Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβαλε την όπισθεν ο Γενικός Δείκτης

Κάτω από τις 590 μονάδες κινείται ο ΓΔ, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί μετά τη χθεσινή βουτιά. Σε Alpha Bank και Εθνική εστιάζεται ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών. Ανοδικά η ΔΕΗ, πτωτικές τάσεις για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Η προσπάθεια ανασύνταξης, που από τα... ξημερώματα ξεκίνησε στις ασιατικές αγορές, μεταλαμπαδεύτηκε και στο Χρηματιστήριο αλλά δεν στάθηκε αρκετή για να κρατήσει σε θετικό έδαφος τον Γενικό Δείκτη. 

Με μέτρια ποσοστά (σε σχέση με την έκταση της προηγηθείσας διόρθωσης) ξεκίνησε η συνεδρίαση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη Φρανκφούρτη(*) να δίνει τον ρυθμό -υποτονικό μέχρι νωρίτερα- και το Παρίσι αλλά και τη Μαδρίτη και το Μιλάνο να έπονται.

Περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα, με εμφανή τη διάθεση αναμονής, οι πρώτες κινήσεις των παικτών, κυρίως των βραχυπρόθεσμων, καθώς ευκαιρίες και παγίδες ελλοχεύουν σε κάθε καμπή της συνεδρίασης.

Στόχος ήταν καταρχήν η επανάκτηση των 600 μονάδων (περιοχή κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα) για τον Γενικό Δείκτη, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και την πλειονότητα των δεικτοβαρών μετοχών-σηματωρών.

Η πορεία όμως αντιστράφει μετά τις 12:00 και τα περισσότερα blue chip πέρασαν σε αρνητικό έδαφος.

Με κλάδο «κλειδί» τον τραπεζικό, η αγορά επιχείρησε να κινηθεί λίγο υψηλότερα, αν και η συνολική επανάκτηση των τελευταίων απωλειών απαιτεί πειστικότερες εξελίξεις στα ξένα χρηματιστήρια και αύξηση συναλλαγών σε τουλάχιστον 2-3 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Από τις 4 τραπεζικές μετοχές, οι 3 παραμένουν σε τιμές χαμηλότερα των ΑΜΚ, ενώ η Alpha Bank από τα 2,09 ενισχύεται έως τα 2,18 ευρώ. Για τη μετοχή της Αlpha Bank συγκριτικό πλεονέκτημα παραμένει η σταθερή πορεία της πάνω από τα 2 ευρώ της ΑΜΚ, αλλά και η τεχνική εικόνα που διατηρείται long όσο δεν χάνεται η συγκεκριμένη τιμή-κλειδί.

Οριακά χαμηλότερα του 0,30 ευρώ (τιμή ΑΜΚ) η μετοχή της Εθνικής, που και στη σημερινή συνεδρίαση συγκεντρώνει (με την Alpha Bank) το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών. Καταλυτικό και σήμερα το ποσοστό, καθώς το 88% του τζίρου είχε πραγματοποιηθεί στις τράπεζες και κυρίως σε ΕΤΕ και Αlpha Bank.

Με αγοραστές και στις τρεις ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, με το στοίχημα να αφορά κυρίως στο ενδεχόμενο υπέρβασης των τιμών-κλειδιών που για τον ΟΠΑΠ είναι τα 7 ευρώ και για τον ΟΤΕ τα 9 ευρώ. Νωρίτερα, στις δύο μετοχές αγορές είχαν γίνει έως τα όρια των 7,04 και των 8,96 ευρώ αντίστοιχα. Ενθαρρυντικότερες οι τεχνικές ενδείξεις για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς νωρίτερα υπερέβη κατά 0,04 τα 7 ευρώ. Έως τα 3,85 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Από τις δεικτοβαρείς -μη τραπεζικές- μετοχές στον Τιτάνα συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 17,40-17,78 ευρώ, στην Coca Cola στο εύρος των 18,87-19,06 ευρώ, ενώ παραμένουν οι πιέσεις σε Ελληνικά Πετρέλαια και F.F. Group.

Στα 37 εκατ. ευρώ είχαν φτάσει οι συναλλαγές στις 12:45, με σταθερό το ποσοστό συμμετοχής του τραπεζικού κλάδου (90%), με ΕΤΕ - Alpha Bank να έχουν σταθερά τη μερίδα του λέοντος.

Σχετική κινητικότητα μετά τα πρώτα 30'-40' και στις μετοχές των Μυτιληναίου, Grivalia, Viohalco αλλά και Αεροπορίας Αιγαίου. Μεταξύ των κερδισμένων και η Motor Oil, με αφορμή και την εκτίμηση της IBG πως η εισηγμένη θα διανείμει τελικά υψηλότερο μέρισμα. Διατηρεί τη σύσταση για «αγορά», αναθεωρώντας λίγο στα 13 από τα 12,8 ευρώ την τιμή για τη μετοχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v