Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζονται οι πιέσεις στον Γενικό Δείκτη

Θνησιγενής αποδεικνύεται η αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σε αρνητικό έδαφος οι βασικοί δείκτες. Συνεχίζουν να μονοπωλούν τον τζίρο Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Αντιστάσεις από ΔΕΗ και Eurobank.

Σε αρνητικό έδαφος επιστρέφει το Χ.Α., καθώς λίγο πριν από τις 12:30 ο Γενικός Δείκτης ,χάνοντας το σύνολο της αρχικής αντίδρασης, υποχώρησε και πάλι προς τις 589 μονάδες.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, στοιχεία που επιβεβαιώνουν το αρχικά διστακτικό ξεκίνημα αλλά και την ελεγχόμενη προσφορά, όταν σταδιακά μετά τις 12:00 οι πωλητές ανέλαβαν εκ νέου δράση.

Η οπισθοχώρηση στο Χ.Α. ξεκίνησε με το χαμήλωμα του πήχη από τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να υπαναχωρεί από τις 53,25 έως τις 51,89 μονάδες, θυμίζοντας το «ιστορικό ελάχιστο» των 40,04 μονάδων. Κινήσεις πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά για τον τραπεζικό δείκτη, με τις όποιες πωλήσεις - αγορές σε τιμές που είτε υπολείπονται αυτών των ΑΜΚ για Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, είτε απέχουν ελάχιστα, όπως συμβαίνει με την Alpha Bank που κυμαίνεται στα 2,09-2,18 ευρώ.

Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η υποχώρηση στο Χ.Α. αποδίδεται αφενός σε ανάλογη πορεία των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών, με ενδεικτική την αδυναμία του DAX να υπερβεί τις 10.090 μονάδες, επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις. Αφετέρου, στη ρευστότητα που επικρατεί λόγω ασφαλιστικού αλλά και της επανεμφάνισης του επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος «απείλησε» πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα απαιτήσει μήνες και όχι εβδομάδες, όπως προεξοφλείται κυρίως από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ρευστοποιήσεις απέκτησαν επιθετικότερη μορφή όταν μετά τις 12:40 ο Γενικός Δείκτης «γλίστρησε» προς τις 588 μονάδες, πλησιάζοντας επικίνδυνα την πρώτη περιοχή βραχυπρόθεσμης στήριξης στις 586 μονάδες.

Ανάλογη η υποχώρηση του FT 25 προς τις 168 μονάδες, επίσης σημαντική ζώνη βραχυπρόθεσμης στήριξης, κάτι που αποτυπώνεται και στα Παράγωγα.

Εύλογη η επιφυλακτικότητα των παικτών διεθνώς, από τη στιγμή που η προσπάθεια αντίδρασης μετά από 3-4 ημέρες συνεχόμενης πτώσης είχε περιορισμένο αποτέλεσμα. Όπως σημειώναμε στον Εκηβόλο, οι σωρευτικές απώλειες για τον DAX μέχρι και το χθεσινό «κλείσιμο» έφταναν το 8,3%, ενώ η αρχική κίνηση σήμερα περιορίστηκε όπως προαναφέρθηκε στις 10.090 μονάδες.

Θα χρειαστεί να περιμένουμε στη συνέχεια της συνεδρίασης την όποια αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών (και αργότερα την εικόνα των futures από τη Wall Street), συνακόλουθα της ελληνικής, θέτοντας ως σημεία αναφοράς τις στηρίξεις καταρχήν των 586 μονάδων και σε δεύτερη φάση των 573, που θεωρούνται και ως η τελευταία άμυνα των «ταύρων» και γενικότερα των long παικτών.

Συν τω χρόνω, εντείνονται οι πωλήσεις σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ επηρεάζοντας ανάλογα τον δείκτη, με τις συναλλαγές να φτάνουν νωρίτερα έως τα 8,75 και τα 6,85 ευρώ αντίστοιχα. Εάν στη συνέχεια -μέχρι τις 14:00-14:30- αντέξουν οι σημαντικότερες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σταδιακής επανάκαμψης των αγοραστών από χαμηλότερες τιμές. Στα 3,79 από τα αρχικά 3,85 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, της μόνης από την 3άδα που λίγο πριν από τις 13:00 ήταν σε θετικό πρόσημο.

Σε αντίθεση με τη μετοχή των F.F. Group που ταλαιπωρείται λόγω του κινεζικού... ιού, αποθαρρυντική ένδειξη θεωρείται η μεγαλύτερης έκτασης διόρθωσης τίτλων όπως λ.χ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αλλά και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως και των ΕΥΔΑΠ, Ελληνικών Πετρελαίων. Χαμηλότερα και οι δύο μετοχές των Μυτιληναίου - ΜΕΤΚΑ, με μικρή υπερίσχυση των πωλητών την τελευταία μισή ώρα, ενώ στην Αεροπορία Αιγαίου είναι εμφανής η προσπάθεια επαναφοράς προς τα 7 ευρώ.

Στην αγορά Παραγώγων περιορισμένες οι συναλλαγές με 673 Συμβόλαια του δείκτη, ενώ από τα Συμβόλαια επί μετοχών ξεχωρίζει λόγω της αυξημένης συναλλακτικότητας με 4.976 ΣΜΕ της Εθνικής. Σε οριακά χαμηλότερη τιμή/discount η τρέχουσα έναντι της μετοχής, σημειώνοντας πως σε ΕΤΕ και Alpha Bank είχε γίνει το σχεδόν 50% του συνολικού τζίρου.

Στις 13:00 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 58 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 37,5 εκατ. ευρώ. Με το σχεδόν 87% να... μονοπωλείται από τις συστημικές τράπεζες και δη τις ΕΤΕ και Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v