Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατηφορικά κινείται ο Γενικός Δείκτης

Μικρές απώλειες στην αγορά, με περιορισμένο όγκο συναλλαγών. Οι πιέσεις στην Εθνική Τράπεζα χαρακτηρίζουν το πρώτο μέρος της συνεδρίασης. Σταθεροποιητικά κινούνται ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθώς και Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

«Ενέσεις» ρευστότητας από την Κίνα, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές, προσπάθειες αντίδρασης στα περισσότερα χρηματιστήρια και «ανάσες» από Φρανκφούρτη, Παρίσι, με την Αθήνα να μένει -προσώρας- εκτός παιχνιδιού.

Από νωρίς στις ασιατικές αγορές η επιχείρηση ανάκαμψης απέφερε κάποια αποτελέσματα, ενώ στις ευρωπαϊκές, η αρχική προσπάθεια σταδιακά αμβλύνθηκε, με ενδεικτική τη διολίσθηση του DAX στις 10.314 μονάδες από το «άνοιγμα» των 10.384 μονάδων. Ανάλογη εικόνα στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, με εμφανή την επιφυλακτικότητα και την προσοχή των παικτών, αφενός, στις εξελίξεις από την Κίνα, αφετέρου, από τη Fed και την ΕΚΤ.

Στο Χ.Α., χαμηλού κόστους οι πρώτες κινήσεις (υπο)στήριξης, με αγορές σε συγκεκριμένους δεικτοβαρείς τίτλους, με αποτέλεσμα την κίνηση του Γενικού Δείκτη έως τις 624,21 μονάδες, με τον FT 25 έως τις 180 μονάδες και με τον τραπεζικό χαμηλότερα της περιοχής των 60 μονάδων.

Ωστόσο, η προσπάθεια δεν κράτησε περισσότερο από τα πρώτα 5'-10', καθώς από τα «τοπικά υψηλά» της αρχής ενεργοποιήθηκαν μικρής έκτασης πωλήσεις στις ίδιες μετοχές με τις οποίες επιχειρήθηκε η ανοδική αντίδραση.

Ειδικότερα, η μετοχή του ΟΤΕ από τα 9,16 ευρώ διολίσθησε έως τα 9,04 ευρώ, για να αντιδράσει στη συνέχεια προς τα 9,12 ευρώ. Μέτριες οι συναλλαγές στη μετοχή του Οργανισμού, γι' αυτό και ο λόγος για... χαμηλού κόστους -μέχρι τώρα- προσπάθεια. Ανάλογη κίνηση στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που κινείται στο εύρος των 7,31-7,04 ευρώ, επίσης με μέτριες συναλλαγές.

Και στις δύο μετοχές διαμορφώνεται στην πρώτη ώρα συνεδρίασης σχετικά μεγάλο εύρος διακύμανσης, κάτι που διευκολύνει και τις ενδοσυνεδριακές κινήσεις, πωλήσεις-αγορές. Η επαναφορά της μεταβλητότητας θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της βραχυπρόθεσμης τάσης, δεδομένου ότι το intraday σε τέτοιες φάσεις της αγοράς αποτελεί μία διέξοδο για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Αυτό με την προϋπόθεση πως για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ δεν θα χαθούν οι σημαντικές στηρίξεις 30 ημερών. Στα 9 ευρώ και στα 7 ευρώ φαίνεται πως λειτουργούν «φράγματα» από ισχυρά χέρια.

Στη μετοχή της ΔΕΗ, που έχει διαφοροποιηθεί από την... τριάδα, τα 4 ευρώ θεωρούνται σημαντικό σημείο αναφοράς.

Με απώλειες για τις 3 από τις 4 μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με την Πειραιώς να αντιδρά έως το 0,279 ευρώ, σε αντίθεση κυρίως με την Εθνική και δευτερευόντως με τις Alpha Bank, Eurobank, όπου οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο.

Χωρίς σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα, ενδεικτικό το γεγονός πως λίγο πριν τις 11:30 δεν είχε γίνει ούτε μία προσυμφωνημένη πράξη-πακέτο.

Σε 5 + 4 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές και συγκεκριμένα σε ΟΤΕ, Πειραιώς, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia που ενισχύονται και σε ΜΕΤΚΑ, Lamda Development, Τιτάν και Eurobank, που περίπου στις 11:30 «γύρισε» στο 0,999 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στη MIG επιβεβαιώνεται η τεχνικότητα της μετοχής, πάντα βραχυπρόθεσμα, καθώς με αυξημένες συναλλαγές - υψηλό τζίρο πιάνει το 0,80 ευρώ. Από τις μετοχές του FT Mid Cap, κινητικότητα σε Intracom, Frigoglass.

Μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια περίπου 40 εκατ. μετοχές, αξίας 16 εκατ. ευρώ, με το 83% στις τράπεζες. Τα σχεδόν 10 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί στον τίτλο της Εθνικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v