Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιχείρηση ανάκαμψης για τον Γενικό Δείκτη

Στη σταθεροποίηση των διεθνών αγορών ποντάρουν οι επενδυτές μετά το χθεσινό χτύπημα. Στο στόχαστρο και οι εξελίξεις που δρομολογούνται μετά την κατάθεση της πρότασης για το ασφαλιστικό. Επιφυλακτικές αναμένονται οι κινήσεις λόγω και της αυριανής αργίας.

Οι πωλητές έκαναν... ποδαρικό στις αγορές από Σανγκάη και Σεντζέν μέχρι Φρανκφούρτη και Παρίσι, για να κλείσουν με τη Νέα Υόρκη, αργά χθες βράδυ.

Κίνα και νέα αναταραχή στις αγορές, λόγω της αυξανόμενης έντασης στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, ήταν οι δύο κυριότερες αφορμές της χθεσινής εξαέρωσης στο σύνολο των χρηματιστηρίων διεθνώς. Υπενθυμίζουμε παράλληλα πως θα είναι για το 2016 δύο από τις κυριότερες αιτίες/αφορμές για αναταράξεις στις αγορές παγκοσμίως.

Η Ερη Σφαέλου είχε από νωρίς χθες κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, με το Euro2day.gr να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις αρνητικές εξελίξεις στις αγορές.

Στο Χ.Α. δεν θα μπορούσε να μας επιφυλαχθεί διαφορετική τύχη, μετά μάλιστα τον εξωραϊσμό της τελευταίας στιγμής, κυριολεκτικά στο νήμα της συνεδρίασης της Πέμπτης 31η Δεκεμβρίου. Αφορμής δοθείσης λοιπόν και στο ελληνικό χρηματιστήριο οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο από τις αρχικές κιόλας εντολές αλλά και στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Ωστόσο, για το Χ.Α. πρωτεύουσα σημασία διαδραματίζει, σε αυτή τη φάση, το «εσωτερικό μέτωπο» και ο δρόμος προς την αξιολόγηση, που περνά μέσα από ασφαλιστικά, φορολογικά αγροτών κ.λπ. Εύλογη η προσοχή προς τα νεότερα από τις επαφές Κατρούγκαλου - πολιτικών αρχηγών, με τη Ρούλα Σαλούρου να αποκαλύπτει λεπτομέρειες και πτυχές του επίμαχου πλαισίου.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, η κυβέρνηση αναζητεί συμμαχίες στην Ε.Ε. για το ασφαλιστικό, με τον υπουργό Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο να ξεκινά τον κύκλο επαφών του με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι εξελίξεις μέχρι την ώρα της αξιολόγησης και τα όσα συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές θα επηρεάζουν (και) το Χ.Α. το επόμενο διάστημα, με επτά στελέχη της αγοράς να αναλύουν μετοχές/εισηγμένες που έχουν τις δυνατότητες να ξεχωρίσουν και στον φετινό, πολύ δύσκολο... Μαραθώνιο.

Η πρώτη συνεδρίαση για το 2016 δεν έδειξε να αιφνιδίασε ιδιαίτερα τους παίκτες, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που προχώρησαν σε λελογισμένη και ελεγχόμενης έκτασης διόρθωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Οι συναλλαγές των 95,7 εκατ. μετοχών, με αξία 58,7 εκατ. ευρώ, ενισχύει την ανωτέρω εκτίμηση.

Από τη στιγμή μάλιστα που δοκιμάστηκαν και δεν χάθηκαν σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, η χθεσινή συνεδρίαση δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα και έτσι η υποχώρηση του FT 25 οριακά χαμηλότερα των 180 μονάδων μπορεί να αναστραφεί με την πρώτη αφορμή.

Καταρχήν μέσω των διεθνών αγορών, καθώς από νωρίτερα στις ασιατικές επιχειρήθηκε να επέλθει σχετική σταθεροποίηση μετά το χθεσινό «άδειασμα», να δούμε το «άνοιγμα» των ευρωπαϊκών, ειδικότερα δε της γερμανικής και ανάλογα συνεκτιμούμε τα των ξένων χρηματιστηρίων.

Έπειτα από τα... εσωτερικά, θα πρέπει να αναμένουμε τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων (μάλλον χλιαρές, χθες για πρώτη ημέρα...), αλλά κυρίως τι μας επιφυλάσσουν οι ξένοι, οι δανειστές. Η παρέμβαση του Γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί είναι μία πρώτη ένδειξη, αλλά ας περιμένουμε και τη συνάντηση Τσακαλώτου - Σόιμπλε για να έχουμε καλύτερη εκτίμηση.

Με αυτά τα δεδομένα και βάσει της εικόνας της χθεσινής συνεδρίασης, εκτιμάται πως και σήμερα θα επιδιωχθεί διατήρηση δυνάμεων, χωρίς να χαθούν σημαντικές στηρίξεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα επιμέρους.

Για τον FT 25 βραχυπρόθεσμα σημεία έχουμε χαμηλότερα στις 175 και στις 172 μονάδες, υψηλότερα προς τις 181, με κύρια αντίσταση στις 184 μονάδες.

Στη μετοχή της Viohalco έχει δημιουργηθεί βραχυπρόθεσμα ανοδική/long τάση, ενώ από τον FT Mid Cap μετά από καιρό στη MIG δημιουργείται τάση προς το 0,083 ευρώ, με stop στο 0,067 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v