Σε σημείο καμπής το Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος στο ΧΑ, με αιχμή τους τίτλους των τραπεζών στο ξεκίνημα. Χαμηλότερα από τις 600 μονάδες και σε απόσταση κινδύνου από τα ιστορικά της χαμηλά η αγορά. Η νέα «βουτιά» στη Σαγκάη, οι κύκλοι επαφών της κυβέρνησης με τους δανειστές και η... εκλογή Μητσοτάκη στο επίκεντρο.

Καλή εβδομάδα. Με ακόμη μία νέα παράμετρο (και) το χρηματιστηριακό παιχνίδι, καθώς κατά γενική εκτίμηση η «ανατροπή Μητσοτάκη» -η εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας- δημιουργεί νέα δεδομένα.

Στα μεγάλα στοιχήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρεται από νωρίς ο Φίλιππος Πανταζής.

Σε μια συγκυρία όπου διεθνώς όλες οι αγορές έχουν πιεσθεί/βρεθεί σε υπερπωλημένη ζώνη, με τη ρευστότητα στο «κόκκινο», η ελληνική κινείται περισσότερο στον ρυθμό των εξελίξεων που αφορούν στο ασφαλιστικό, στην αξιολόγηση, στην προοπτική διευθέτησης του χρέους.

Σε αυτή την καμπή αίρεται η για σχεδόν τέσσερις μήνες εκκρεμότητα με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι πλέον ο νέος πρόεδρος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (και) για το Χρηματιστήριο.

Ένα Χ.Α. που από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ξανακύλησε χαμηλότερα (και) των 600 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη στις 586, τον FT 25 στις 167 και με τον τραπεζικό μόλις 11 μονάδες από το «ιστορικό ελάχιστο» των 40 μονάδων.

Στις ευκαιρίες και στις παγίδες στα χαμηλά είχαμε αναφερθεί στο σχόλιό μας της 9ης Ιανουαρίου, ενώ ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχείρησε να προσεγγίσει/ανιχνεύσει τα μεγάλα φαβορί του 2016.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ακολουθεί το... eurotour, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, ωστόσο προσωπικά θα εστιάσω σε δύο συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του μεθαύριο και του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

Το ότι στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ επαναδιατυπώθηκαν θέσεις που, σε γενικές γραμμές, αρέσουν στις «αγορές», αλλά και σημειολογικά η συνάντηση με τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είναι η σημαντικότερη αυτής της περιοδείας. Και μάλιστα σε μία «στροφή» των δεδομένων στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπως διαμορφώνονται με θρυαλλίδα τα επεισόδια της Κολωνίας.

Αν μη τι άλλο, θα συνεχίσουμε να μην πλήττουμε, παρότι μέχρι τώρα το 2016 μετράμε σταθερές υποχωρήσεις στο ταμπλό και συνεχιζόμενη πίεση -πλέον- και σε μη τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς και blue chips, με μέχρι πρόσφατα διαμορφωμένη μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση.

Στο ταμπλό έχουν αλλάξει αρκετά από τις αρχές Δεκεμβρίου, έχουν μειωθεί θέσεις, έχουν «αδυνατίσει» εισηγμένες μεσοπρόθεσμες επιλογές κυρίως των ξένων, έχουν πιεσθεί blue chips, απειλούνται σημαντικές στηρίξεις. Μέχρι πού μένει να φανεί, καθώς η εκ νέου δοκιμασία των 165 μονάδων για τον FT 25, εάν δεν δώσει αντίδραση ούτε αυτή τη φορά, το Χ.Α. θα κινδυνεύσει με σημαντική υποχώρηση (προς τις 120 μονάδες «βλέπουν» οι πιο απαισιόδοξοι).

Οι εκπλήξεις και οι ανατροπές ενίοτε «κουνούν» και τις αγορές, υπό την έννοια πως η εμφάνιση νέων... jokers, το «ανακάτεμα της τράπουλας», συχνά-πυκνά δίνουν άλλο ενδιαφέρον στο παιχνίδι.

Αρκετοί (και αναγνώστες της στήλης) υποστήριζαν πως μία ενδεχόμενη επικράτηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στο Χ.Α. Προφανώς άλλοι θα διαφωνούν, άλλοι θα συμφωνούν λιγότερο.

Εν πάση περιπτώσει, με τον δείκτη «μεγάλης κεφαλαιοποίησης» σε απόσταση κινδύνου από το «ιστορικό χαμηλό» των 161,85 μονάδων, όλες αυτές οι εκτιμήσεις λίγη σημασία θα έχουν, εάν συνεχιστεί η πίεση που ασκείται αφόρητα εδώ και ημέρες σε ένα ευρύ -πλέον- φάσμα των εισηγμένων/blue chips.

Έχουμε αναφερθεί σε συγκεκριμένες εισηγμένες-σηματωρούς, η διαγραμματική εικόνα των οποίων μας ανησυχεί, με τον κίνδυνο επιστροφής στα χαμηλότερα ανοιχτό.

Τεχνικά για τον FT 25 ελάχιστη προϋπόθεση για την αποφυγή των «νέων ιστορικών χαμηλών» είναι η υπέρβαση των 171-172, ή ακόμη καλύτερα των 177 μονάδων, προκειμένου να βελτιωθεί κάπως η δραματική εικόνα του δείκτη.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, για τον Γενικό Δείκτη το κλείσιμό του ακριβώς πάνω στη στήριξη των 586 θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία αντίδραση, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι -ότι αργά ή γρήγορα- θα αναμετρηθεί με την κρίσιμη στήριξη των 573 μονάδων.

Παρ' όλα αυτά ας δούμε σήμερα την αντίδραση της αγοράς, μην ξεχνώντας και τα θετικά δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ., με την WSJ και τη FAZ να παίρνουν την προηγούμενη εβδομάδα ξεκάθαρη θέση υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη, οπότε και η συνάντηση Σόιμπλε - Τσακαλώτου, συνεκτιμώντας το γεγονός πως 3-5 συγκεκριμένα ισχυρά ξένα σπίτια επιμένουν να «σκουπίζουν» στα χαμηλά, προσβλέποντας στη θετική αξιολόγηση της οικονομίας, στην αρχή της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους, με την ΕΚΤ έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα διευκόλυναν την «ελληνική υπόθεση».

Τα τελευταία βέβαια μας αφορούν σε ορίζοντα εβδομάδων, μέσα-τέλη Φεβρουαρίου, και το καίριο ερώτημα για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες είναι εάν θα υπάρξει ακόμη ένας πτωτικός κύκλος, που μάλιστα αυτή τη φορά θα χαρακτηριστεί από νέα σημαντική διόρθωση αρκετών blue chips.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v