Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάνει τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με πτώση άνω του 3% το ξεκίνημα στο χρηματιστήριο. Στο κόκκινο το σύνολο των blue chips. Τις βαριές απώλειες στις διεθνείς αγορές και το δεύτερο -7% στην Κίνα «τιμολόγησαν» οι επενδυτές, μετά τη χθεσινή αργία. Στο επίκεντρο και οι εξελίξεις στο μέτωπο του ασφαλιστικού.

Αρνητικό ξεκίνημα στις ευρωαγορές μετά το δεύτερο -7% στην Κίνα, προδιαθέτει για νέες πιέσεις στο χρηματιστήριο. Η χθεσινή αργία μπορεί να έσωσε το ελληνικό χρηματιστήριο από έναν νέο γύρο ρευστοποιήσεων, πλην όμως ο διεθνής περίγυρος παραμένει βεβαρημένος.

Ετσι το ξεκίνημα βρήκε το Χρηματιστήριο να υποχωρεί κάτω από 600 μονάδες με τις απώλειες να φτάνουν το 3%. Ρευστοποιήσεις, με μικρό πάντως τζίρο, καταγράφονται στο σύνολο των blue chip. Πτώση 6% για την ΕΤΕ, την Πειραιώς και την Alpha Bank. Ανάλογες οι απώλειες και για τη ΔΕΗ. Στο 2-3% οι απώλειες για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Απώλειες 250 μονάδων για τον Dow Jones, όπως σημειώνει η Αννα Φαλτάιτς, την ώρα που στη Fed παραμένει ο προβληματισμός για τον πληθωρισμό και στην Ευρώπη αναδεικνύονται παράπλευρα προβλήματα.

Τα γεγονότα στην Κολωνία και σε άλλες γερμανικές πόλεις ούτε αμελητέα, ούτε μεμονωμένα θα πρέπει να θεωρηθούν, καθώς αποτελούν εικόνες και... νέα πραγματικότητα μίας Ευρώπης που στο 2016 θα έχει να διαχειριστεί και τις συνέπειες του λεγόμενου προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Βέβαια για την Αθήνα αυτό που προέχει είναι η υπερψήφιση του ασφαλιστικού και σε βάθος εύλογου χρόνου η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, προοπτική που θα επηρεάσει ανάλογα (και) το Χ.Α.

Διπλό μέτωπο στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει από αύριο Παρασκευή διαδοχικές επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του. Και με την κυβέρνηση να ανοίγει ταυτόχρονα τα μέτωπα ασφαλιστικού-διαπλοκής, όπως αναφέρει η Μαρίνα Μάνη.

Είναι προφανές, σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, πως οι εξελίξεις στον διεθνή περίγυρο και μάλιστα το νέο «κραχ» στα κινεζικά χρηματιστήρια, μετά τη νέα υποτίμηση του γουάν, δεν γίνεται να αφήνουν ανεπηρέαστο το ελληνικό, από τη στιγμή που η κρίση παρασύρει και τα περισσότερα ευρωπαϊκά. Η ούτως ή άλλως ασθενική στα οικονομικά της Ευρώπη είχε να διαχειριστεί πολλά προβλήματα, με την κινεζική κρίση να αποτελεί ένα επιπλέον και πολύ σοβαρό, που θα παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ωστόσο, για το Χ.Α. πρωτεύον θεωρείται το αν θα επιτευχθεί (ή όχι) η συμφωνία, το αν θα προχωρήσει η αξιολόγηση, την ώρα που το Forbes επανέρχεται υποστηρίζοντας πως η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει και θεωρώντας καλύτερη λύση το... Grexit.

Συνεπώς το 2016 έχει μπει για τα καλά με το... αριστερό, καταρχήν για τις διεθνείς αγορές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (και) για την ελληνική, ενώ στο Χ.Α. μετράμε ήδη 2 στις 2 πτωτικές συνεδριάσεις.

Στις 618 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μετά και τη νέα διόρθωση της Τρίτης, με τον τραπεζικό κατά 2,32% χαμηλότερα στις 56 μονάδες (με τον Θανάση Σταυρόπουλο να εξηγεί στο σχόλιό του της 5ης Ιανουαρίου γιατί οι τράπεζες ξεκίνησαν με το... αριστερό) και τον FT 25 στην περιοχή των 177 μονάδων.

Στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση άλλαξαν χέρια 145,2 εκατ. μετοχές, αξίας 82,8 εκατ. ευρώ, που ήταν και ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 3 συνεδριάσεων. Εάν στην πίεση των πωλητών της Τρίτης υπολογίσουμε αυτούς που θα ρευστοποιούσαν και χθες -εάν δεν ήταν αργία- και με την αναταραχή στις ξένες αγορές να συνεχίζεται, τότε η αρχή της σημερινής συνεδρίασης προοιωνίζεται δύσκολη.

Για τον FT 25 μπορεί να μην έχουν χαθεί όλες οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, πλην όμως η τάση είναι ξεκάθαρα πτωτική σε ορίζοντα 1-3 ημερών, ενώ ο τραπεζικός κλάδος παραμένει υπό την πίεση των ρευστοποιήσεων που εύλογα ακολουθούν (και) την ολοκλήρωση των rebalancing.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό, εάν δεν υπάρξει ένα διάλειμμα στην αναταραχή στις ξένες αγορές, οι ρευστοποιήσεις ξένων και μη τραπεζικών μετοχών και blue chips να ενταθούν. Το γεγονός πως για τις (σχεδόν) μισές από τις μη τραπεζικές του δείκτη διατηρείται η διαμορφωμένη από τα τέλη του 2015 αρνητική φορά χρειάζεται την προσοχή μας.

Εισηγμένες/μετοχές-σηματωροί και blue chips βρίσκονταν υπό την πίεση πωλήσεων από την τελευταία εβδομάδα της προηγούμενης χρονιάς, με την τάση να επιβαρύνεται περισσότερο στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης.

Μέχρι και την Τρίτη διατηρούνταν μία σχετική ισορροπία μεταξύ μετοχών με ανοδική φορά και εκείνων που είχαν λάβει κλίση (με θέσεις πώλησης/short και στα Παράγωγα), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται εάν σήμερα-αύριο δεν αλλάξει το κλίμα.

Τεχνικά για τον FT 25 οι 172-173 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς, ενώ αντίστοιχα για τον Γενικό Δείκτη οι 610 μονάδες. Ωστόσο, η αγορά είναι σε οριακό σημείο, με την τεχνική εικόνα να έχει επιβαρυνθεί από τη στιγμή που απωλέσθηκαν οι 623 μονάδες. Για τον δείκτη, σημείο αναφοράς για σήμερα παραμένουν οι 177 μονάδες.

Συνεπώς, εάν σε αυτό το βαρύ περιβάλλον στις ξένες αγορές το Χ.Α. καταφέρει και δεν χάσει σήμερα (και για αύριο βλέπουμε) καταρχήν τις 610 μονάδες, θα έχουμε μία ενθαρρυντική ένδειξη για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σημειωτέον πως στα Παράγωγα οι ανοιχτές θέσεις (για τον Ιανουάριο) μπορεί να μειώθηκαν (σε 14.929), αλλά το discount της τάξης του 0,30% διατηρήθηκε. Στις 176,25-181,50 μονάδες η διακύμανση του ΣΜΕ την Τρίτη και οι 177 μονάδες ζητούμενο σημείο αναφοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v