Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Σε καθοδική τροχιά ο Γενικός Δείκτης

Λίγος τζίρος και πιέσεις στα περισσότερα blue chips συνθέτουν το σκηνικό της σημερινής συνεδρίασης. Θετικό πρόσημο διατηρεί η Εθνική, που παίρνει «βοήθειες» από τον ΟΠΑΠ. Σε πτωτική τροχιά η Eurobank και η Coca Cola.

Χαμηλότερα υποχωρούν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Αθήνα οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο.

Με τους πωλητές πιεστικότερους σταδιακά μετά τις 11:25, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει 0,95% στις 643 μονάδες, τον FT 25 στις 187 μονάδες (-1,07%) και τον Δείκτη Τραπεζών κατά 0,82% χαμηλότερα στις 228 μονάδες. «Βαραίνει» η Coca Cola.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιχειρείται η πρώτη αποτίμηση των χθεσινών δηλώσεων Ντράγκι, ενώ όπως σημειώνει ο Άρης Δαμουλάκης η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις για τα στοιχεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Στο ελληνικό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και ο προεκλογικός χαρακτήρας των ημερών, με τις ρευστοποιήσεις να έχουν ξεκινήσει από την ευρύτερη περιοχή των 650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Κλειστές για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι κινεζικές αγορές, αφήνοντας έτσι ένα περιθώριο ανασύνταξης δυνάμεων κυρίως στις ευρωπαϊκές. Σε κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων θέσεων αποδίδεται η εικόνα του γερμανικού χρηματιστηρίου, με τον DAX να «γυρίζει» προς τις 10.175 από τις 10.350 μονάδες.

Μέτριες και σήμερα οι συναλλαγές/τζίρος στις περισσότερες αγορές. Χαμηλές και στο Χ.Α., που μετά τη χθεσινή αναθάρρηση, επιστρέφουν στα γνώριμα απογοητευτικά επίπεδα. Σημειώνεται πως στη χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκε υπερδιπλάσιος τζίρος σε σχέση με την προχθεσινή, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά σε τοποθετήσεις αγοράς σε μετοχές-σηματωρούς και επιλεγμένα blue chips.

Στα χαμηλά ημέρας, μέχρι τις 10:55, απορροφήθηκε μεγάλο μέρος της αρχικής προσφοράς, με αποτέλεσμα ο μεν Δείκτης Τραπεζών από τις 224,38 να ανακάμψει έως τις 232,38 μονάδες.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής απέδιδε τις λιγοστές πωλήσεις στις τέσσερις μετοχές του κλάδου κυρίως σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων μετά τη σύντομη προσπάθεια προεξόφλησης όσων ανέφερε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ. Η προοπτική του «ξεπαγώματος» της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, η αύξηση του ορίου, προφανώς λειτουργεί υπέρ του κλάδου, όπως και οι αναφορές για την κεφαλαιακή ενίσχυση των συστημικών ομίλων.

Η 2ήμερη-3ήμερη αντίδραση των μετοχών του κλάδου ήρθε απόλυτα φυσιολογικά, σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, εκτιμώντας πως είναι εφικτή η περαιτέρω κίνηση, με τον ΔΤΡ να «βλέπει» προς τις 250 μονάδες. Απαραίτητη προϋπόθεση η επιβεβαίωση σήμερα των νέων υψηλότερων τιμών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Πρακτικά για τη μετοχή της Alpha Bank μετά το χθεσινό 22,22% και το 11,11% της Τετάρτης, ζητούμενη θεωρείται η επιβεβαίωση -οπωσδήποτε- του 0,105 ευρώ. Προσώρας η μετοχή κυμαίνεται στο 0,105-0,112 ευρώ.

Alpha Bank και Εθνική ήταν οι δύο μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη σε διάστημα εβδομάδας. Με 15,96% η Alpha Bank, με 3,42% η ΕΤΕ, ενώ με 3,02% ακολουθεί η Πειραιώς. Στο ίδιο διάστημα η Eurobank σημείωσε απώλειες 5% έως το 0,037 του ευρώ.

Ανάλογη επιβεβαίωση ωστόσο χρειάζονται και μετοχές-σηματωροί και επιλεγμένα blue chips, με ενδεικτικότερη την περίπτωση του ΟΠΑΠ. Στα 7,16-7,29 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, θυμίζοντας πως χθες αντέδρασε έως τα 7,34 ευρώ. Τα 7,30 ευρώ παραμένουν σημαντική -βραχυπρόθεσμη- περιοχή/αντίσταση για τον Οργανισμό.

Στα 8-8,07 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με ζητούμενη τη διατήρηση των 8 ευρώ. Στα 4,56-4,65 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με τους πωλητές να υπερισχύουν.

Μικτές τάσεις για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25, με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να συνεχίζει έως το 1,40 ευρώ, όπου και η σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Στην περιοχή των 15 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ, στα 4,40 ευρώ της Lamda Development, στα 2,26 ευρώ της Viohalco.

Από τις 25 μετοχές για 6 καταγράφεται θετικό πρόσημο, για 2 παραμένει σταθερή η απόδοση, ενώ για τις άλλες 17 σημειώνονται μικρές απώλειες.

Στα 2,56 ευρώ υποχωρεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα 7,90 ευρώ η Grivalia, στα 9,25 ευρώ η Motor Oil. Σημαντικές απώλειες έως 2,31% στα 17,80 ευρώ για τη δεικτοβαρή Coca Cola, επηρεάζοντας ανάλογα τη διακύμανση του FT 25 και του Γ.Δ.

Μετά από μιάμιση ώρα συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια 31 εκατ. μετοχές, αξίας μόλις 4,3 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 42% στις τράπεζες και κινητικότητα στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, FF Group, METKA κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v