Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με περιορισμένες συναλλαγές στον απόηχο της νέας «βουτιάς» στη Σαγκάη αλλά και της ανοδικής αντίδρασης στις διεθνείς αγορές. Σε υψηλότερα επίπεδα οι τράπεζες, υπεραποδίδει η ΔΕΗ. Πιέσεις για ΟΠΑΠ, Coca Cola.

Συνεδρίαση τακτικής υπό τη σκιά της νέας «βουτιάς» στην Κίνα και την εμφανή προσπάθεια να εξισορροπηθεί η κατάσταση στις ευρωαγορές.

Μεγαλύτερες οι απώλειες στο χρηματιστήριο της Μόσχας, λόγω πετρελαίου, μικτές-ήπιες τάσεις στα περισσότερα χρηματιστήρια, από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο και Αθήνα.

Λίγο πάνω το Χ.Α., μικρές απώλειες για τον DAX, ήπια κίνηση για τον CAC 40, οριακές μεταβολές για IBEX και MIB, καθώς εξελίξεις «τρέχουν» και σε Ισπανία και Ιταλία.

Στην Αθήνα, με εύλογα πρώτο θέμα την εκλογή νέου προέδρου στη Ν.Δ., τις αναφορές των ξένων ΜΜΕ (κυρίως των γερμανικών), οι πρώτες κινήσεις των παικτών είναι προς την κατεύθυνση της αντίδρασης από τα «χαμηλά» της Παρασκευής.

Σταθεροποιητικές οι όποιες κινήσεις στα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης, με τους αγοραστές να λύνονται λίγο μετά τις 11:10 και τον Γενικό Δείκτη έως τις 589 μονάδες (0,45%), με λίγες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο.

Στις 168 μονάδες ο FT 25, με ζητούμενο, όπως είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο, να κερδηθεί χρόνος και λίγες μονάδες από τα «χαμηλά» των 161,85 μονάδων. Σχετική ανάρτηση για τον δείκτη έχει «ανέβει» νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Εξαιρετικά εύθραυστη η τάση, αρκούν λίγες συναλλαγές -είτε αγοράς είτε πώλησης- σε 2-4 δεικτοβαρείς μετοχές για να συνεχίσει υψηλότερα ή να πιεστεί διορθώνοντας ο δείκτης, την ώρα που ανάλογες τάσεις και αναμονή επικρατεί στο σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών.

Θέμα της ημέρας σε τραπεζικά και άλλα γραφεία οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται στα μεγάλα στοιχήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, σε αυτή την καμπή για τη Ν.Δ. και τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό μέτωπο, εκτός συνόρων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνεχίζει τις επαφές του με Ευρωπαίους ομολόγους του και με τη Μαρίνα Μάνη να εστιάζει στη μεθαυριανή με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε σημείο καμπής το Χ.Α., με τρεις ειδικούς της αγοράς να δίνουν τις προβλέψεις τους για την ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο του Money Show, οι Ευάγγελος Χαρατσής (ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή), Γιάννης Πολυχρονίου (Μεσογειακή ΑΕΕΔ) και Αλέξανδρος Μωραϊτάκης (Nuntius Χρηματιστηριακή) αναλύουν τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις, τους καταλύτες και το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός και ρυθμιστής -πλέον- και λόγω αυξημένης βαρύτητας ενισχύεται έως 0,85%, καθώς κερδίζουν λίγα... σεντς και οι 4 μετοχές των συστημικών ομίλων. Στα 2,10 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,287 ευρώ της Εθνικής, στο 0,948 ευρώ της Eurobank και στο 0,255 ευρώ της Πειραιώς. Πρακτικά μόνο για την Alpha Bank γίνονται συναλλαγές σε επίπεδα πάνω από την τιμή της ΑΜΚ, ενώ σε Εθνική (στο 0,30 ευρώ), Eurobank (στο 1 ευρώ) και Πειραιώς (στο 0,30 ευρώ) πράξεις πραγματοποιούνται κάτω από το όριο-τιμή της αύξησης.

Ενδιαφέρον στοιχείο η σύνθεση συναλλαγών-τζίρου, καθώς το 55% έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες, με εμφανή την προσπάθεια να ανασυνταχθούν δυνάμεις σε 2-4 blue chips που την Παρασκευή «απειλήθηκαν» με νέες ρευστοποιήσεις.

Στα 8,83 ευρώ με μικρά κέρδη ο ΟΤΕ, στα 6,76 ευρώ με μικρές απώλειες ο ΟΠΑΠ, στα 3,76 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με την ισχυρότερη κίνηση έως 2,35% από την τριάδα. Η μετοχή της ΔΕΗ «απειλήθηκε» την Παρασκευή με περαιτέρω πίεση-υποχώρηση προς το «χαμηλό 52 εβδομάδων» στα 3,30 ευρώ (από τις 3/8/15), γι' αυτό και θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις υποστήριξης προς τον τίτλο.

Στα 3,29 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του Μυτιληναίου, που είχε νέο χαμηλό στη συνεδρίαση της Παρασκευής, γι' αυτό η συνέχεια παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Πιέσεις στη μετοχή της Viohalco που υποχωρεί ακόμη χαμηλότερα στο 1,55 ευρώ, με κίνδυνο να διορθώσει στα «χαμηλά» του 1,48 ευρώ (από τις 29/12/15). Σε ανάλογο πιεστικό σημείο έχουν περιέλθει και άλλες μετοχές του δείκτη από διάφορους κλάδους και δραστηριότητες, με την F.F. Group νωρίτερα έως τα 14,94 ευρώ (χαμηλό στα 13,84 ευρώ από τις 11/12/15), με τη ΜΕΤΚΑ έως τα 6,89 ευρώ (χαμηλό στα 6,31 ευρώ από τις 24/8/15) κ.ά.

Ελάχιστα πράγματα από τις 20 μετοχές του FT Mid Cap, με ενδεικτικό το ότι μετά από μία ώρα συνεδρίασης δεν είχαν ανοίξει καν οι 8 από τους τίτλους του δείκτη. Εξαίρεση η μετοχή της Kleemann, με εντυπωσιακή κίνηση κατά 8,51% στο 1,53 ευρώ, με συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές/τζίρο.

Στις 11:30 είχαν αλλάξει χέρια 13,8 εκατ. τεμάχια, αξίας 7,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v