Με… πενταροδεκάρες οι συναλλαγές στο ΧΑ

Δέκα φορές άλλαξε πρόσημο ο Γενικός Δείκτης με συναλλαγές για… κλάματα. Μοναδική «αναλαμπή» της συνεδρίασης το 11% της Alpha Bank. Πιέσεις σε Eurobank και ΟΤΕ. Ποια είναι η εικόνα στους δείκτες και τα blue chip.

Την πεπατημένη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, ακολούθησε και η τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, έχοντας σαν κυριότερο χαρακτηριστικό τις εναλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη και την ακόμα μεγαλύτερη συναλλακτική απαξίωση για το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 16.50 και 10 λεπτά πριν ξεκινήσουν οι τελικές δημοπρασίες, 140 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 34 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 1000 τεμάχια(!)

Ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο είναι ότι ο σημερινός τζίρος των 14,6 εκατ. ευρώ, δεν ήταν απλά ο χαμηλότερος του τρέχοντος έτους, αλλά ο χαμηλότερος των τελευταίων 37 μηνών, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 14/8/2012 (9,438 εκατ.).

Σε μία Αγορά όπου η συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών, δεν "δικαιολογεί" την παρουσία της στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, πιθανότατα κάθε περαιτέρω σχόλιο να περιττεύει ακόμα και για αυτούς που πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, έστω και την τελευταία στιγμή.

Από εκεί και πέρα, ο τζίρος απελπισίας δεν εμπόδισε τον Γενικό Δείκτη να αλλάξει 10 φορές πρόσημο, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 16.07 κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο", βοηθούμενος από το επιλεκτικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε σε επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας.

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΓΔ

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και απογοήτευσαν Eurobank (-2,7%) και Πειραιώς (0%), ενώ αντίθετα ο τίτλος της Alpha Bank (+11,11%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα αποφάσισε να δώσει ανοδική αντίδραση, κλείνοντας και στα υψηλά ημέρας.

Στην περίπτωση της μετοχής της Alpha Bank και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, η υπέρβαση των 0,1020 ευρώ θεωρείται μία πρώτη ένδειξη ότι κάτι αλλάζει. Σε αντίθετη περίπτωση οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,078 και 0,065 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος ήταν ο μοναδικός από το Τραπεζικό ταμπλώ που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μεταξύ 0,082 (+1,23%) και 0,09 ευρώ (+11,11%).

Από τις υπόλοιπες μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές, σημαντικό τεχνικό προβληματισμό δημιούργησε η τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για την Αεροπορία Αιγαίου, που και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ αντίθετα από τους λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους που δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο", ήταν και αυτοί των Ελλάκτωρα και Viohalco.

Ξεκινώντας από την μετοχή της Aegean (-1,56%), αν συνεχίσει την πλαγιοκαθοδική της κίνηση, πάρα πολλά θα κριθούν στην θεωρητικά ισχυρή στήριξη των 5,80 ευρώ, καθώς καθοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 5,50 ευρώ.

Στην περίπτωση της Viohalco (+0,49%) και με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, τα 2,20 ευρώ είναι το "stop" στο "short" με στόχο τα 2,60 - 2,70 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 2,03, 1,96 και 1,82 ευρώ.

Για την τεχνική εικόνα του Ελλάκτωρα (+2,4%), το intraday "stop" για όσους διατηρούν "long" θέσεις είναι στα 1,20 ευρώ, και το "daily" "stop" στο "short" εντοπίζεται στα 1,34 ευρώ.

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος του ΟΤΕ (-1,25%) και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική, τεχνική, ένδειξη για την μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών.

To, κατά πολλούς, "βαρύ πυροβολικό της Αγοράς" έχει εισέλθει σε πτωτικό κανάλι, έχοντας σημαντικές αντιστάσεις μέχρι την περιοχή των 9,00 ευρώ. Σήμερα έχασε και το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ και έχει σαν κοντινή στήριξη τα 7,90 ευρώ (ακριβώς εκεί έκλεισε), καθοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει προς τα 7,40 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Δυστυχώς συνεχίζεται η εικόνα απαξίωσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, παρά την θεωρητική επιστροφή των επενδυτών από τις Καλοκαιρινές διακοπές και την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του β΄ 3μηνου πλην των Τραπεζών, καθώς η Αγορά παραμένει δέσμια, αφενός των capital controls και αφετέρου του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Το μικρό σχετικά χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την Εθνική εκλογική αναμέτρηση, είναι λογικό να διατηρήσει την μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα, με το ζητούμενο πλέον να είναι η δημιουργία ενός ισχυρού Κυβερνητικού συνασπισμού που θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και θα τύχει θετικής αξιολόγησης από τους Δανειστές προκειμένου να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι απαραίτητες ενέσεις ρευστότητας προς την Ελληνική Οικονομία.

Άξιες αναφοράς όμως είναι και οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Πορτογαλία, Τουρκία και Ισπανία, καθώς θα διαπιστωθεί αν στις Χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο θα αποδοκιμαστεί, ή όχι, η πολιτική λιτότητας, που στηρίζει ο άξονας της Γερμανίας (όχι μόνο μέσω του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και μέσω της πολιτικής που θα εφαρμοστεί στις Χώρες αυτές) και από την άλλη, αν θα αυξηθεί ή όχι η γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή των Βαλκανίων, χωρίς να αποκλείεται να συμβεί αυτό και πριν τις εκλογές.

Όσον αφορά τις ξένες Αγορές, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο σε Κίνα και Η.Π.Α., όπου στην πρώτη περίπτωση ζητούμενο παραμένει η ανατροπή της επιβράδυνσης της Κινεζικής Οικονομίας, ενώ στις ΗΠΑ το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα πράξει η FED με τα επιτόκια στις 17/9.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ και από τεχνικής απόψεως, ο ΓΔ φαίνεται να κινείται σε ένα στενό όριο διακύμανσης (606-635 μονάδες) διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε μια κίνηση με μεγαλύτερο όριο. Η βραχυπρόθεσμη εικόνα του DAX, όπως και αυτή του S&P 500 παραμένει αρνητική με στηρίξεις τα πρόσφατα χαμηλά τους. Τέλος, στα εταιρικά αποτελέσματα του β΄ 3μήνου δεν αποτυπώνεται η εφαρμογή και επίδραση σε αυτά των capital controls, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα απόμενα τρίμηνα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης ASX 200 (+0,10%) διασώθηκε με οριακά θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν από τον δείκτη Hang Seng (-1,18%).

Μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων προσπαθούν να ανακάμψουν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ και η Wall Street, μετά το χθεσινό mini sell off, ξεκίνησε σήμερα με θετικές διαθέσεις.

Πιέζονται χαμηλότερα, πετρέλαιο, χρυσός και ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, ίσως αξίζει αναφοράς το επερχόμενο "time out" των Κινέζικων Αγορών, προκειμένου να επιστρέψει η ψυχραιμία. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα γιορτάζει την 70η επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε το Χρηματιστήριο της Σαγκάης θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Παρά ταύτα οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας, στην οποία τόσα πολλά είχαν στηρίξει οι διεθνείς Αγορές, δείχνει να επηρεάζει σημαντικά τις Οικονομίες της Περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους αναλυτές η σημαντικότατη βουτιά των εξαγωγών της Κορέας κατά 14,7% τον Αύγουστο και την επιβράδυνση της βιομηχανίας σε Μαλαισία και Βιετνάμ τον ίδιο μήνα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και το "καμπανάκι" από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που παραδέχθηκε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας φέτος, θα είναι βραδύτεροι από τις προβλέψεις του Ιουλίου.

Όμως η κ. Λαγκάρντ δεν σταμάτησε εκεί καθώς με νέες προβλέψεις της σήμερα από την Τζακάρτα τόνισε πως η αστάθεια που παρατηρείται τελευταία στις Παγκόσμιες Χρηματαγορές δείχνει πόσο γρήγορα οι κίνδυνοι μπορούν να διαχυθούν από τη μία Οικονομία στην άλλη.

Η επιβράδυνση ξένων Οικονομιών, η μεταβλητότητα στις Χρηματιστηριακές Αγορές και η πτώση στις τιμές των Εμπορευμάτων μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξη της Αμερικάνικης Οικονομίας, δήλωσε ο αξιωματούχος της Fed, Εric Rosengren, επισημαίνοντας πως ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη. Τόνισε παράλληλα ότι δεν βλέπει σύντομα μια αύξηση του πληθωρισμού.

"Δεδομένων των σημερινών και προβλεπόμενων συνθηκών, δεν πρέπει μόνο να γίνει σταδιακά η αύξηση των επιτοκίων, αλλά τα επιτόκια μπορεί μακροπρόθεσμα να είναι χαμηλότερα από ότι σε προηγούμενους κύκλους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής" πρόσθεσε.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να έχασε την ευκαιρία να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα το 2015, υποστήριξε ο Bill Gross, τονίζοντας ότι η ιδέα ενός επιτοκίου κοντά στο 2% δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί χωρίς να τρομάξει τις Αγορές και να προκαλέσει αστάθεια.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο Ιδιωτικός Τομέας δημιούργησε 190.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της ΑDP. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν τη δημιουργία 201.000 θέσεων εργασίας. Η ADP αναθεώρησε χαμηλότερα τη μέτρηση του Ιουλίου, στις 177.000 θέσεις από 185.000 προηγουμένως.

Αύξηση 0,4% σημείωσαν τον Ιούλιο οι εργοστασιακές παραγγελίες, επιβραδύνοντας μετά ισχυρά κέρδη του Ιουνίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Τα στοιχεία δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,9% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το ποσό του 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ρολάροντας προηγούμενη έκδοση. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,97% (αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία).

"Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην οικονομική στήριξη των Εταίρων εάν τηρήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Δανειστές" ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι κάθε νέα πληρωμή προς την Αθήνα συνδέεται με την επίτευξη προαπαιτούμενων. 

Σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 10,2 από 10,5 ευρώ προχώρησε η Euroxx σε έκθεσή της, λόγω των μειώσεων στις προβλέψεις για τα κέρδη του Οργανισμού και παρά το χαμηλότερο premium ρίσκου. 

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 620,41 (-0,18%) και 627,91 μονάδων (+1,03%), στις 17.00 βρέθηκε στις 626,15 (+0,75%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 626,46 με κέρδη 0,8%.

Ο τζίρος καταποντίστηκε στα 14,6 εκατ. από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ). Άλλαξαν χέρια 63703456 τίτλοι, από τους οποίους οι 60699911 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του 25αρη.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι Αεροπορία Αιγαίου και Lamda Development. Αντίθετα απέφυγαν το αρνητικό πρόσημο οι ΟΛΠ, Μέτκα, Ελλάκτωρ, Viohalco, Alpha Bank.

Ανεκτή η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 33 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Χαμηλότερα του 25αρη, έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση για Audiovisual (με ελάχιστες συναλλαγές) και ΕΛΒΑΛ, ενώ δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Ιντρακόμ.

Στην περίπτωση της ΕΛΒΑΛ, ο τίτλος έκλεισε σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους (βλ. διάγραμμα) και όχι μόνο. Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα οι στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,42 και 1,36 ευρώ ("stop" για τους "long"), ενώ η υπερφαλάγγιση των 1,64 ευρώ ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 1,80 ευρώ.

Διάγραμμα της ΕΛΒΑΛ από την αρχή του έτους

Νέα μικρή αύξηση των αποδόσεων, σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, κυρίως για τους Κρατικούς τίτλους κοντινής λήξης (3ετες 11,59%, 5ετες 10,19% και 10ετες 8,9%).

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, καθώς σημειώθηκε μικρή άνοδος και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές παρέμειναν χαμηλές.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο όγκος στα συμβόλαια του δείκτη και σχετικά υψηλότερα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.960 συμβόλαια).

Στα 7.749 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.076, 692 για τον Σεπτέμβριο και 384 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 184,75) κινήθηκε μεταξύ 179 και 185,75 μονάδων μειώνοντας την υπερτίμηση στο 1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (1.932), Εθνική (3.489), Πειραιώς (6.692), Eurobank (4.706), ΟΠΑΠ (196), Μυτιληναίο (144), ΟΤΕ (225), ΔΕΗ (184), MIG (320).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 62%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 3 μόλις δικαιώματα (2 αγοράς και 1 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (34.382.193 τεμ.), Eurobank (1.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.200 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v