Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις... ακινησίας στο Χρηματιστήριο

Εξασθενεί η αρχική αντίδραση, με τον Γενικό Δείκτη να περιορίζεται σε οριακές μεταβολές. Περιορισμένος ο τζίρος για μία ακόμη συνεδρίαση. Υπεραπόδοση για Ελλάκτωρ, πιέσεις για Alpha και Πειραιώς. Ανοδική κίνηση για ΟΠΑΠ. Κλειστή σήμερα η Wall.

Προσπάθεια αντίδρασης στις ευρωπαϊκές αγορές, με κλειστή σήμερα τη Wall Street, αλλά την κινεζική να παραμένει σταθερά πηγή ανησυχίας για τη συνέχεια.

Άλλη μία κίνηση στα «αβαθή» στο Χ.Α., με λιγοστές συναλλαγές/χαμηλότατο τζίρο, περιορισμένες κινήσεις από ξένους και Έλληνες επενδυτές, με τον τραπεζικό κλάδο να λειτουργεί σαν «κλειδί» της βραχυπρόθεσμης τάσης, με αφορμή και την τελευταία αρνητική θέση/ανάλυση του οίκου Moody's.

Η συναλλακτική εικόνα των πρώτων 45'-50' μόνο αντιπροσωπευτική δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς σε ουδεμία μετοχή/εισηγμένη είχε πραγματοποιηθεί τζίρος μεγαλύτερος των 300 χιλιάδων ευρώ.

Ξεκινώντας από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εμφανής η κίνηση αντιστάθμισης μετά το «άδειασμα» της Παρασκευής, τη νέα υποχώρηση του DAX χαμηλότερα του (και) ψυχολογικής σημασίας ορίου των 10.000 μονάδων (*).

Έως τις 10.153 μονάδες νωρίτερα ο δείκτης, που ωστόσο εδώ και λίγη ώρα διολισθαίνει, έως τις 4.570 μονάδες ο CAC 40 στο Παρίσι, σε μία συγκυρία που η ΕΚΤ αναζητεί λύσεις προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες (και) της κινεζικής κρίσης (που προφανώς δεν περιορίζεται σε χρηματιστηριακά και μόνο πλαίσια).

Σε αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. έχει να αντιπαρέλθει και της πολιτικής κατάστασης που κυριαρχεί σε (ακόμη μία) προεκλογική περίοδο για τη χώρα και με όλα τα ουσιώδη μέτωπα ανοιχτά. Από την «ωρολογιακή βόμβα» των μη εξυπηρετούμενων/κόκκινων δανείων, τα σωρευμένα προβλήματα στον κλάδο της μεταλλουργίας (σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη), τις απώλειες στο λιανεμπόριο τροφίμων (σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση), μέχρι τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία και βεβαίως την κοινωνία, και που «ατυχώς» για πολλοστή φορά ελάχιστα απασχολούν τους πολιτικούς μονομάχους.

Μετά τα πρώτα 50' η όποια αρχική αντίδραση εξασθένησε ελλείψει αγοραστών, καθώς οι λιγοστές πωλήσεις στα «τοπικά υψηλά» πολύ γρήγορα οδήγησαν χαμηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές.

Έτσι μετά την κίνηση του Γενικού Δείκτη έως τις 650,73 μονάδες, διολίσθησε προς τις 645-640 μονάδες, με τον ΔΤΡ από τις 237 να οπισθοχωρεί προς τις 230 μονάδες και με τον FT 25 μετά από μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση έως τις 190 να διαμορφώνεται προς τις 185 μονάδες.

Τεχνικά, από τη μέχρι τώρα διακύμανση δεικτών/μετοχών συνάγεται πως δύσκολα θα δοκιμαστούν και θα διασπαστούν ανοδικά σημαντικές βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις, με τις 205 μονάδες για τον FT 25 να θεωρούνται ισχυρό σημείο αναφοράς.

Δύσκολη η κίνηση του Γ.Δ. πάνω από τις 650-655 μονάδες (με πρώτο στόχο τις 666 μονάδες), με τόσο χαμηλό τζίρο και απουσία ενδιαφέροντος έστω για δεικτοβαρείς μετοχές που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Απώλειες και για τις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank σε μεγαλύτερη διόρθωση (προς το 0,114 ευρώ), μετά τη θεαματική αντίδραση των προηγούμενων ημερών. Ενδεικτικό πως, παρά τη μέχρι τώρα υποχώρηση έως 4,25%, για τη μετοχή σημειώνεται θετική απόδοση 38,10% σε διάστημα εβδομάδος.

Μικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με επιμέρους ρευστοποιήσεις στη ΔΕΗ (στα 4,71 ευρώ μετρά ακόμη κέρδη 16% σε μέτρηση εβδομάδας), επιμέρους τοποθετήσεις στον ΟΤΕ (στα 8 ευρώ) και στον ΟΠΑΠ που ενισχύεται έως τα 7,42 ευρώ.

Λίγο πριν από τις 11:30 ο δείκτης «γύριζε» σε αρνητικό έδαφος και λόγω της υποχώρησης της δεικτοβαρούς Coca Cola στα 17,76 ευρώ από τα αρχικά 18,06 ευρώ.

Συνεχίζεται η άπνοια στο ΧΠΑ, με ενδεικτικό το ότι στις 11:30 είχαν αλλάξει χέρια, μετά βίας, μόλις 142 Συμβόλαια στον FT 25 και από αυτά τα περισσότερα σε οριακά χαμηλότερες τιμές/discount.

Μόλις 13,6 εκατ. μετοχές αξίας 2,5 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στις 11:30, με το 41% στον τραπεζικό κλάδο.

(*) Αναλυτικότερα για την προβληματική εικόνα του δείκτη στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v