Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επικρατούν οι ελάχιστοι πωλητές

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και τον τζίρο να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, μετά την υποβάθμιση από τον FTSE. Σε θετικό έδαφος ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μotor Oil.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν, προς το παρόν, να αψηφούν το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στην Ασία και προσπαθούν να διατηρηθούν σε θετικό έδαφος, όμως στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης έχει "φορέσει τα κόκκινα" από την αρχή της συνεδρίασης και όσο περνάει η ώρα κινείται όλο και χαμηλότερα, παρά το γεγονός ότι οι λίγοι πωλητές δεν εμφανίζουν επιθετικές διαθέσεις.

Παραμένει στα γνωστά απόλυτα απαξιωμένα επίπεδα ο τζίρος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν 14 ολόκληρα λεπτά για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, μικτής αξίας συναλλαγών.

Ίσως αξίζει αναφοράς ότι οι μόνοι δεικτοβαρείς τίτλοι που κινούνται με θετικό πρόσημο είναι αυτοί των ΕΕΕ (+0,22%) και Motor Oil (+0,55%), και είναι αυτοί που σώζουν κάπως τα προσχήματα, προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να μην κινηθούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Κύριος εκφραστής των ρευστοποιήσεων είναι ο τραπεζικός κλάδος, με τον κλαδικό του δείκτη να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων, ενώ εξίσου σημαντικές απώλειες καταγράφουν και τα τραπεζικά warrants.

Απολύτως τίποτα δεν κινείται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου λείπουν οι ελάχιστοι πρωταγωνιστές των προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς μόνο ο τίτλος της Κορρές (+2,97%) σημειώνει αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά ανεκτές συναλλαγές. Όμως και εδώ οι πρώτοι αγοραστές είναι "στημένοι" σημαντικά χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Εννοείται ότι με τόσο χαμηλές συναλλαγές, το σκηνικό μπορεί να αλλάξει άρδην, αν περάσουν στο Σύστημα Συναλλαγών λίγες εντολές προς δεικτοβαρείς μετοχές, όμως προς το παρόν οι ελάχιστες πρωτοβουλίες ανήκουν στην πλευρά των πωλητών.

Λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο τζίρος ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών ξεπερνά το 1 προς 3.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του FTSE2 5 και λίγο πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 60 λεπτά της συνεδρίασης, ο τίτλος του ΟΛΠ παραμένει με μηδενικές συναλλαγές, ενώ μόλις 60 κομμάτια έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ!

Με όγκο χαμηλότερο των 1.000 τεμαχίων κινούνται οι Viohalco, Lamda Development, Folli Follie Group και Τέρνα Ενεργειακή.

Εξαιρετικά χαμηλές οι μέχρι στιγμής συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, με τη συναλλακτική εικόνα στο συμβόλαιο του δείκτη σε καμία περίπτωση να μην προϊδεάζει ότι έχουμε μπει σε εβδομάδα triple witching!

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v