Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών στο ΧΑ

Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 670 μονάδων. Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα από το Roadshow στο Λονδίνο. Ανοδο καταγράφουν Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Απώλειες για Coca Cola, Folli. Περιορισμένος ο τζίρος.

Αμυντικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάπως πιο επιθετικά στο ελληνικό. Στον ρυθμό των πρώτων συναντήσεων που πραγματοποιούνται ήδη στο Road Show του Λονδίνου, ενεργοποιούνται από την αρχή της συνεδρίασης ορισμένες εντολές σε συγκεκριμένες μετοχές του FT 25.

Στάση αναμονής με λιγοστές πωλήσεις σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με την προσοχή των επενδυτών εστιασμένη και στα μακροοιονομικά στοιχεία από την Κίνα.

Στο Χ.Α., με μέτριες συναλλαγές και ακόμη μετριότερους τζίρους, οι βασικοί δείκτες και μετοχές κινούνται μετά τις 10:40:10.45 σταθερά σε θετικό έδαφος. Μετά το αρχικό «μούδιασμα» και την λίγο έως πολύ αναμενόμενη υποχώρηση, απόρροια του γενικότερου κλίματος σε Wall Street και ασιατικές αγορές, οι πωλήσεις ελαχιστοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να ανεβάσουν λίγο τον πήχη.

Πάντα στο εύρος των 670-680 μονάδων, που μέχρι νεωτέρας παραμένει βραχυπρόθεσμη αντίσταση, στις 270+ ο Δείκτης Τραπεζών, με τον FT 25 στις 197-198 μονάδες.

Θυμίζουμε πως στη χθεσινή συνεδρίαση η αδυναμία πειστικής διάσπασης των 200 μονάδων οδήγησε αρκετούς παίκτες στην κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια την υποχώρηση του κλαδικού δείκτη και των μετοχών.

Προσώρας, τα μηνύματα από τη... Γηραιά Αλβιώνα είναι καταρχήν ενθαρρυντικά, με τους ξένους διαχειριστές να σημειώνουν σε επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων τριών ισχυρών ομίλων πως πολλά θα εξαρτηθούν από το μετεκλογικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά από την επομένη κιόλας της 20ής Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, στο περιθώριο της διημερίδας, πραγματοποιούνται επαφές μεταξύ χρηματιστηριακών παραγόντων και επιτελών του οίκου FTSE, με κύριο αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, τις εξελίξεις, τα περιθώρια βελτίωσης της εικόνας της κεφαλαιαγοράς.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κων. Μποτόπουλος μιλώντας στο Bloomberg ξεχώρισε τέσσερα κρίσιμα στοιχεία, ενώ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μία σταθερή κυβέρνηση και η Ελλάδα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Να σημειωθεί πως στο Λονδίνο βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, σε μία συγκυρία που, όπως αναφέρεται σχετικά, υποβάλλονται οι ελληνικές προτάσεις από ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ, με στόχο την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

Όπως σημείωνε νωρίτερα στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής από το Λονδίνο, στις συναντήσεις των Ελλήνων με τους ξένους επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία πως ο οίκος FTSE δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω περιθωριοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου (αν δηλαδή θα μας υποβαθμίσει κατηγορία), μόλις μία εβδομάδα πριν την 20ή Σεπτεμβρίου και στο παρασκήνιο των διεργασιών που γίνονται από όλες τις πλευρές προκειμένου να εξομαλυνθεί έτι περισσότερο η «ειδική κατάσταση» που επικρατεί στην ελληνική αγορά.

Χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση εκτιμάται πως θα είναι και η αυριανή (σ.σ. αναμένεται για το απόγευμα της Παρασκευής) έκθεση του οίκου S&P, που θυμίζουμε ότι έχει προχωρήσει σε μικρή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τα τέλη Ιουλίου. Ο οίκος είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση δύο βαθμίδων (σε CCC+ από CCC-) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως επίσης και την προοπτική/outlook σε ουδέτερο από αρνητικό.

Το σχετικά ήπιο κλίμα, με μικρές απώλειες, που διαμορφωνόταν μέχρι πριν από λίγο για DAX, CAC 40, Eurostoxx 600 διευκόλυνε τις λιγοστές επιλεκτικές κινήσεις των επενδυτών σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, τίτλους σηματωρούς και blue chips κυρίως από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στις τράπεζες, με θετικό πρόσημο συνέχιζαν και οι 4 συστημικές, με την Πειραιώς να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο (στο 0,12 ευρώ με 5,26%), τη Eurobank να έχει τις περισσότερες συναλλαγές (περισσότερα από 18,5 εκατ. τεμάχια), και τις ΕΤΕ, Alpha Bank να ακολουθούν σε τζίρους. Σχετική κινητικότητα και στα warrants, με τα ΑΛΦΑτπ και ΠΕΙΡτπ να παρουσιάζουν συγκριτικά αυξημένο τζίρο.

Ανάλογη εικόνα και στα Παράγωγα, καθώς πράξεις πραγματοποιούνται στα ΣΜΕ και των 4 μετοχών, σε λίγο ή περισσότερο υψηλές τιμές. Μεγαλύτερο το premium για το Συμβόλαιο της Πειραιώς έως το 0,125 ευρώ (στο 0,117 ευρώ η αντίστοιχη τιμή στην υποκείμενη αγορά).

Σταθερές οι ροές και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον ΟΤΕ σταθερά πάνω από τα 8 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στην περιοχή των 7,75-7,80 ευρώ και τη ΔΕΗ πέριξ των 5,20 ευρώ. Και για τους 3 αυτούς τίτλους η βραχυπρόθεσμη τάση διατηρείται ανοδική.

Ομοίως και για τους τίτλους των Αεροπορίας Αιγαίου, Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Τιτάν κ.ά. από τον FT 25. Τεχνικά η διατήρηση της δεικτοβαρούς Coca Cola έως 2,35% χαμηλότερα λειτουργεί σαν φρένο για τον δείκτη, που νωρίτερα κυμαινόταν με χαμηλή τις 194,44 και υψηλή ημέρας τις 197,89 μονάδες.

Λίγο πριν από τις 11:45 η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, με το 44% στις τράπεζες. Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ,αλλά και σε Coca Cola, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, FF Group κ.ά. Στις 41/17 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v