ΧΑ: Του… άλλαξε τα φώτα ο κινεζικός ιός

Την χθεσινή αργία «πλήρωσε» σήμερα το χρηματιστήριο που υποχρεώθηκε σε πτώση 4,35% και προσγείωση στις 590 μονάδες. Χάθηκαν 2,36 δισ. κεφαλαιοποίησης στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του έτους. Κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ οι τραπεζικές μετοχές πλην Alpha Bank. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Το συνεχιζόμενο "sell off" στις διεθνείς Αγορές, δεν θα μπορούσε να μην φέρει αντανακλαστικούς κραδασμούς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Τραπεζικό κλάδο να υφίσταται τις μεγαλύτερες συνέπειες (όπως και η "εκτεθειμένη" στην Κινέζικη Αγορά, Folli Follie Group) και με την εικόνα του να αποκαλύπτει την "ποιότητα" και τον επενδυτικό ορίζοντα των κεφαλαίων που έσπευσαν να τοποθετηθούν στις τελευταίες Τραπεζικές Α.Μ.Κ.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι σαφές ότι το Χ.Α. μπορεί να ελπίζει μόνο σε σημαντική αλλαγή του διεθνούς κλίματος, προκειμένου να μην επαληθευτούν οι τεχνικές εκτιμήσεις για κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όμως, με τα νέφη ανησυχιών να επανασυγκεντρώνονται στις διεθνείς Αγορές, ασφαλώς και δύσκολα μπορεί να υπάρξουν Ξένοι διαχειριστές που θα επιλέξουν τοποθετήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που είναι με δεδομένη την "στενή θύρα εξόδου" και έχει και τα δικά του "εσωτερικά" προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση και οι ελάχιστοι πωλητές μπορεί να αποδειχθούν αρκετοί, προκειμένου οι τιμές να "σπρωχτούν" σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα στις Τραπεζικές μετοχές.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το απόλυτο "sell off" που δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον Τραπεζικό κλάδο, δείχνει μάλλον φυσιολογικό, αν ληφθούν υπ΄ όψιν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών και σύμφωνα με τις οποίες οι εγχώριες Τράπεζες δεν μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, αν δεν αρχίσει η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, η βιοποριστικές ανάγκες και η συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή, θα "αποψιλώσουν" ότι έχει απομείνει στα Τραπεζικά "γκισέ", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται!

Από εκεί και πέρα, συμπληρώθηκε η τρίτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς και το Χ.Α., όπως και οι περισσότερες από τις διεθνείς Αγορές, δεν έχουν "δει" ακόμα θετικό κλείσιμο.

Μάλιστα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι, μετά από πολλές δεκαετίες, τα περισσότερα από τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια, ξεκίνησαν τον νέο χρόνο με πτωτικό "gap", που θέτει, σε σημαντικό βαθμό, εν αμφιβόλω το "παραδοσιακό January effect".

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το "μίγμα" που τείνει να δημιουργηθεί από το ακριβό δολάριο, τα συνεχόμενα χαμηλά των Εμπορευμάτων, τα χαμηλά 11ετίας για το πετρέλαιο και η καταβύθιση της διεθνούς Ναυλαγοράς, δείχνει εκρηκτικό και αν δεν "επινοήσουν" και πάλι, κάτι οι Κεντρικές Τράπεζες, τα πράγματα για τις περισσότερες Αγορές μπορεί να είναι περισσότερο από ανησυχητικά.

Σε υψηλά διμήνου και υψηλότερα από τα $1100 ο χρυσός.

Ξεκινώντας από το πετρέλαιο, σε σημαντική μείωση της τιμής που χρεώνει στην Ευρώπη για την προμήθεια αργού πετρελαίου προχώρησε η Σαουδική Αραβία, σε μια κίνηση που ενδέχεται να έχει ως στόχο να "βάλει τρικλοποδιά" στο Ιράν, το οποίο αναμένει την άρση των κυρώσεων προκειμένου να μπορέσει να πουλήσει πετρέλαιο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την "Wall Street Journal".

Από την άλλη, "οι τιμές των Ναύλων για την μεταφορά Εμπορευμάτων Ξηρού Φορτίου έχουν καταρρεύσει, λόγω της επιβράδυνσης της Κινεζικής Οικονομίας και του μεγάλου στόλου εμπορικών πλοίων, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να αντιμετωπίζουν αναγκαστικές πωλήσεις, έκτακτες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ενδεχόμενη χρεοκοπία", αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. 

Εν τω μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την Παγκόσμια Ανάπτυξη το 2016, με αφορμή τις "απογοητευτικές" επιδόσεις των μεγάλων Αναδυόμενων Χωρών, όπως η Κίνα και η Βραζιλία. Το Παγκόσμιο ΑΕΠ, που αυξήθηκε κατά 2,4% το 2015, θα καταγράψει άνοδο 2,9% φέτος, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η αρχική της πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,3%.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι "γκουρού" των Αγορών, με τον George Soros να δηλώνει σε οικονομικό φόρουμ στη Σρι Λάνκα πως "οι Παγκόσμιες Αγορές αντιμετωπίζουν κρίση και οι επενδυτές χρειάζεται να είναι προσεκτικοί". Ο δισεκατομμυριούχος ανέφερε πως η Κίνα παλεύει να βρει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και η υποτίμηση του νομίσματός της μεταφέρει προβλήματα στον Υπόλοιπο Κόσμο. Μια επιστροφή σε θετικά επιτόκια αποτελεί πρόκληση για τον Ανεπτυγμένο Κόσμο, ενώ το τρέχον περιβάλλον εμφανίζει ομοιότητες με εκείνο του 2008.

Υπενθυμίζεται πως σε αμέσως προηγούμενη συνέντευξή του, λίγες μέρες πριν και στο ερώτημα "αν η Ελλάδα θα είχε ενδιαφέρον ως Τόπος επένδυσης για Ιδιώτες" ο Τζορτζ Σόρος ήταν κατηγορηματικός: "Όχι, όσο η Ελλάδα είναι Μέλος της Ευρωζώνης. Με το ευρώ η Χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να συνέλθει, γιατί η συναλλαγματική ισοτιμία είναι υπερβολικά υψηλή και η Χώρα δεν είναι ανταγωνιστική".

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" όλοι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις και στην σημερινή συνεδρίαση κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ το σημερινό "ξεπούλημα" συνδυάστηκε με τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 4 συνεδριάσεων και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι, αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι το σύνολο των βασικών δεικτών του Χ.Α. τερμάτισαν την συνεδρίαση σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

"Ξεπούλημα" και στην Αγορά ομολόγων, που εκτίναξε τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων και τις πιέσεις να επικεντρώνονται, περισσότερο, στις κοντινές λήξεις: 3ετες 9,70%, 5ετες 9,15% και 10ετες 8,61%.

Στις τρεις συνεδριάσεις του νέου χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αθροιστικές απώλειες 6,43% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αθροίζει απώλειες 11,8%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 2,36 δισ ευρώ.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι αναδύθηκαν από τα ημερήσια χαμηλά, αλλά δεν γλύτωσαν τις αξιοσημείωτες ημερήσιες απώλειες, ενώ πλην της Alpha Bank, όλες οι υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα από τις τιμές της πρόσφατης Α.Μ.Κ.!

Έτσι, η μετοχή της Alpha Bank (-8,70%) έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 1,99 ευρώ (-13,48%), της Εθνικής (-6,65%) μέχρι τα 0,2830 ευρώ (-10,44%), της Eurobank (-6%) μέχρι τα 0,907 ευρώ (-9,3%), της Πειραιώς (-7,09%) μέχρι τα 0,2510 ευρώ (-10,9%) και της Αττικής (-3,97%) μέχρι τα 0,253 ευρώ (-8,66%).

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάδος (-3,22%) και Κύπρου (-6,29%), με την τελευταία να κλείνει σε νέα ιστορικά χαμηλά!

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, με θετικό, τελικό, πρόσημο "γλύτωσε" ο Ελλάκτωρας (+0,71%), ο οποίος μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε και στο υψηλό ημέρας (!)

Το ημερήσιο διάγραμμα του Ελλάκτωρα

Επίσης, ο μόνος τίτλος που "τόλμησε", ενδοσυνεδριακά, να γυρίσει σε θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Motor Oil, όμως το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε με ημερήσιες απώλειες 1,80%.

Από τις μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές, τους μεγαλύτερους προβληματισμούς δημιουργεί η μετοχή της Folli Follie Group (-6,25%), με αθροιστικές τριήμερες απώλειες 13,29%, καθώς οι εξελίξεις στην Κίνα φαίνεται ότι επανέφεραν στο προσκήνιο τον πωλητή του πρώτου 15μερου του Δεκεμβρίου (μετά ακολούθησε αξιοπρόσεκτο "window dressing"). Αν η μετοχή υποχωρήσει χαμηλότερα των 14,44 ευρώ, που είναι το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 52 εβδομάδων και όχι μόνο, η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικότατα.

Κοντά σε χαμηλό 52 εβδομάδων η FF Group

Απόλυτα επιφυλακτικό δηλώνει το σύνολο των εγχώριων αναλυτών, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα εκτονωθεί το διεθνές πτωτικό ντόμινο και έτσι κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη, αλλά και την μεσοπρόθεσμη τάση, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, με τις "εισαγόμενες" πιέσεις να προστίθενται στους εγχώριους προβληματισμούς του Χ.Α. και να επηρεάζουν κλίμα και διαθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι και η σημερινή κατάρρευση των μετοχών ξεκίνησε από την Κίνα, μετά και την δεύτερη, στις τελευταίες τρεις μέρες διακοπή των συναλλαγών (ο "Shanghai Composite Index" σημείωνε πτώση 7,3% όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση). Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας συνέχισε να αποδυναμώνει την αξία του γουάν σε σχέση με το Αμερικανικό δολάριο (χαμηλά 5ετιας), στην μεγαλύτερη κίνηση μετά από τις 13 Αυγούστου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη η σαφώς επιβαρυνόμενη εικόνα, παραπέμπει στην στήριξη των 576 μονάδων, πριν επαναδοκιμάσει τα πρόσφατα χαμηλά των 558 μονάδων. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, θα ανοίξει η "καταπακτή" για κίνηση προς τις 450 μονάδες.

Σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, έχει να αντιμετωπίσει τις 621, 631 και 638 μονάδες, για να μπορέσει να ανοίξει το πεδίο για την προσέγγιση των 670 μονάδων.

Μεσομακροπρόθεσμα το σημείο, που θα αλλάξει τη ρότα της 18μηνης καθοδικής "φαγούρας" είναι το επίπεδο των 700 μονάδων.

Με σαφώς χειρότερη εικόνα από τον Γενικό Δείκτη, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-4,58%) καθώς αν παραμεΊνει ακόμα δύο συνεδριάσεις χαμηλότερα από την στήριξη των 170 μονάδων, έχει σαν τελευταίο "προπύργιο" τα χαμηλά των 165 μονάδων. Σε περίπτωση που επιμείνει η "νότια" κίνηση, οι κινήσεις "stop loss" θα φέρουν τον δείκτη προς τις 135 μονάδες (!) Αντίστοιχα οι 181 είναι κοντινή αντίσταση με κύρια τις 184 μονάδες.
Όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 631 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 184 μονάδων, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει κραταιά πτωτική.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ποδαρικό' με 'sell off' έκαναν το 2016 οι διεθνείς Αγορές, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο της Κίνας, τις πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας αλλά και τις χαμηλές τιμές του Πετρελαίου που δεν προεξοφλούν θετικές εξελίξεις για την Παγκόσμια Ανάπτυξη" επισημαίνει ο Πάνος Δάντης.

H απόφαση των Κινεζικών Αρχών να διακόψουν την διαπραγμάτευση του Χρηματιστηρίου 2 φορές στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, καθώς προσπαθούσαν να ανακόψουν με νομοθετικού τύπου μέτρα τις πωλήσεις και κυρίως την απομείωση των περιουσιακών στοιχείων των Ιδιωτών και των Τραπεζών (γιατί αυτο είναι το τελικό ζητούμενο) έχει πανικοβάλει όλες τις Αγορές του Πλανήτη, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που υποψιάζονται πως τα σοβαρά προβλήματα της Κινεζικής Οικονομίας κρύβονταν επιμελώς "κάτω από το χαλί" και ήρθε η ώρα να εμφανιστούν.

Άλλωστε δεν μπορεί καμία Οικονομία να αναπτύσσεται με 7 και 10% τον χρόνο για μια εικοσαετία και πλέον, χωρίς έστω ένα διάλλειμα.

Φυσικά κανένα μέτρο στήριξης δεν μπορεί να αποτρέψει αυτό που είναι νομοτελειακά δεδομένο ότι θα γίνει στις Αγορές και αυτό είναι τοις πάσι γνωστό.

Το ερώτημα είναι, αν η Οικονομία της Κίνας είναι τόσο ισχυρή όσο νομίζαμε στην Δύση, ή η δομική αναδιάρθρωση της Οικονομίας της η οποία θα πρέπει να στηριχθεί πλέον στις Υπηρεσίες, θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα, συνολικά, στη ανάπτυξη.

Ένας ακόμα παράγοντας ανησυχίας είναι οι τιμές του πετρελαίου οι οποίες έχουν διαλυθεί και δεν αποκλείεται να υποχωρήσουν ακόμα και μέχρι τα $20, περίπου, το βαρέλι όπου πιθανότατα θα είναι και ο πυθμένας του πτωτικού κύματος.

Ας ελπίσουμε πως η Δύση και κυρίως η ΕΕ που στηρίζεται απόλυτα στις εισαγωγές, θα εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό το "δώρο".

"Φυσικά μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, το Χ.Α. δεν θα μπορούσε να μείνει στο απυρόβλητο, δεδομένου ότι η επίλυση του Ασφαλιστικού και των άλλων απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, πιθανότατα, φέρνει πολιτικές εξελίξεις ενώ τα γεωπολιτικά προβλήματα στην 'Γειτονιά', η ανύπαρκτη ρευστότητα στην Αγορά και τα NPLs ωθούν τον FTSE25 προς τις 150 μονάδες" τονίζει ο CEO της Alfa Alliance Ltd.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ μετά την Κίνα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (-3,09%).

Σε "κόκκινο φόντο" και η Ευρώπη, που προσπαθεί να αντιδράσει από τα χαμηλά ημέρας μετά την ανακοίνωση των Κινεζικών Αρχών σύμφωνα με την οποία ανεστάλη η λειτουργία του μηχανισμού διακοπής συναλλαγών σε περιπτώσεις μεγάλων απωλειών για τους Κινέζικους δείκτες.

Με απώλειες ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας μειώθηκαν και πάλι το Δεκέμβριο, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και πάνω από τρία χρόνια, καθώς η Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να πουλά δολάρια για να στηρίξει το γουάν. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα αποθέματα έπεσαν κατά $108,3 δισ, σε $3,33 τρισ στα τέλη Δεκεμβρίου, από $3,44 τρισ ένα μήνα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών ήταν $3,42 τρισ.

Από την άλλη, η "BOC Aviation", ο βραχίονας της Τράπεζας της Κίνας που ασχολείται με τη μίσθωση αεροσκαφών, παρήγγειλε 30 αεροσκάφη Α320 της Airbus, προκειμένου να επεκτείνει το στόλο της και να ανταποκριθεί στη ζήτηση των πελατών της. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη προχώρησε στην παραγγελία 18 A320neo και 12 A320ceo στα τέλη Δεκεμβρίου. Τα αεροσκάφη τιμολογούνται στα $3,1 δισ βάσει τιμών καταλόγου, δηλαδή χωρίς τις εκπτώσεις που συνηθίζονται στη Βιομηχανία.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, τα συμβόλαια για προϊόντα "made in Germany" αυξήθηκαν κατά 1,5% σε μηναία βάση, έναντι αύξησης κατά μόλις 0,1% που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Τα στοιχεία για τον Οκτώβριο υποβαθμίστηκαν κατά τι, στο 1,7% από 1,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Απρόσμενη βελτίωση εμφάνισε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο.

Η μηνιαία έκθεση της Κομισιόν έδειξε πως το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε στις 106,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 106,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως θα παραμείνει αμετάβλητο. Παράλληλα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος που καταρτίζει η Κομισιόν επίσης αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου, στο 0,41 τον Δεκέμβριο από 0,36 τον Νοέμβριο και έναντι του 0,40 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Το καταναλωτικό κλίμα επίσης βελτιώθηκε, στο -5,7 από -5,9 τον Νοέμβριο.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων τουλάχιστον ετών τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στο 10,5% από 10,6% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που μειώνεται η ανεργία.

Ο τρόπος με τον οποίον οι Τράπεζες βγάζουν χρήματα, αλλά και η ισχνή κερδοφορία τους, αποτελούν βασικές πηγές ανησυχίας για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Κλάδο φέτος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αφήνει να εννοηθεί πως η ευρωστία των κεφαλαίων των Τραπεζών δεν αποτελεί πλέον το βασικό ζήτημα. Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τα πιστωτικά ρίσκα και τα αυξημένα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον κίνδυνο κατάρρευσης των Αγορών μετοχών και ομολόγων, μετά από ένα πολυετές ράλι, αλλά και τα ρίσκα διακυβέρνησης και συμπεριφοράς.

Η ΕΚΤ δημοσιοποίησε σήμερα τις προτεραιότητές της για το 2016 όσον αφορά την εποπτεία των σημαντικών Τραπεζών στη Ζώνη του ευρώ. Οι πέντε τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί βασίζονται στην αξιολόγηση των βασικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες στο σημερινό περιβάλλον: Κίνδυνος που συνδέεται με τα επιχειρηματικά μοντέλα και την κερδοφορία, πιστωτικός κίνδυνος, κεφαλαιακή επάρκεια, διαχείριση κινδύνων και ποιότητα δεδομένων, ρευστότητα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, στις 277.000 υποχώρησαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας από 287.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 275.000.

Εν τω μεταξύ, οι Αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν μεν ομόφωνα για την αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, ωστόσο τα πρακτικά της συνεδρίασης δείχνουν πως ορισμένα Στελέχη εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία του πληθωρισμού. Η διαμάχη αναφορικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στις αποφάσεις για την ταχύτητα αύξησης των επιτοκίων αυτό το έτος. Σε γενικές γραμμές, οι "policymakers" της Fed αναμένουν τέσσερις αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης το 2016, όμως τα πρακτικά ξεκαθάρισαν ότι ορισμένοι Αξιωματούχοι θα είναι επιφυλακτικοί σε ότι αφορά τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί ο υψηλότερος πληθωρισμός.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Μην ρωτάτε αν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει τελειώσει. Εννοείται πως όχι" γράφει σε άποψή του το περιοδικό Forbes.

Νέα οριακή μείωση της ανεργίας δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 24,5% έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 26% τον Οκτώβριο του 2014 και 24,6% τον Σεπτέμβριο του 2015.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία επίσκεψης των Εκπροσώπων των Δανειστών στην Αθήνα", δήλωσε πριν από λίγο από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ.

Εξάλλου, αναφορικά με την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι επιστρέφει στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, Κοινοτικές Πηγές ανέφεραν ότι η Επιτροπή δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Οι ίδιες Πηγές εκτιμούσαν ότι η αποστολή των Δανειστών στην Αθήνα θα γίνει αργότερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Μήνες αντί για εβδομάδες υπολογίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να κρατήσει η συζήτηση που θα κλείσει την τρέχουσα αξιολόγηση. "Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές" είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια παρουσίασης για την Ολλανδική Προεδρία που μόλις ξεκίνησε. "Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω την διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα", είπε.

Όσον αφορά το πώς πρακτικά θα κλείσει η αξιολόγηση ο Πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, η συμφωνία για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και κάποια ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα μεταξύ άλλων. Μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συγκληθεί Eurogroup που θα αποφασίσει για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις και θα ανοίξει την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Ξεκάθαρος ήταν επίσης για την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα. "Το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στην χρηματοδότηση".

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 582,86 μονάδες (-5,62%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 592,03 (-4,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 590,75 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 4,35%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 113,5 εκατ. από τα οποία τα 11,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ). Alpha Bank, Eurobank και Εθνική "απασχόλησαν" το 71% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνοι οι Ελλάκτωρ και Motor Oil ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ μόνο ο Ελλάκτωρας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο "πράσινο". Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου και Jumbo.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 21 ανοδικές μετοχές (κατά την διάρκεια της συνεδρίασης οι "πράσινοι" τίτλοι ήταν σε μονοψήφιο νούμερο), έναντι 80 πτωτικών, ενώ για 17 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις επτά ποσοστιαίες μονάδες.

---ΧΠΑ

Το 3Χ3 έκαναν οι πωλητές και στην Αγορά Παραγώγων, αυξάνοντας τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.621 συμβόλαια).

Στα 14.441 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.958, 2.119 για τον Ιανουάριο και 839 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 169,25) κινήθηκε μεταξύ 166,25 και 175 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (556), ΔΕΗ (812), Alpha Bank (7.274), Eurobank (2.692), Πειραιώς (5.972), Εθνική (13.046), ΟΤΕ (319), MIG (1.884), ΓΕΚ (214), ΕΧΑΕ (232), Ελ. Πετρέλαια (320), Μυτιληναίο (690), Motor Oil (122).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων του δείκτη FTASE-25 η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανέβηκε στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 273 δικαιώματα (258 αγοράς και 15 πώλησης).

Ας σημειωθούν τα 400 δικαιώματα αγοράς, για την Alpha Bank, λήξεως Φεβρουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (2.819.039 τεμ.). Πειραιώς (1.583.662 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v