Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη για το Χ.Α. στο ξεκίνημα

Ανοδικά κινείται το Χ.Α. στο ξεκίνημα. Η προσοχή είναι στραμμένη στις επικείμενες εκλογές αλλά και τη συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια. «Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα σε τίτλους «σηματωρούς», όπως Motor Oil, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ. Η εικόνα στα παράγωγα.

Η αγωνία (και) του Χ.Α., πριν από τα πέναλτι. Μία και σήμερα για το ντέρμπι της Κυριακής, με τα προεκλογικά "σκιρτήματα" στο ελληνικό χρηματιστήριο να κρύβουν προσδοκίες (και επιφυλάξεις) αλλά και ευκαιρίες (και παγίδες).

Βραχυπρόθεσμη εστίαση για τον FT 25 στις 203, με κύρια αντίσταση στις 210 μονάδες. Διαφοροποιούνται Alpha Bank και ΕΤΕ από τις τράπεζες, υπεραποδίδει η ΔΕΗ σε σχέση με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Με τις δημοσκοπήσεις τη μία μετά την άλλη, το σίγουρο είναι πως (και) το Χ.Α. κινείται περισσότερο στον ρυθμό της αναμέτρησης παρά σε αυτόν των ξένων αγορών και του αυριανού triple witching.

Ακόμη και η Fed φαίνεται να απασχολεί την ελληνική αγορά πολύ λιγότερο από την εσωτερική πολιτική σκιαμαχία, τις ατέρμονες (και κατά κανόνα άνευ ουσίας και περιεχομένου) τηλεοπτικές εμφανίσεις των υποψηφίων και των πολιτευτών.

Λες και με υπογεγραμμένη την τρίτη δανειακή σύμβαση, το όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει από... Δευτέρα θα έχει επί της ουσίας σημαντικά περιθώρια ευελιξίας...

Ας είναι, τουλάχιστον η χθεσινή συνεδρίαση είχε περισσότερο ενδιαφέρον, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να εστιάζει στη μετακύληση ενδιαφέροντος και θέσεων στον τραπεζικό κλάδο. Στην περιοχή προς τις 265 μονάδες ο κλαδικός δείκτης, με καλή εικόνα για μετοχές, warrants και Συμβόλαια επί μετοχών των ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Προς τη ζώνη των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, σε μία διαδικασία επαναφοράς μετά τη βουτιά στα χαμηλά της 24ης Αυγούστου και με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να έχει αποκτήσει χρονισμό για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25.

Κλείσιμο για τον FT 25 πάνω από τις 200 μονάδες, κάτι ζητούμενο από τη χθεσινή προσυνεδρίαση ακόμη, με ενθαρρυντική ένδειξη πως η συνέχιση της αντίδρασης επιτεύχθηκε με (κυρίως) τον τραπεζικό κλάδο.

Στις ξένες αγορές κυριαρχεί η Fed, που -όπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης- λύνει τη σιωπή της και αναπόφευκτα δίνει σήμα στις αγορές. Από τη Wall Street μέχρι τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και την Αθήνα αλλά και... τη Σαγκάη, με το σήμα της Fed να καθορίζει τη βραχυμεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών σε ορίζοντα αρχών Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, στο Χ.Α. κυριαρχεί ο προεκλογικός ρυθμός, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να αναλαμβάνουν χθες μεγαλύτερο ρίσκο και στην υποκείμενη και στην αγορά μετοχών, δύο ημέρες πριν από τη λήξη της τριπλής σειράς για το 2015.

Η υπερτίμηση/premium που σημειώνεται για βασικούς δείκτες και μετοχές λίγο έως πολύ αναμενόμενη, ενώ όπως σημειώναμε και στο χθεσινό σχόλιό μας ενδιαφέρον δημιουργεί η επιθετική έκθεση επενδυτών στα Συμβόλαια της επόμενης σειράς (λήξη στις 18 Δεκεμβρίου).

«Κλειδί» για το Χ.Α. παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τον Χρήστο Κίτσιο να εστιάζει στο τριπλό μέτωπο των ιδιωτών με την ΕΚΤ, και με τις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις να καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό το τι μέλλει γενέσθαι με τον κλάδο, τους όρους, τις προϋποθέσεις της νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ομως η τάση (και) για τον κλάδο, βραχυπρόθεσμα, θα εξαρτηθεί από τον σχηματισμό (ή όχι) λειτουργικής κυβέρνησης, το κλίμα στις σχέσεις με τους δανειστές, την προοπτική της αξιολόγησης.

Οι ξένοι από την πλευρά τους συνεχίζουν να στέλνουν τα μηνύματά τους, με ενδεικτικές τις αναλύσεις της HSBC και της Societe Generale για τις προσδοκώμενες εισροές, τις εισηγμένες/μετοχές που ευνοούνται (ή όχι) από την υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς από τον οίκο FTSE.

Σημειώναμε χθες, και με γνώμονα την contrarian προσέγγιση έμπειρου στελέχους τραπεζικής χρηματιστηριακής (Εκηβόλος της Τρίτης), πως τα ξένα σπίτια θα λάβουν θέση για την κίνηση του οίκου, με το περιθώριο ένταξης/ενεργοποίησης να αφορά στον Μάρτιο του 2016, οπότε μέχρι τότε πολλά, πάρα πολλά, θα μπορούσαν να συμβούν.

Παραμένουμε στη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς, μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση (και περισσότερο έως τις 14:00, στη δημοπρασία) εστιάζοντας σε συγκεκριμένες επιλογές. Η ΔΕΗ μία από αυτές, καθώς μετά και το χθεσινό κλείσιμο επανέρχεται σε τιμές σταθερά πάνω από τα 5 ευρώ, με την Goldman Sachhs να ανεβάζει τον πήχη στα 5,6 από τα 4,8 ευρώ. Με κλείσιμο στα 5,4 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης, δικαιώνει απόλυτα όσους την παρακολουθούν (κυρίως ) τεχνικά.

Σταθερό το ενδιαφέρον για ΟΤΕ, όσο οι αγοραστές επιμένουν υψηλότερα των 8 ευρώ, για ΟΠΑΠ όσο παίζεται η ανοδική επιβεβαίωση επίσης των 8 ευρώ (η μετατροπή της αντίστασης σε στήριξη), ενώ κινητικότητα σημειώνεται σε τίτλους-σηματωρούς όπως ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, αλλά και ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco.

Τεχνικά, όπως εκτιμά η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, η τάση στα χρηματιστήρια αλλάζει μόνο από μηνιαίο κερί, που πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να μετρήσουμε το κλείσιμο του μήνα. Απομένουν δέκα συνεδριάσεις με τις οκτώ μετεκλογικές, διάστημα όπου -όπως εκτιμάται- θα έχουν κριθεί αρκετά.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, για τον FT 25 οι 203 μονάδες αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την επιβεβαίωση (ή όχι) της επίτευξης του στόχου των 210 μονάδων.

Λόγω του αυριανού triple witching χρήζει δεύτερης ματιάς η χθεσινή συνεδρίαση, οπότε οι "long" συνέχισαν να μετακυλίουν επιθετικότερα θέσεις, με αποτέλεσμα την αξιοπρόσεκτη υπερτίμηση για το συμβόλαιο του δείκτη στον δεύτερο και στον τρίτο μήνα.

Μειώθηκαν στα 3.564 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.692, 3.745 για τον Σεπτέμβριο και 4.928 για τον Οκτώβριο και 19 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 202) κινήθηκε μεταξύ 199 και 205 μονάδων και υπεραποδίδοντας του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, μηδένισε την υπάρχουσα υποτίμηση, κλείνοντας πολύ κοντά στη θεωρητική του τιμή.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.449 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (22.415), Εθνική (12.661), Πειραιώς (27.987), Eurobank (41.272), ΟΠΑΠ (428), Μυτιληναίο (4.849), ΟΤΕ (5.471), ΔΕΗ (824), MIG (7.480), ΓΕΚ (765), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (608), ΕΧΑΕ (391), Ελ. Πετρέλαια (3.928), ΜΕΤΚΑ (209), Frigoglass (250), Jumbo (200), Σωλ. Κορίνθου (220), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (247), Motor Oil (179), Intralot (356), Folli Follie Group (333).

Και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v