Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στους πωλητές ο πρώτος λόγος και στη δεύτερη συνεδρίαση της χρονιάς, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί πέριξ των 615 μονάδων. Επηρεάζει και η αρνητική κλίση στις διεθνείς αγορές. Σε τράπεζες και Folli Follie οι μεγαλύτερες απώλειες. Σε θετικό έδαφος ΟΤΕ, Lamda, Aegean.

Σε αρνητικό έδαφος έχουν υποχωρήσει εδώ και μιάμιση-δύο ώρες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επιβαρύνοντας ανάλογα το κλίμα και στο ΧΑ.

Ενδεικτικό το "γύρισμα" του DAX στη Φρανκφούρτη από τις 10.384 αρχικά, σταδιακά έως τις 10.202 μονάδες νωρίτερα, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο σταθερά. Ανάλογη η εικόνα από Παρίσι μέχρι Μιλάνο και Μαδρίτη, ενώ στην Αθήνα οι πωλητές εδώ και μισή ώρα γίνονται όλο και πιο επίμονοι.

Συνέπεια αυτής της κλίσης, η περαιτέρω διόρθωση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 615 μονάδων, σε μία συνεδρίαση που εξελίσσεται με μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο.

Σε πλαγιοκαθοδική κίνηση η πλειονότητα των βασικών κλαδικών δεικτών, με απώλειες έως 2,25% ο τραπεζικός, με μόνο 3 κλάδους να παραμένουν κόντρα στη γενικότερη υποχώρηση. Πετρέλαια-Φυσικό Αέριο, Τηλεπικοινωνίες και Μεταφορές-Ταξίδια είναι οι μόνες εξαιρέσεις σε μία γενικότερα... γκρίζα ημέρα στα περισσότερα χρηματιστήρια διεθνώς.

Ωστόσο, μέχρι και πριν λίγο (*), τόσο οι συναλλαγές όσο και ο τζίρος παρέπεμπαν σε λελογισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις, με το βλέμμα στραμμένο και στην τεχνική προσέγγιση κλάδων, μετοχών-σηματωρών.

Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και με την Εθνική να συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος. Σταθερές οι πωλήσεις στη μετοχή της ΕΤΕ, που μετά τα πρώτα 5' "γύρισε" από το 0,334 προς το 0,318 ευρώ, παραμένοντας έκτοτε σταθερά κοντά στα χαμηλά ημέρας. Να συνεκτιμηθεί πως από τις 11:00 και μετά γύρω από τα χαμηλά ημέρας απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς κυρίως από "ξένα χέρια".

Σε αρνητικό έδαφος Alpha Bank, Eurobank, ενώ με απώλειες έχει αλλάξει φορά και η μετοχή της Πειραιώς από το 0,281 έως το 0,271 ευρώ.

Οπως εκτιμούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, στα χαμηλά ημέρας οι περισσότερες πωλήσεις αφορούσαν σε ρευστοποιήσεις "ελληνικών κωδικών", το δε μεγαλύτερο μέρος των αγορών από "ξένους κωδικούς".

Κάτι που θα μπορούσε να εξηγείται από το γεγονός πως η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Alpha Bank στα 2,33 ευρώ παραμένει πάνω από τα 2 ευρώ της αμκ. Στο 0,32 της ΕΤΕ ακόμη πάνω από το 0,30 ευρώ της αμκ, ενώ στη Eurobank οι πωλήσεις πραγματοποιούνται κυριολεκτικά οριακά χαμηλότερα του 1 ευρώ της αμκ.

Κινήσεις τακτικής που παραπέμπουν μάλλον σε αλλαγή θέσεων μεταξύ διαχειριστών, σε μία φάση της αγοράς που οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο και οι εν δυνάμει αγοραστές μπορούν να επιλέξουν να τοποθετηθούν από χαμηλότερες τιμές.

Στις 176 μονάδες ο FT 25, με σημεία αναφοράς στις 175 και 172 μονάδες, κάτι που αποτυπώνεται στη μέχρι τώρα εικόνα που επικρατεί στην αγορά Παραγώγων. Συναλλαγές για 1.336 Συμβόλαια επί του δείκτη με μικρό discount.

Σταθερά πάνω από τα 9 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ και πάνω από τα 7 ευρώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ, παρά το ότι στη μετοχή του Οργανισμού γίνονται πωλήσεις έως τα 7,10, με χαμηλό ημέρας στα 7,04 ευρώ.

Περιορισμένης έκτασης συναλλαγές σε ΟΛΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε αντίθεση με τη συγκριτικά αυξημένη συναλλακτικότητα που παρατηρείται σε τίτλους των FF Group, Motor Oil, TITAN κ.ά.

Λίγο-πολύ αναμενόμενες οι νέες πωλήσεις στη μετοχή των FF Group, χαμηλότερα στα 9,83 ευρώ η ΜΟΗ, με προσυμφωνημένες πράξεις και προσφορά έως τα 17,70 ευρώ στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα.

(*) Στις 15:00 είχαν αλλάξει χέρια 83 εκατ. τεμάχια, αξίας σχεδόν 41 εκατ. ευρώ.

Ενα πακέτο για 90.000 μετοχές του ΟΤΕ πέρασε νωρίτερα στα 9,10 ευρώ, αξίας 819.000 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v