Κατηφορίζει εκ νέου το Χρηματιστήριο

Βαρύ το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, δεν αφήνει περιθώριο αντίδρασης για την ελληνική αγορά που κινείται χαμηλότερα, με τον… γνωστό τζίρο. Πίεση στις Τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική) και προσπάθειες διαφοροποίησης από Μυτιληναίο, Folli Follie.

Δείχνει να επιβαρύνεται σημαντικά το κλίμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των κινεζικών στοιχείων και του βαθέως «κόκκινου» που επικράτησε στην Ασία νωρίτερα, και βέβαια θα αποτελούσε σημαντική έκπληξη το ελληνικό χρηματιστήριο να κινηθεί «contrarian» στο διεθνές κλίμα, έστω και αν ο τζίρος απελπισίας αφήνει περιθώρια αλλαγής του σκηνικού, σε περίπτωση που διοχετευθούν στο σύστημα συναλλαγών ελάχιστες εντολές αγορών, σχετικού «ειδικού βάρους».

Αξίζει να αναφερθεί ότι με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έχει κάνει μία «βόλτα» μέχρι τις 614,49 μονάδες (-1,56%), ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 194,28 μονάδες (-6,59%), μην αφήνοντας την παραμικρή αμφιβολία για τον μέχρι στιγμής αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι τίτλοι των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με «ΑΜΕΜ» (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), ενώ ο τίτλος της Eurobank κινείται προς νέα ιστορικά χαμηλά!

Από το υπόλοιπο ταμπλό του 25άρη, με απόλυτα οριακά κέρδη κινούνται οι Folli Follie Group και Μυτιληναίος, με κέρδη μεγαλύτερα του 1% οι Τιτάν και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και αμετάβλητος ο τίτλος της Jumbo.

Στο «κόκκινο» το υπόλοιπο κομμάτι των θεωρούμενων δεικτοβαρών μετοχών, όπου ξεχωρίζει το -2,63% της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ με σχετικά λίγες συναλλαγές.

Ακόμα και σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο αποδεικνύει πως ούτε η «διάλυση» των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί, ούτε ο χαμηλός και απόλυτα ελεγχόμενος τζίρος, μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη προκειμένου οι τιμές να μην υποχωρήσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, αν αυτό το «καλέσει» το διεθνές κλίμα.

Άλλωστε θεωρείται βέβαιο πως σε περίπτωση υποτροπής του διεθνούς κλίματος, οι ελάχιστοι ξένοι παίκτες που έχουν απομείνει στο Χ.Α. θα επιλέξουν τη ρευστοποίηση θέσεων, πρώτα στις αγορές που αποδεδειγμένα έχουν «στενή θύρα εξόδου».

Σκεπτικισμός επικρατεί και στις τάξεις των εγχώριων επαγγελματιών, όχι μόνο για τον απόλυτα χαμηλό τζίρο που θεωρείται απίθανο να μπορεί να κρατήσει σε λειτουργία τις ΑΧΕ που έχουν απομείνει, αλλά και για έναν ακόμα λόγο που δεν είναι άλλος από τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να επιτρέψει την άρση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι από σήμερα όποιοι επενδυτές επιθυμούν, για δικούς τους λόγους, να ρευστοποιήσουν θέσεις, σε μία τόσο «ρηχή» αγορά όπως το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν αποκλείεται με την κίνηση αυτή οι εκροές από τα Αμοιβαία Κεφάλαια να δημιουργήσουν αναγκαστικές πωλήσεις μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α. και ειδικότερα στο ταμπλό του FTSE, δημιουργώντας έναν ακόμα πυλώνα αυτοτροφοδοτούμενης πίεσης που δύσκολα θα απορροφηθεί από την ελαχιστότατη ζήτηση.

Με τη μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών να πλησιάζει το 1 προς 2, χαμηλότερα του FTSE 25, αξίζει σημείωσης η «αναρχοαυτόνομη» κίνηση που είναι σε εξέλιξη για Σαράντη και Fourlis, ενώ η ΕΛΒΑΛ, με σχετικά λίγες συναλλαγές, δείχνει να έχει τη διάθεση καταγραφής της έκτης συνεχόμενης ανοδικής συνεδρίασης.

Ο τζίρος στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης έφτασε τα 2,3 εκατ. και στην πρώτη ώρα τα 3,5 εκατ., δείχνοντας ότι πολύ δύσκολα, και σήμερα, θα ξεφύγει από το τούνελ της απόλυτης συναλλακτικής απαξίωσης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v