Κινεζικός ιός πλήττει τις αγορές και η ένταση στη Μέση Ανατολή ωθεί υψηλότερα την τιμή του πετρελαίου.Με το... αριστερό το ποδαρικό στην πλειονότητα των αγορών, διεθνώς, με τη διόρθωση να έχει ξεκινήσει από νωρίς στις ασιατικές, να έχει παρασύρει τις ευρωπαϊκές και να εκτείνεται μέχρι την αμερικανική.
Με «βουτιά» από νωρίς το γερμανικό χρηματιστήριο και τον DAX να «μετρά» σημαντικές απώλειες άνω του 4% στις 10.329 μονάδες, συνέπεια της βίαιης διόρθωσης των κινεζικών και της αναστολής διαπραγμάτευσης σε Σανγκάη και Σεντζέν.
Ντόμινο με διεθνείς παρενέργειες, καθώς και η αμερικανική αγορά άνοιξε με ισχυρές απώλειες άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones.
Στους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2016 αναφερόταν από νωρίς (09:51) σε σχετικό θέμα της η Ερη Σφαέλου, με την κινεζική και τη γεωπολιτική παράμετρο να θεωρούνται δύο από τα «κλειδιά» για τη χρονιά που ξεκινά με γενικευμένη διεθνή υποχώρηση. Με το καλημέρα λοιπόν ενισχύονται οι εκτιμήσεις όσων εστίαζαν αφενός στην κινεζική οικονομία, αφετέρου, στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη ρευστή ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Να σημειωθεί πως ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης των κινεζικών αγορών, ο CSI, απαρτίζεται από τις μετοχές 300 εισηγμένων και θεωρείται από τους πιο αντιπροσωπευτικούς αυτής της αχανούς χώρας.
Βαριές οι απώλειες στις ευρωαγορές, με μεγαλύτερες για τη γερμανική λόγω της έκθεσης που έχει στην κινεζική οικονομία (τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης), κάτι που εξηγεί τα συγκριτικά μικρότερα ποσοστά με τα οποία διορθώνουν τα χρηματιστήρια σε Παρίσι αλλά και Μιλάνο, Μαδρίτη.
Συνεκτιμώντας τις παρενέργειες από τη «θερμαινόμενη» και πάλι Μέση Ανατολή αλλά και την τρομοκρατική απειλή που πλέον έχει υπεισέλθει στην Ευρώπη, η εικόνα των ευρωαγορών θεωρείται από αρκετούς ως προοίμιο για τη συνέχεια.
Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, στο Χ.Α. επικρατούν συγκριτικά ηπιότερες τάσεις, όπως αποτυπώνονταν μέχρι νωρίτερα στις κινήσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών και δη όσων είχαν «τρέξει» τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του 2015, με αποκορύφωμα το «τράβηγμα» στο κλείσιμο της Πέμπτης 31ης Δεκεμβρίου.
Στο 1,39% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που προσώρας δοκιμάζεται αλλά δεν χάνει τις 618 μονάδες κι αυτό γιατί ο δεικτοβαρής -πλέον- τραπεζικός κλάδος υποχωρεί κατά 0,89%, με την Πειραιώς να αντιδρά ανοδικά ενώ για ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank οι πωλήσεις απορροφώνται σε τιμές έως 2,85% χαμηλότερα, με ελεγχόμενη τη ροή πωλήσεων/αγορών. Εικόνα που αποτυπώνεται και στην αγορά Παραγώγων, καθώς λίγο μετά τις 13:15 στα Συμβόλαια οι πράξεις γίνονται έως 2,15% χαμηλότερα.
Δεδομένης της μέχρι τώρα ελεγχόμενης εικόνας που διαμορφώνεται και για τις 4 τραπεζικές μετοχές, η αγορά ταλαιπωρείται με αφορμή κυρίως τη σημαντική υποχώρηση της μετοχής του ΟΠΑΠ έως 9,25% αλλά και τίτλων-σηματωρών με χαρακτηριστική την περίπτωση της δεικτοβαρούς Coca Cola HBC.
Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, στα καθ' ημάς μέχρι τώρα κυριαρχούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο με επίκεντρο το ασφαλιστικό. Από νωρίς η Ρούλα Σαλούρου έχει αναλύσει τις κυριότερες παραμέτρους του «νέου ασφαλιστικού ν/σ», με τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώνει από το πρωί τους πολιτικούς αρχηγούς. Εύλογα το ασφαλιστικό είναι πολύ υψηλά στην... ατζέντα (και) των χρηματιστών, καθώς από την τροπή που θα λάβει, θα επηρεαστεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό (και) η χρηματιστηριακή αγορά.
Με το ασφαλιστικό να βαραίνει, μέχρι τώρα, περισσότερο από την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, η ελληνική παραμένει σε ρυθμό ελεγχόμενης υποχώρησης, με σημείο αναφοράς τις 618 και τις 615 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.
Στον τραπεζικό κλάδο πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου, σχεδόν το 70%, με το υπόλοιπο να κατανέμεται σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, αλλά και FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Jumbo, Μυτιληναίο, Coca Cola HBC.
Έως το 0,332 ευρώ με σημείο αναφοράς το 0,33 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, που λογικά θα έπρεπε να ευνοείται και από την υπογραφή μετά το θρίλερ με τον Αστέρα.
Από τις μετοχές της τριάδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, εύλογα το ενδιαφέρον εστιάζεται στον Οργανισμό, μετά το 15% της Πέμπτης και το μείον 9,25% σήμερα.
Αυξημένη μεταβλητότητα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στο διήμερο 31/12/15-4/1/16, με τους intradayers να κατοχυρώνουν τις όποιες βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Να σημειωθεί πως για τη μετοχή σημειώνεται θετική απόδοση 6,67% σε μέτρηση εβδομάδας, κέρδη που δικαιολογούν τις σταθερές ρευστοποιήσεις από την αρχή της συνεδρίασης και τα 7,65 έως τα 7,34 ευρώ. Τα 7,20 ευρώ θεωρούνται στήριξη, που δεν θα πρέπει να χαθεί σε αυτόν τον γύρο διόρθωσης.
Με απώλειες ξεκινά η χρονιά για την Coca Cola HBC, που μπορεί να σημείωσε ετήσια απόδοση 23% το 2015, πλην όμως την τελευταία εβδομάδα του χρόνου είχε περισσότερους πωλητές παρά αγοραστές. Σημείο αναφοράς τα 19,10-19,05 ευρώ.
Από τις μετοχές/εισηγμένες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά της Κίνας των FF Group, που λίγο έως πολύ αναμενόμενα ταλαιπωρείται με πωλήσεις μέχρι και 3,35% έως τα 16,65 ευρώ, με τους πωλητές όλο και πιο επίμονους την τελευταία μισή ώρα.
Ενδεικτικά της μέχρι τώρα εικόνας της συνεδρίασης ο τζίρος των 27 εκατ. ευρώ (στις 13:30-13:35), με συναλλαγές σχεδόν 50 εκατ. τεμαχίων.
«Κλειδί» για σήμερα η διακύμανση της μετοχής του ΟΠΑΠ και ο κίνδυνος να χαθούν τα 19,05 ευρώ για την Coca Cola.