕΤΕ (*).

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και σε Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, την ώρα που σημαντικές πιέσεις δέχονται οι περισσότερες μετοχές του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο τα διψήφια ποσοστά (μείον 10,64%) σε Πειραιώς, Alpha Bank επιβάρυναν το ήδη βαρύ κλίμα και για τους μη τραπεζικούς κλάδους, με τις πωλήσεις να πλησιάζουν στα όρια ενός γενικότερου... ξεπουλήματος.

Κάτι που αποτυπώνεται και στην αγορά Παραγώγων, όπου οι πωλητές/short παίκτες έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους διευρύνοντας περισσότερο το discount, ποντάροντας σε υποχώρηση κάτω και από τις 166 προς τις 165 μονάδες.

Ξεπερνούσαν τα 1.520 τα Συμβόλαια στον τρέχοντα μήνα Ιανουάριο, που μπορεί να μην είναι παρά πολλά, είναι όμως αρκετά και μάλιστα με σημαντική αρνητική απόκλιση/discount.

Στην εικόνα των μετοχών του FT 25 αποτυπώνονται οι άμεσες αλλά και έμμεσες ανησυχίες που χαρακτηρίζουν τις κινήσεις των επενδυτών σε αυτή τη φάση των αγορών.

Για παράδειγμα άμεσα επηρεάζεται η μετοχή του FF Group, με τη σημαντικότατη έκθεση στην αγορά της Κίνας και τον στρατηγικό συνεργάτη Fosun να έχει ένα σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό στο μ.κ. του ομίλου.

Ευρείας έκτασης οι απώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με ασθενέστερη την τάση για τη μετοχή της Επιχείρησης καθώς οι πωλητές φθάνουν μέχρι τα 3,69 ευρώ, δηλαδή σε χαμηλές τιμές στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σταθερές ρευστοποιήσεις και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ έως τα χαμηλά των 8,70 και 6,80 ευρώ αντίστοιχα, με επίμονους τους πωλητές καθώς πρόκειται κυρίως για ξένους διαχειριστές.

Ανάλογη εικόνα για την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και των blue chips, με τη δεικτοβαρή Coca Cola έως τα 18,66 ευρώ με μάλλον αρκετές συναλλαγές.

Ομως αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε τίτλους-σηματωρούς όπως είναι των Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ αλλά και των Αεροπορίας Αιγαίου, Grivalia. Αντοχές επιδεικνύει ο τίτλος της Motor Oil, χάνοντας μόλις 0,2%. 

Τεχνικά οι εντεινόμενες πωλήσεις για τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση (και μάλιστα με αυξανόμενο τζίρο) επιτείνουν την ανησυχία για τη συνέχεια και αυτό γιατί πλέον η κρίση πλήττει όλο και περισσότερα blue chips, θέτοντας εν αμφιβόλω τη γενικότερη εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οριακά κοντά στα ιστορικά ελάχιστα ο Δείκτης Τραπεζών, με συνεχιζόμενες πωλήσεις/πιέσεις και στα μη τραπεζικά χαρτιά, για το ΧΑ κινδυνεύει να χαθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαν καθ' όλο το 2015 τα περισσότερα blue chips.

*Λίγο μετά τις 15:20 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 115 εκατ. τεμάχια -τα μισά στην Εθνική-, με τον τζίρο να πλησιάζει τα 80 εκατ. ευρώ. Βάσει της μέχρι τώρα ροής συναλλαγών, φαίνεται πως ο τζίρος θα ξεπεράσει τον χθεσινό, που ήταν ο υψηλότερος των προηγούμενων τριών ημερών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v