Με... αμυχές τη γλίτωσε χθες το Χ.Α., με τις τράπεζες να "πληγώνονται" αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό να διασώζεται.
Βούτηξαν οι τράπεζες, άντεξε ο Γενικός Δείκτης, σε ακόμη μία συνεδρίαση μέτριου τζίρου αλλά συγκριτικά αυξημένων συναλλαγών. Δεδομένου ότι το 44% του τζίρου άλλαξε χέρια στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί τελικά κατά 7,53% στις 252,51 μονάδες, μπορεί να θεωρηθεί πως στο Χ.Α. ενεργοποιήθηκαν αντιστάσεις που σε πολλές περιπτώσεις τελεσφόρησαν.
Οπως σημείωνε στο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, η εικόνα ήταν απόλυτα αναμενόμενη από τη συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων, και όχι μόνο, αναλυτών, που δεν περίμεναν κάτι καλύτερο μετά την υποβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τον οίκο FTSE στην κατηγορία των "advanced emerging" αγορών, έστω και αν η τυπική αλλαγή θα γίνει τον Μάρτιο του 2016.
Στο περιθώριο της προεκλογικής περιόδου η απόφαση του FTSE θα έλεγε κάποιος πως άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις, καθώς μερίδα αναλυτών, χρηματιστών εκτιμά πως από το αποτέλεσμα της κάλπης, κυρίως δε τις μετεκλογικές εξελίξεις, θα κριθούν πολλά και σε διάστημα συντομότερο του Μαρτίου 2016.
Η μικρή έστω διόρθωση του Γ.Δ. προς τις 673 μονάδες αναδεικνύει και πάλι την κρισιμότητα της "πονηρής" περιοχής των 666 μονάδων, που προσώρας λειτουργεί ως σημείο αναφοράς από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 26 Αυγούστου μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση. Συσσώρευση σε αρκετά στενό εύρος, με πιο ευαίσθητο τον τραπεζικό κλάδο και επιμέρους ευκαιρίες σε μη τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς και επιλεγμένα blue chips.
Η αυξημένη συναλλακτικότητα, κυρίως στις τράπεζες, παραπέμπει σε ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων παικτών, ενώ η ανθεκτικότητα μετοχών όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ ή της ΔΕΗ δείχνει πως οι ίδιοι παραμένουν αγοραστές σε τίτλους της τριάδας και επιλεγμένα blue chips.
Ενθαρρυντική η εικόνα εισηγμένων/μετοχών όπως οι Jumbo, EXAE, Τιτάν, Μυτιληναίος, Motor Oil, Grivalia, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ αλλά και Fourlis, Πλαίσιο, ΕΛΤΕΧ - Άνεμος από τον FT Mid Cap, καθώς φάνηκε πως ισχυροί μέτοχοι και διαχειριστές πέτυχαν με σωστές άμυνες να απορροφήσουν την όποια προσφορά εκδηλώθηκε (κυρίως λόγω FTSE) και να ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Αυξημένη η κινητικότητα στα Παράγωγα, θυμίζουμε πως την Παρασκευή λήγει η τρίτη σειρά triple witching για φέτος, με άξιο προσοχής το ότι από την προηγούμενη εβδομάδα "τρέχει" και η επόμενη σειρά (μηνός Δεκεμβρίου). Αναφερόμαστε σε αυτό, καθώς από τις πρώτες κινήσεις μετακύλησης φαίνεται πως ναι μεν πολλοί παίκτες θεωρούν πιθανή την περαιτέρω ταλαιπωρία της αγοράς, αλλά η απόκλιση/discount είναι μικρή.
Ενδεχομένως ορισμένοι να ποντάρουν στις μετεκλογικές εξελίξεις και στο σενάριο λειτουργικού κυβερνητικού σχήματος.
Ειδικότερα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μειώθηκαν στα 6.756 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.640, 1.776 για τον Σεπτέμβριο και 864 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 194,75) κινήθηκε μεταξύ 192 και 197 μονάδων και υποαποδίδοντας του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε υποτίμηση 0,65%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Τεχνικά για τον Γ.Δ. οι 666 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς, για τον ΔΤΡ θα πρέπει να αντέξουν οι 240 μονάδες, ενώ για τον FT 25 οι 190-188 μονάδες καλό θα ήταν να επιβεβαιωθούν σε κλείσιμο.
Στα επιμέρους η μετοχή της ΔΕΗ με αγοραστές στα 5,20 ευρώ αλλά υψηλή ημέρας στα 5,22 ευρώ θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, καθώς η εν λόγω περιοχή θεωρείται σημαντική βραχυπρόθεσμα.
Για τον ΟΠΑΠ, τα 7,80 ευρώ παραμένουν αντίσταση και τα 7,55 ευρώ στήριξη. Σε Jumbo, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Motor Oil να προσεχθεί ο συγκριτικά αυξημένος τζίρος, ενώ η δεικτοβαρής Coca Cola δεν θα πρέπει να χάσει τα 18,20 ευρώ σε κλείσιμο.