Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ωθηση από τα προεκλογικά «στοιχήματα»

Κέρδη άνω του 1% για τον ΓΔ, με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους και βοήθειες από το θετικό διεθνές κλίμα. Σε εξέλιξη η κίνηση επαναφοράς προς τις 670-680 μονάδες. Στα θετικά η ενίσχυση του τζίρου και η κινητικότητα στα παράγωγα. Πού θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.

Επτά και σήμερα για την Κυριακή της 20ής Σεπτεμβρίου, με κάποιες πρώτες κινήσεις προεξόφλησης να καταγράφονται τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις.

Κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες, στην πλειονότητά τους ξένοι, έχουν ενεργοποιηθεί, εστιάζοντας κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips από τον FT 25 και εν μέρει από τον FT Mid Cap.

Κυρίως τεχνικών χαρακτηριστικών η κίνηση επαναφοράς του Χ.Α. από τα τελευταία χαμηλά της 24ης Αυγούστου (562,87 μονάδων) μέχρι την ευρύτερη περιοχή των 670-680 μονάδων, που εξαρχής αποτελούσε καταληκτικό στόχο (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων.

Αιχμή και... επιταχυντής (στη φάση κορύφωσης της αντίδρασης) ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ από τις 159,82 να φτάνει αισίως έως τις παρυφές των 280 μονάδων χθες.

Ο κλάδος παραμένει στο επίκεντρο και σταθερό «κλειδί» της τάσης για τη συνέχεια. Από την επιβεβαίωση ή όχι των στηρίξεων του ΔΤΡ (πέριξ των 250 μονάδων) θα φανεί εάν στο Χ.Α. θα συνεχιστεί η κίνηση και προς την περιοχή των 750 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη.

Ο τζίρος καλός, μετά από συνεδριάσεις με ζητούμενη την επιβεβαίωση των χθεσινών πακέτων-προσυμφωνημένων πράξεων. Αυτό γιατί οι εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς διίστανται, με ορισμένους να κάνουν λόγο για αλλαγή θέσεων στα τοπικά υψηλά, ενδεχόμενο που διατηρεί ενεργό το σενάριο της άμεσης ανόδου, αλλά με άλλους να επιφυλάσσονται.

Στις 250 για τον ΔΤΡ και στις 655 μονάδες για τον Γ.Δ. θα κριθεί σήμερα-αύριο η συνέχεια.

Όπως σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, το 7,52% του Τραπεζικού Δείκτη επιβεβαίωσε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο προς τα πού επικεντρώθηκαν τα περισσότερα από τα βραχυπρόθεσμα «στοιχήματα». Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 32,72%.

Με τις τράπεζες στο προσκήνιο, χρήζουν προσοχής όσα αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου. Εστιάζω στην προειδοποίηση (;) πως... είμαστε για λίγες ημέρες σε κενό αέρος, μολονότι οι επαφές με τους ξένους γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση και τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών μοιράζονται αυτές τις ώρες μεταξύ Λονδίνου, για να συμμετάσχουν στο road show της ΕΧΑΕ, και Νέας Υόρκης, με στόχο την ενημέρωση των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Το κενό αέρος αφορά εκ πρώτης στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τον λογαριασμό που θα προκύψει στο ακραίο σενάριο. Ωστόσο, στις ενημερώσεις προς τους ξένους επενδυτές προσδιορίζουμε το συνολικό ποσό του σεναρίου κοντά στα 15 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμούμε πως είναι δύσκολο να το ξεπεράσει».

Στα υπόψη και η σχετική κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες 2-3 ημέρες και στα Παράγωγα, όπου έχουν ξεκινήσει οι πρώτες μετακυλήσεις θέσεων, ενόψει triple witching Σεπτεμβρίου (18/9). Μειώθηκαν στα 8.105 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.333, 2.039 για τον Σεπτέμβριο και 1.294 για τον Οκτώβριο -τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 197,25) κινήθηκε μεταξύ 192 και 200 μονάδων, αυξάνοντας την υπερτίμηση στο 0,94%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (23.320 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με κυριότερες σε Alpha Bank (16.782), Εθνική (11.524), Πειραιώς (23.892), Eurobank (64.602), ΟΠΑΠ (405), Μυτιληναίο (304), ΟΤΕ (679), ΔΕΗ (832), MIG (951), ΓΕΚ (159), Μέτκα (181), Ελ. Πετρέλαια (375), Σωλ. Κορίνθου (185).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, συγκρατημένη ήταν η εμφάνιση των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου άλλαξαν χέρια μόλις 583 δικαιώματα (508 calls και 30 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 63%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v